-
Piwo dla każdego, kto mi to wyjaśni...
Kryształowa kula
Zasady po przetłumaczeniu są takie:
Wymyślacie sobie jakąś dwycyfrową liczbę. Dodajecie do siebie jej cyfry, a następnie tą sumę odejmujecie od początkowej liczby. Teraz szukacie po prawej stronie symbolu, który odpowiada wynikowi różnicy. Zapamiętujecie ten symbol i koncentruje się na nim. Gdy odtworzycie sobie go w głowie, klikacie na kryształową kulę. Co widać??? :O
A teraz poproszę mądre głowy o wyjaśnienie tego zjawiska, bo ja wysiadłem. Podejrzewałem nawet, że symbole po prawej stronie są aktywnym obszarem i rejestrują ruchy myszki (zazwyczaj pomagamy sobie myszką, gdy czegoś szukamy) i celowo nią nie ruszałem.
Wynik? To, co sobie wyobraziłem tylko dwa razy nie zgodziło się z tym, co się pokazało. Tyle, że z mojej winy - pomyliłem się przy obliczeniach. Co ciekawe - to co się pokazało nie było obrazkiem, który powinien wyskoczyć gdybym poprawnie obliczył liczbę.
No ale dość zrzędzenia. Liczcie, ruszcie mózgownicami i napiszcie, jakie są wasze wyniki (i domysły co do mechanizmu). :P
-
Re: Piwo dla każdego, kto mi to wyjaśni...
ehehe, dobre... nie przychodzi mi nic do glowy :| czekam na sugestie innych
-
OKI juz wiem jak cale 5 minut mi to zajelo :P za kazdym razem jak klikasz na kule i chcesz sprobowac ponownie zmienia sie kombinacja cyfr to po pierwsze ale to juz pewnie zauwazyles . a teraz we sobie pomysl o liczbach np. 94, 53, 26, 41, 66 niby nie maja ze soba nic wspolnego ale po dodaniu potem odjeciu w/w cyfr wyjda nastepujace wartosci 81, 45, 18, 36, 54 no i jak sprawdzisz to zobaczysz ze pod wszystkimi kryje sie ten sam rysunek pozniej mozesz nacisnac na kule i ten sam zobaczysz . Inaukowo nie moge tego wyjasnic poniewaz ledwo zaliczylem matematyke a jak widac kryje sie pod tym jakis trick matematyczny :P
pozdro
-
To jest głupie. O co chodzi :/
-
Po kazdym kliknieciu w kule, kolejnosc symboli zmienia sie. Systemik jest ulozony tak, aby po wykonaniu dzialania, pokazywal sie ten sam symbol (niezaleznie od pomyslanej liczby).
25 - 7 = 18 - popatrzcie na znak przy 18-stce
22 - 4 = to samo
23 - 5.... proste
Znaki ulozone sa w taki sposob, aby przy kazdej kombinacji liczba trafiala w ten sam symbol.
Zreszta morisek juz wyjasnil.
W sumie ja sam nie wiedzialem o co lata na poczatku ... nie zauwazylem, ze zmienia sie kolejnosc symboli po kazdym kliknieciu w kule
-
Ja to rozumuje tak:
jezeli wybierzesz lb od 10-19 wychodzi zawsze 9
20-29 -18
30-39 -27
i tak ciagle co 9 oczek.zobacz ze w kuli co 9 oczek jest ten sam symbol.ktos zauwazyl ze odpowiednia dziesiatka ma przypisana cyfre i ulozyl do tego te symbole,a zeby bylo trudniej zauwazyc to one zmieniaja sie przy kazdym kliknieciu ;P
-
Dziwne, mnie prawie zawsze wychodzi inny symbol. Ja się boje tej strony...
-
wow, wreszcie zajarzyłem
-
-
Mefisto poprosze skrzynke Lecha:]
Oto o co chodzi:
11-9 21-18
12-9 22-18
13-9 itd
itd do 19
rozpiszcie sobie dalej i juz,tak naprawde jedyne mozliwe wyniki to wielokrotnosci liczby 9;]wiec to jedynie prosta sztuczka,ale tak naprawde kazdego rusza,czyz nie?:] siedzialem nad tym od poprzedniego posta i w koncu zczailem:]]
Uprawnienia umieszczania postów