-
Re: szczypawice-zagrozenie czy nie?:D
Dokladnie to nie wiadomo, do czego te "kleszcze" sluza. Samce maja je wieksze i wygiete, a samice krotsze i proste.
-
Cęgi (bo to tak się nazywa) słurzą im do obrony. Ale tylko w ekstremalnych przypadkach, gdy nei mogą nic innego zrobić. Np. jak przyciśniesz głowę skorka do ziemi tak że nei będzie mógł sie ruszać to on wtedy wygina odwłok i szczypie (to nie boli wcale). Ale w innych wypadkach po prostu ucieka (jak na niego nadepniesz, położysz się, położysz na niego rękę, itp.) jak szalony. A wiecie że samice skorków są jednymi z najbardziej opiekuńczymi matkami? Składają jaja i siedzą przy nich, czyszczą żeby pleśń nei była, przewracają, układają, bronią ich do upadłego. Przez ten czas chyba wogóle się nie odżywiają. Prędzej zginą niż odejdą z gniazda wtedy. Dlatego chrońmy zwierzęta które potrafią tyle zrobić dla swoich dzieci :P:P:P
-
kolejny przypadek w stylu: jeśli masz do wyboru ratować z płonącego zoo zwierzę zagrożone wyginięciem a brzydkie, albo bardzo pospolite zwierzątko ale opiekuńcze i ładne to ratuj to drugie...ehhhh
-
Geckonum nie bardzo zrozumialam do czego tyczyła się twoja uwaga:/
Nie będę zakładała nowego tematu i zaśmiecała forum, skoro mowa już o owadach, które spotyka się na biwakach to mam jeszcze jedno pytanie:>
Co to są te czerwone owady z czarnymi kropkami na karapaksie?(Nie wiem jak się nazywa górny pancerz u owadów, u żółwi to karapaks:P)-Nie chodzi mi o biedronke:> Biedronki są raczej okrągłe, a toto okrągłe nie jest. U mnie mówi się na to "Klejaki" bo podobno przysysają się i wysysają krew:P Skad te "opowieści" się wzieły?:>
I czy pluskwy, których zawsze znajdują masę pod namiotem gryzą, szczypią czy robią cokolwiek?
Pewnie dużo osób ma niezły ubaw czytając moje pytania ale wole się doinformować:P
-
Kowal bezskrzydły (chyba o to chodzi) - to pluskwiak. Wysysa soki roślin i drobne bezkręgowce, jest zatem zupełnie niegroźny, tak samo jak skorki. Pod namiotem generalnie wystrzegaj się komarów, kleszczy i meszek, reszta to małe piwo (chyba, że zdarzy Ci się obudzić ze żmiją zygzakowatą w śpiworze, ale to przy noclegu "pod chmurką").
-
zwlaszcza kleszczy... one wbrew pozorom sa naprawde bardzo groźne...
Uprawnienia umieszczania postów