-
Re: welonka
mam akwarium ok 30 l i 2 male welonki ok 2 cm nie wiecej temperatura nie przekracza 20 stopni .
-
To trochę małe to akwarium. Welonki powinny mieć co najmniej 50 litrów przy czym na jedną sztukę musi przypadać minimum 20 l.
Nie miałaś nagłego skoku temperatury? To tak jak z pająkami - im mniejsza temp., tym mniejszy metabolizm i rybka robi się ospała. Spróbuj podnieść o kilka stopni i zwiększ napowietrzanie.
-
moze nagla zmian temperatury i szok to ok a i metabolizm to tez ale karas i welonka lubia zimna wode i nie wydaje mi sie zeby w tym tkwil problema co do wielkosci akwa to nawet 50litrow to owele za malo ja swoje welony trzymam w 250liteach!! narazie Twoje akwa moze byc ale kup jak najszybciej wieksze albo kup juz wieksze a jak chcesz zostac przy tej wielkosci akwa to kup sobie bojowniki, gupiki, kardynalki moze danio one tez zniosa taka temperature ale dla nich radze troche podniesc!! a jesli welonka dalej beddzie tak "plywala" to cos z nia nie tak pewnie jest szeroko dupowa welonki tez czesto sa mutantami ktore nietety maja wiele wrodzonych wad ktorych nie wyleczysz!! tyle co Ci moge pomoc to opowiedzialem i wiecej nie mam pomyslow-wbrew pozorom to ja nie polecam welonek osobom poczatkujacym w akwarystyce-ktos zobaczy w filmie pojemniczek z rybka i tez chce a to nie ma tak latwo!!! przemysl wszystko i spytaj najwyzej kolesia w sklepie gdzie kupowales/las rybki co im moze byc a jak sie obawiasz jego reakcji to poobserwuj jak zachowuja sie welonki w jego sklepie!!! gdybym mogl zobaczyc je na zywo bylo by lepiej!! tyle co powiedzialem we wczesniejszym poscie powinno pomoc czyli dostosuj warunki i zwieksz za niedlugo akwa-duzo powietrza,maly prad wody i czysta jak lza woda przy temp 20 stopni powinno byc ok!!
-
No Danio raczej nie bardzo. Temperaturę może by i zniosły, ale one potrzebują dużo wolnej przestrzeni do pływania. W przeciwnym wypadku karłowacieją i krzywi im się kręgosłup. Już nie raz to przerabiałem. :/
Uprawnienia umieszczania postów