Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Podkręcanie procesora.

Re: Podkręcanie procesora.

No zapewne. Czyli jeśli zwiększy zegar magistrali o 10 MHz, to pamięć będzie taktowana szybciej o... 20 MHz. :]

No i trzeba zaznaczyc (choc moze juz ktos z przedmowcow to powiedzial) że bez dobrej płyty głównej (czyt. abit, asus, gigabyte itp) lepiej nie bawić się w podkrecanie... No i jezeli chcesz krecic zwiekszajac magistrale konieczne sa tez markowe pamieci (gdyz w tym przypadku zwiekszasz ogolna wydajnosc podzespolow a nie tylko procesora jak przy zmianie mnoznika).

www.ocmaster.com - encyklopedia overclockera poczytaj sobie

Polecam wszystkim "specom" którzy wypowiadali się powyżej poczytać trochę:

www.forum.tweak.pl

www.forum.overclockers.pl

Większość wypowiedzi jest nietrafna i nieprawdziwa!

@Mefisto: nieprawda, pamięci mogą działać asynchronicznie w stos. do magistrali, nie jest regułą, że "taktowanie pamięci idzie w górę razem z magistralą"

@cornieszon: nieprawda, podwyższone PCI nie powoduje bad-sectorów na dysku tylko gubienie FATu (oraz błędne wpisy) i uszkodzenia elektroniki.
    Jeżeli masz 56' na WC to sprzedaj je szybko!

@mich: nieprawda, nawet kiepski sprzęt da się kręcić, pytanie tylko ile.

Duron 1600 podkręcony do 2400 1.90v idle:34' stress 42', WC własnej roboty, pamięci NoName, kiepska płyta ASRock K7S8X. Jakieś pytania?

Drogi "specu" - zanim kolejny raz zarzucisz mi kłamstwo zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj to co przeczytałem. OK? No chyba, że tego nie rozumiesz. Ale wtedy nie zabieraj głosu.
    Nie musisz mnie uczyć, jak działa komputer, bo już trochę w tym siedzę i uwierz mi na słowo - wiem, co napisałem. Szczególnie polecam ten fragment, w którym zaznaczyłem, że pamięci NIE ZAWSZE działają synchronicznie. Czyżbyś przeoczył? :> A może wtórny analfabetyzm? :>>

Pamięci działające niesynchronicznie ZAWSZE obniżają wydajność ogólną systemu. Wynika to z tego, że skoro cykle się nie pokrywają się to dane z reguły muszą oczekiwać na przesłanie.
    Jeśli się jeszcze nie domyślasz co to znaczy, to już śpieszę wyjaśnić. Otóż jeśli zdecydujesz się na nadtaktowanie magistrali a pamięć pozostawisz bez zmian (lub na odwrót - co też bywa możliwe), to wydajność ogólna zmieni się niewiele. Dlatego stosowanie taktowania niesynchronicznego jest bez sensu.

Co do pytań... na ile oceniasz skróconą żywotność swojej maszyny? Odkładasz już sobie na nowy sprzęt? Tylko nie mów, że nadtaktowanie nie skraca czasu żywotności np. procesora. Częstotliwość nominalna (a więc zalecana przez producenta) - wbrew temu, co mogłeś przeczytać/usłyszeć - również wynika z procesów produkcyjnych. A dokładniej z umiejscowienia na plastrze krzemu, z którego są wycinane "mózgi".

To chyba tyle. Jeszcze raz apeluję do dokładnego czytania wypowiedzi innych. Tutaj co najwyżej się zbłaźnisz, jeśli przeczytasz coś nie tak, ale jeśli przeoczysz coś na tych Twoich stronach z "przepisami na kręcenie", to może Cię drogo kosztować...

1. ależ prawda prawda
    "Zaleca się nie przekraczanie wartości PCI=37-38, bowiem uszkodzeniu może ulec Nasz dysk twardy. Nie oznacza to wcale iż nasz dysk przy pci=39 od razu padnie, ale mogą wystąpić różne zakłócenia pracy - najczęściej pojawiają się badsectory"
    to jest txt z forum http://forum.pcmaniak.pl/ftopic4136.php (mniej wiecej w środku) z całym szcunkiem, człowiek który to pisał chyba zna się bardziej niż Ty

2. WC nie jest złym wyborem tylko po prostu nie zalałem odpowiednio zestawu na poczatku i zapewnie jest zapowietrzony blok lub chłodnica, albo za grubo położona pasta (zajmę się tym w wolnej chwili).

P.S. a jak podkrecasz durona na ASRocku i noname'ach to chyba robisz to tylko po to żeby sie pochwalic ze jestes "ołwerkloker", bo to raczej nie zmienia wydajności

@Mefisto: zastanów się zanim nazwiesz kogos analfabetą. Zmien magistrale na powiedzmy 240Mhz i puszczaj pamieci synchro chyba nie rozumiesz, że nie wszyscy mają Kingstony PC3500 i lepsze, czesto obnizenie taktowania pamieci pozwala pojechac wyzej z magistralą.
    Poza tym: masz procesor na FSB 133 i puszczasz pamięci na 200 - czy nie jest to wydajniejsze od pracy synchro? "ZAWSZE OBNIŻAJĄ OGÓLNĄ WYDAJNOŚĆ" - no rzeczywiscie jestes znawca, nie wprowadzaj ludzi w błąd! Jeżeli czegoś nie robiłeś, to nie wypisuj bzdur! Ja nie mam zamiaru Cię obrazac, tylko poza teorią chyba potrzeba trochę praktyki [no offence].
    Jest mi obojętne czy mój procesor będzie zył 20 czy 10 lat, i tak za max.2 - 3 lata trzeba będzie zmienic platwormę na 64bity

@cornieszon: nie obraź się ale miano "ołwerkloker" pasuje raczej do Ciebie, jeżeli masz zapowietrzony układ to nieźle Ci pewnie hałasuje :P
    Tomasira znam z forum, nie jest on nieomylny, napisał to FAQ w celach poglądowych Pozatym to, że załapał się na moderatora nie oznacza, że wie wszystko Talerze i mechanika dysku nie zniszczy się, ale z elektroniką to już gorzej. Układy scalone mają pracować na szynie 33 MHz. Zwiększenie tej wartości powoduje kłopoty natury elektronicznej, jeżeli na dysku zostanie oznaczony badsector, to nie fizyczny, będzie to bąd elektroniki. Jakim cudem miałby powstać badsector fizyczny? Głowica miałabysię zdenerwować i porysować talerze?? Przydało by się trochę wiedzy technicznej [no offence]
    Podkręcam nie tylko na AssRocku ale też na innych platformach, aktualnie pracuję przy PIII 500 @ 667 FSB133

Jeszcze raz wam napiszę, że nie mam zamiaru wywoływać kłótni na forum, ale jeżeli ktoś niedoświadczony prosi o pomoc należy udzielić mu rzetelnych informacji.

PS. podane linki, to nie są "moje strony" tylko kopalnia wiedzy zarowno dla początkujących jak i zaawansowanych, gdzie sam zresztą udzielam porad Zamim kogoś obrazicie mianem "analfabeta" czy "ołwerkloker" (to drugie w sumie spoko upewnijcie się ze to WY macie poprawne informacje. Pozdrawiam!

Istnieje pewna różnica pomiędzy analfabetą a wtórnym analfabetą. Powinieneś ją dostrzegać.

Co do teorii, to myślę, że Tobie właśnie podstawowej teorii brakuje i dlatego nie rozumiesz wypowiedzi.

No więc powiem jeszcze raz: tak - niesynchroniczna praca pamięci nie jest zalecana z powodu obiżania wydajności.
    Skoro tak łapczywie cytujesz moje słowa, to cytuj je rzetelnie (o dziwo - mnie zarzucasz brak tej rzetelności a nie sobie). Później bowiem dopisałem coś takiego " wydajność ogólna zmieni się niewiele". - a więc jednak się zmienia!! Zdziwiony?

Sorry, ale masz rację - z Tobą naprawdę nie ma co dyskutować, skoro nie potrafisz zrozumieć pisanej treści. Ten jeden raz pragnę jednak jeszcze Ci wytłumaczyć, co znaczy tajemnie brzmiące wyrażenie powyżej. Otóż - ogólna wydajność zmieni się niewiele w stosunku do podniesienia taktowania pamięci w sposób synchroniczny. Po prostu magistrala będzie czekała za pamięcią. To tak samo jakbyś pojechał na wczasy ze znajomymi. Ty byś jechał Porsche, a oni maluszkiem i nie moglibyście się stracić z oczu. Ty mógłbyś łatwo wyprzedzać, co jakiś czas na moment wdepnąć gaz, ale nie mógłbyś jechać z normalną prędkością. Czy teraz rozumiesz analogię? Oczywiście za moment zarzucisz mi, że przecież wraz z magistralą w górę idą inne urządzenia, więc tylko pamięć zostaje w tyle. OK, z tą małą różnicą, że "tylko" powinno być w cudzysłowie. Dlaczego? Zapraszam jeszcze raz do zapoznania się z fragmentem, gdzie pisałem o roli pamięci.
    To nie znaczy oczywiście, że na kościach nn masz jechać w górę bez ograniczeń. Znaczy natomiast, że zamiast tego lepiej mniej pojechać z magistralą ale podciągnąć też pamięci.
    Nie bardzo też rozumiem sens Twojego przykładu. Zostawić procesor na 133 i pamięci podkręcić do 200. Tak samo, jakbyś do wlotu rury o średnicy pół metra podczepił dwucentymetrowy wężyk licząc na to, że woda popłynie całym przekrojem rury. :|
    Powiem Ci ciekawostkę: Załóżmy, że masz magistralę i pamięć pracujące synchronicznie na 100 MHz. Teraz jeden element (nieważne który) podkręcasz do 105, a drugi obniżasz do 95. Jak myślisz? Czy ogólna wydajność wyniesie średnią (czyli 100)? Nie!! Wyniesie poniżej 95 MHz.
    Ja też kiedyś zastanawiałem się, skąd ten bezsens (na pierwszy rzut oka) się bierze. Posłużę się oczywiście czym? Przykładem.
    Otóż mamy dwie deseczki, które idealnie do siebie przylegają. Deseczki mają wywiercone otwory o tych samych średnicach i w tych samych miejscach. Teraz zwiększ liczbę otworów w jednej desce i zaklej taką samą liczbę w drugiej. Co Ci to dało? Czyżby stratę w przepustowości? :| Oczywiście jeśli chodzi o pamięć i magistralę sprawa nie wygląda aż tak drastycznie (bo powyżej pewnej wartości ogólna wydajność zaczyna faktycznie powoli rosnąć), ale sens działania pozostaje bez zmian.

1. co ma ołwerkloker do zapowietrzonego ukladu(i tak nie hałasuje:P)
    2. a wkaż mi miejsce gdzie napisałem że chodzi o fizyczny badsector....
    3. domyślam się że nie jest on nieomylny jednak skoro zrobił to Faq to już postarał się żeby udzielało w 100% rzetelnych informacji
    4. ja też NIE MAM ZAMIARU SIĘ KŁÓCIĆ, po prostu czepiasz sie szczegolow(jakie to ma znaczenie dla niego czy będzi to badsector czy będzie gubił FAT?)

mikusis
    Guest

Witam

Bardzo dziekuje wszystkim za porady.

Wypowiedzi typu ze jestem analfabetą jakos mnie nie ruszają tak wiec na drugi raz oszczędz sobie komentarzy.

Wielkie dzięki Jackass że mnie obroniłeś i pomogłes mi

Uprawnienia umieszczania postów