-
Re: TEST
hyhy juz sie boje go
-
DROGA ZOSTAŁA PRZEBYTA... proste :]
-
1. mgr
dr.
2. Przyjęło się mówić wziąć, choć kilka miesięcy temu słyszałem, że jest to regionalizm (nie wiem skąd), a niektóre słowniki jako formę ogólną podają wziąść.
-
Droga została, a kot poszedł dalej. :P
-
hehehehehe
przeceiż to niema strony biernej
-
No dobra. Podaję poprawne odpowiedzi do mojego mini teściku:
Hajdi, stopa i Awikularia poprawnie podali regułę, ale tu była mała podpucha bo faktycznie nie piszemy kropki po skrócie jeśli wyraz i skrót kończą się tą samą literą ale reguła ta obowiązuje TYLKO w mianowniku. Jeśli mamy na myśli wyrazy "magister" "doktor" to po skrótach nie piszemy kropki, ale jeśli w zdaniu jest "magistra" "doktora" albo inne przypadki to albo piszemy skrót z kropką (mgr. dr.) albo bez kropki ale z końcówką (mgra dra). Tak więc tylko Mefisto podał poprawne formy.
Co do drugiego pytania to poprawna jest forma wziąć (zarówno w mowie jak i w piśmie).
-
Wlasnie mialam o tym mianowniku napisac. Ale nie tylko w mianowniku. Jak pisze, ze nie widzialam dopelniacza, "kogo, czego" doktora, to w skrocie dra rowniez nie piszemy kropki. Podobnie w wolaczu... Nie tylko mefisto podal dobre formy. Coz, podal mgr i dr. z kropka. Hmm, mial na mysli celownik?
-
mefisto, jesteś w błędzie.
Mgr i Dr pisze sie bez kropek. Dlaczego? dlatego że masz doktoR. Jeżeli słowo kończy sie na taką samą litere jak skrót to nie urzywa sie kropek. tak samo magisteR.
Kropke natomiast należy zastosować w przypadku Prof. Dr doc. Hab. Andrzej Lepper.
A co do tego drugiego to poprawne ponoć jest wziąć, ale ja urzywam wziąść.
-
kot nie przeszedł przez drogę w stwonie biernej bo w biernej: kot został przejechany przez samochód...
:P
-
MareQ ==> Mefisto napisał poprawnie - patrz mój powyższy post.
Uprawnienia umieszczania postów