-
Konieczność zakładania kagańców dla psów...?
Ktoś wie czy każdemu psu z jakim się wyjdzie na miasto trzeba zakladać kaganiec? Czy np tylko rasom niebezpiecznym ktore trzeba rejestrowac? Jak to jest? Jesli ktos ma jakies linki do stron z prawem o tym to bardzo bym prosil...
-
Re: Konieczność zakładania kagańców dla psów...?
pies musi posiadać kaganiec i musi byc prowadzony na smyczy. Tego jestem niemal pewien.
Obiło mi sie tez o uszy, że właściciel zobowiązany jest do sprzątania po swoim pupilu jak napaskudzi. Ale to juz tylko plotka, nie wiem ile w tym prawdy.
-
Nawet jesli w teorii jest to prawda, to w praktyce zaden pan wladza sie mnie jeszcze nie czepil, jak prowadzilem dalmatynczyka bez kaganca na smyczy .
Ja z kolei slyszalem, ze to tyczy sie tylko tzw. ras niebezpiecznych, wiec amstaffowi juz kaganiec musialem zakladac.
Ale ile z tego prawdy, to nie mam pojecia
-
Też mialem dalmatyńczyka i musze stwierdzić, ze są to szalone psy, a jezli chodzi o prawo, to każdy właściciel psa jest zobowiązany , aby jego pupil miał założony kaganiec i był na smyczy, sprzątanie kup jak wyżej.
naRka
-
No moja suka dalmatyńczyka(już druga) została wychowana przezemnie a więc nikt obcy nie ma prawa nawet podejść do bramy. Kiedyś nawet bez smyczy ją prowadzałem aż do momentu gdy na policjanta zaczęła szczekać. Teraz ciągle na smyczy jest. A kagańca nigdy jej nie założę.
-
Ja moją Stafficzke prowadzam bez kagańca i bez smyczy i jeszcze niekt sie nie czepiał. No moza pare osob ale bez zadnych konsekwencji.
-
Ja musialem zakladać mu kaganiec, bo gnojek rzucal się i gryzł każdego psa mniejszego od niego, był bardzo agresywny.
-
U mnie na osiedlu jest tak jak pies biega w kagancu to policja nic nie zrobi ale jak biega bez smyczy i kaganca to juz sie czepia, zawsze daje wybor kaganiec albo smycz ale i tak zawsze na pouczeniach sie konczy "zeby to bylo ostani raz...ble ble ble "
-
znam takich jak ty, ja wprost uwielbiam tych "inteligentych" włascicieli psów bez smyczym zwłaszcza jak jadę na rowerze i te kundle dosłownie włazą pod koła przez co rowerzysta musi gwałtownie chamować a własiciel nic, zadnej reakcji i dalej trzyma smycz w ręku a pies wlatuje na kolejnych rowerzystów, ja wręcz nienawidze takich palantów z psami bez smyczy. trochę wyobraźni ludziem, co jak rowerzysta nie zdąży zachamować?! :\
-
Moj nie wchodzi pod koła ani samochodom ani rowerzystom, nie rzuca sie na inne psy, na ludzi tez sie nie rzuca wiec po co mam ją męczyć smyczą.
Uprawnienia umieszczania postów