Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: STUDIA.

Re: STUDIA.

ja o dziennych mówie

A, to co innego.

oprócz stypendium naukowego, które dostaje się po 1 roku, można, jeśli ma się trudną sytuacje materialna dostać socjalne ale to niestety na dziennych, chociaż podobno ma wejść lub weszła nowa ustawa obejmująca studia płatne

To prawda.
    Nie wiem jednak, jak będzie z wysokością puli do podziału na stypendia. Jeśli ona nie wzrośnie, to albo kryteria przyznawania stypendium drastycznie wzrosną, albo wysokość wypłacanych pieniędzy równie drastycznie zmaleje.

A ja tam wole zaoczne bo jakos nie mam ochote na kolejne 5 lat dzien w dzien w szkole :]

nie wiesz co tracisz, większość ludzi po maturze szykuje się na studia zaoczne myśląc tak jak ty, a później tego żałuje..

wiesz meg moi znajomi z zaocznych nie żałują, plusy:maja kase z pracy i ucza się dosyć żadko...

Czego oko nie widzi...
    Twoi znajomi albo nie wiedzą co tracą albo nie chcą się do tego przyznać.

Meg dobrze mówi. Znam studia zarówno od strony dziennej jak i zaocznej.
    Tryb dzienny to o wiele więcej czasu dla siebie i przedłużenie sobie beztroskich szkolnych lat kosztem pieniędzy. Wyjątkiem są tu dzieci bogatych rodziców.
    Tryb zaoczny z kolei to praca (jeśli już Ci się uda ją znaleźć) na przemian ze szkołą - o wiele mniej wolnego czasu, ale za to lepsza sytuacja finansowa.

Nie ma to jednak jak zdrowa - studencka popijawa w akademiku.

ale przecież nie chodzi o to, żeby uczyć się rzadko..
    po to są studia, żeby jak najwięcej się nauczyć.. a nie po to, żeby jak najmniej czasu spędzać nad książkami
    od kilku lat nic nie robię, tylko wiecznie zakuwam, całe dnie spędzam na uczelnii i co najważniejsze wcale tego nie żałuje, fakt jestem wiecznie zmęczona, zestresowana.. a teraz jeszcze spędziłam miesiąc wakacji na praktykach - przymusowych praktykach w górach.. i jakoś daję radę, a to czego się tam nauczyłam to moje uniwerek wieeeele wymaga, ale wiedzę mam ja i nikt mi jej nie odbierze:P

Meg11 a zadalas sobie kiedys pytanie po co Ci to wszystko? Co chcesz osiagnac? Jak dla mnie szkoda nerwow. Wystarczy po studiach praca taka aby bylo na zwykle proste zycie. Zeby nie braklo do pierwszego. Ja nie mam ochoty gonic za pieniadzem i kariera. Wyzjae zasade zeby robic to co sie lubi i na co ma sie ochote (z wyczuciem granicy oczywiscie). Ja np. nie mam ochoty za bardzo na dalsza nauke ale wiem ze wyzsze jest niezbedne, bez 2 zdan. Dlatego zaoczne. Nawet nie ide juz na egzaminy na dzienne bo zrezygnowalem :/ Nie wiem, marzy mi sie zwykle proste zycie.

Uprawnienia umieszczania postów