Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Praca w Anglii - zludne marzenie?

Mieszany widok

Praca w Anglii - zludne marzenie?

Artykul pochodzacy z wp.pl

______

Żebranina zamiast pracy w Anglii

Zamiast pracy żebranina - Łodzianie wracający z Anglii są wstrząśnięci Wracający wczoraj z Wielkiej Brytanii do Łodzi turyści byli wstrząśnięci tym, co zobaczyli na angielskich dworcach. Tłumy bezdomnych Polaków, także z Łodzi, śpią na dworcach autobusowych i żebrzą o pieniądze na bilet powrotny do kraju. Wielu z nich wyjechało szukać pracy. Teraz zostali bez środków do życia.

- Dworce są po prostu okupowane. Żal patrzeć na tych ludzi. Najgorsze jest to, że duża grupa tych bezdomnych to młode wykształcone osoby - opowiada łodzianka Monika Maciejewski, pasażerka jednego z autobusów wracających z Wielkiej Brytanii.

- Spotkałem dziewczynę, która błagała mnie na ulicy o jabłko. Okazało się, że jest z Łodzi. Opowiedziała mi, że boi się wracać do domu, bo pożyczyła pieniądze od rodziny. Rodzice wydali wszystkie oszczędności, a ona po prostu dała się oszukać pośrednikowi. Teraz śpi z innymi Polakami w opuszczonej kamienicy w centrum Londynu. Na pracę w barze, czy hotelu bez dokumentów, które jej skradziono, nie ma co liczyć - mówi Mariusz Jonek, turysta, który wysiadł wczoraj na Dworcu Fabrycznym.

- Spotkałam łodzianina, który miał pracować na budowie pod Londynem. Gdy przyjechał do Anglii, dowiedział się, że musi dopłacić jeszcze pieniądze pośrednikowi. Gdy to zrobił, ten wywiózł go na wieś, gdzie w jednym baraku mieszkał z pięćdziesięcioma Polakami - dodaje pasażerka Marta Panek, która wczoraj wróciła z urlopu w Londynie.

Przed wyjazdami w ciemno lub za pośrednictwem niepewnych agencji pracy czy osób prywatnych przestrzegają urzędnicy w Wojewódzkim Urzędzie Pracy.

- Nie polecamy wyjazdów organizowanych przez prywatne biura pracy, które nie mają odpowiednich rządowych certyfikatów - przestrzega Katarzyna Wesoła z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Łodzi. - Najbezpieczniej jest szukać pracy za pośrednictwem urzędu pracy wśród ofert programu Eures lub Ministerstwa Gospodarki i Pracy.
    Cala Wielka Brytania jest w tej chwili zasypana ludzmi z sr-wch Europy. Ale nie tylko, przyjezdzaja rowniez Niemcy, Francuzi(glownie studenci) by podszkolic jezyk. W tej chwili o prace jest bardzo ciezko i pomimo wielu ostrzezen w postaci artykulow, tv, radia Polacy dalej sa naiwni i lapia sie na przekrety wielu agencji. Wielokrotnie juz w Polsce placa kosmiczne pieniadze posrednikom. Po przyjezdzie na miejsce wszystko okazuje sie sciema.
    Jak oceniacie ta sytuacje?

Re: Praca w Anglii - zludne marzenie?

powiem tyle, mój brat od lipca siedzi w Londynie, pojechal tam do pracy, co prawda w ciemno, ale zyje mu sie w tej chwili bardzo dobrze, pracuje 8h dziennie, zarabia duuuuze pieniadze, wieczorami imprezuje, generalnie jest bardzo zadowolony, mówi, ze lepszych wakacji nie mial
    wraca we wrzesniu.

Dark Raptor
    Guest

To tragiczne, jednak w wielu wypadkach ludzie sami sobie napytali biedy.
    Gdy poszła fama, że nie ma ograniczeń na rynku pracy, wszyscy polecieli nie patrząc na konsekwencje i przyszłe problemy. To co się działo na granicach to była paranoja. Niektórzy chcieli przekroczyć ją z legitymacjami szkolnymi. Pomijam, że większość zupełnie nie kumała po angielsku. Wielu nie zdawało sobie sprawy jakie są koszty pobytu itp. itd. lecieli zupełnie w ciemno.
    Oddzielną sprawą były oszustwa firm i działająca już na miejscu mafia, okradająca i wyzyskująca przybyłych. Co ciekawe, bandytami są głównie Polacy. Polak polakowi wilkiem

Najgorsze jest to, że zrobiliśmy sobie niezłą antyreklamę.

meg11, moja siostra i jej chlopak sa w bardzo podobnej sytuacji, lecz siostra wyjechala tam rok temu za posrednictwem biura pracy i po 2 miesiacach znalazla sobie lepsza robote niz jej zalatwili, wynajela mieszkanie i sciagnela do kraju swojego chlopaka ktory nie znal jezyka a mimo to znalazl prace jako kelner. Teraz oboje maja dobrze platna robote i niczego im nie brakuje.

Ja pojechalem w ciemno i jakos sobie poradzilem. Zarobilem troche i za tydzien wracam do kraju. Na poczatku nie moglem znalezc pracy przez 2 tyg, ale jak ktos chce to sobie poradzi.
    Pozdrowienia z Londynu!

Uprawnienia umieszczania postów