Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: protel

protel

cze

czy ktos bawił sie w tym programie i umie zrobić płytke ? Macie jakies schematy ktore bym mógl w nim przerysować ?

Re: protel

co to za program

elektroniczny :]
    do tworzenia płytek drukowanych

Witam
    Ja się bawiłem PROTELEM jak projektowałem Eugienie (audiofilski sumator na zaliczenie laborek).

Z rysowaniem nie miałem żadnego problemu. Tylko teraz niestety nie mam już tego programu.

Z tego co pamiętam musisz znaleźć odpowiednią zakładke projektową. Wtedy wstawiasz wszystkie drażetki (rezystory, kondensatory, scalaki itp.) w wybrane miejsce na płytce i w punktach gdzie znajdują się nużki wstawiasz kropki (na otwory). Później wszystkie draże wywalasz. Jeśli zamierzasz ją wytraić metodą chałupniczą radzę ścieżki między powstałymi kropkami narysować dość grubą kreską (szczególnie masę i zasilanie). Pozatym masz jeszcze helpa w protelu.

ps. Co do zakładki projektowej, pamiętam że był to jakiś trzyliterowy skrót. Nic więcej teraz sobie nie przypominam.

ps2. A zupełnie czystej ciekawości- co tam rzeźbisz??

pozdrawiam
    Rewja

miałem darmowy kurs protela i żeby dostać papietek musze po wakacjach oddać na dyskietce zaprojektowaną płytke. Z rysowaniem nie ma problemu ale gorzej z samym projektowaniem wielkosc dziurek i te bzdety poźniej wychodzi mi wszystko w jednym rogu ehh... Było by mi łatwiej jakby bylo to po polsku :]

Uprawnienia umieszczania postów