-
Podkręcanie procesora.
Witam
Czy ktoś zna jakies dobre polskie strony o tej tematyce ale na których było by wszystko krok po kroczku wyjasnione dla osób nekumatych w temacie i po polsku!
Czy wogóle mozna podkręcić Pentium 4 2Ghz??
Jesli tak to do ilu przy zwykłym chłodzeniu.
Prosze o odpowiedzi.
-
Re: Podkręcanie procesora.
Szczerze mówiąc zawsze mnie troszkę bawiło podkręcanie procesorów. Niektórzy podkręcają o np. 100 MHz i się tym jarają niesamowicie choć przy obecnych zegarach przyrost mocy jest w tym przypadku praktycznie niezauważalny. Szczególnie, jeśli działają na mnożniku a nie na magistrali.
Są też tacy, którzy jadą na maksa chcąc wycisnąć z procesora ile się da. Cieszą się przy tym, że zaoszczędzili 50 zł na procesorze ale nie zauważają, że jednocześnie wydali 200 zł na lepsze chłodzenie (co nierzadko znaczy głośniejsze - choć w dobie chłodzenia wodą na szczęście to już nie jest regułą), bo na starym maszyna by się spaliła.
Czyli jesteś do tyłu na kasę i masz procesor, który pracuje z prędkością większą od nominalnej a to się równa mniejsza żywotność.
Naprawdę tego chcesz?
-
Własnie o to chodzi ze wygrałem w pewnym konkursie chłodzenie wodne i w związkuz tym chciał bym troche podwyzszyc predkośc mojego procka.
-
Szkoda komputera.
Masz chociaż jakieś markowe pamięci, czy takie No Name - made in Taiwan?
Na nn jeśli polecisz w górę z magistralą, to Ci się zacznie wszystko wieszać. Wtedy nie tylko procesor będzie miał dychawkę ale też te wszystkie urządzenia, które współpracują synchronicznie z magistralą. Czyli najczęściej RAM (choć niektóre płyty pozwalają na jego niesynchroniczną pracę co jednak zawsze prowadzi do spadku wydajności tego elementu) - który jest odpowiedzialny za 90% zawieszeń nie wynikających z wadliwości systemu; karta dźwiękowa; sieciowa; modem; graficzna i co tam jeszcze masz popodpinane...
Naprawdę chcesz się w to wszystko bawić tylko po to, żeby wyciągnąć trzy ramki więcej w Quake-u? :|
-
Niwiem jakie mam pamięci RAm, wiem tlyko ze mam 512 MB.
Quake mi zwisa ale te kilka ramek więcej w Doomie 3 to już luzik.
-
Nie pojemność świadczy o jakości. Jeśli nie wiesz, to pewnie masz nn. :]
Proponuję zamontować chłodzenie i poprzestać na delektowaniu wydobywającą się z komputera... ciszą.
Na marginesie - co to jest za zestaw?
-
Mefisto przy podkrecaniu magistrali pamiec nie ma nic do rzeczy, ma tu tylko znacznenie magistrala PCI/AGP i IDE
poniewaz gdy podkręca się prędkość magistrali na płycie z chipsetem np. VIA K7 lub SiS 730 to wtedy zwiększa się prędkość magistrali PCI/AGP i IDE co zazwyczaj prowadzi do powstawania bad sectorow na dysku
jeżeli procesor jest z pierwotną magistralą 100MHz to należy to dzilić na 3(w przyblizeniu 33 MHz
przy 133 dzieli sie na 4 przy 166 na 5 itd.
gdy podkręci się magistralę nie powinno się przekroczyć wartości która po podzieleniu przez tą konkretną liczbę wyniesie 38 Mhz
w P4 z tego co wiem tylko taki jest sposób podkręcania bo chyba wszystkie mają zablokowane mnożniki
Ja mam osobiście Athlona XP 1800+(1533) podkręconego na 1720 Mhz i jest znacząca różnica w działaniu systemu
Mam też WC jednak zapewne muszę położyc lepiej paste bo mam temp. 56*C:|
-
a i w końcu nie odpowiedziałem na samego posta
najpierw sprawdź jaką masz magistralę, mnożnik I CHIPSET płyty gł. wydaje mi się że w tych procesorach jest 166x12 więc magistralę możesz zwiększyć max. do
190Mhz (przy chipsetach SIS i K7) jeżeli masz chipset np nForce 2 to możesz zwiększyć do ilu chcesz, jednak wtedy należy uważać na napięcie Vcore, jednak nie wiem jaka jest jego wartość dla tych procków.
-
Mylisz się. Pamięć ma tu bardzo wiele do rzeczy.
Magistrala systemowa jest szkieletem architektury komputera i umożliwia wymianę danych pomiędzy wszystkimi jego elementami. To do niej dostosowuje się prędkość procesora, pamięci, PCI, AGP.
W momencie, gdy zmodyfikujesz częstotliwość systemową, pociągnie to zmianę częstotliwości w każdym podsystemie, który jest od niej zależny.
Jeśli pierwotnie miałeś częstotliwość np. 100 MHz, to tak jak napisałeś - PCI dzieli się do ok. 33 MHz, ale pamięć zazwyczaj działa synchronicznie, czyli na jeden takt zegara magistrali odpowiada jeden takt RAMu. Wyjątkiem jest DDR, która jest taktowana zarówno przy zboczu rosnącym jak i malejącym.
Tak więc jeśli podkręcisz sobie magistralę, to RAM poleci w górę tak samo jak procesor i cała reszta.
A co jeśli na płycie zamontowane są moduły kiepskiej jakości? Ano zaczną się grzać, a pomiędzy poszczególnymi taktami odstępy czasowe zmniejszą się na tyle, że mogą się przekłamać wartości komórek.
Jeśli do tego dodasz fakt, że wszystkie stany urządzeń oraz rozkazy są przekazywane do/z procesora przez z góry zdefiniowane komórki pamięci, to chyba łatwo się domyślić dlaczego to jest tak krytyczny element.
-
hmmm...
no to w takim razie zwracam honor, po prostu nie wiedziałem, że magistrala RAM zwieksza sie razem z CPU.
ale i tak jak ma P4 czyli kompa raczej nowego to chyba ma DDR :]
Uprawnienia umieszczania postów