Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Historia niestety prawdziwa

Mieszany widok

Filip79
    Guest

Historia niestety prawdziwa

Pod koniec maja b.r. "odwiedziła" mnie policja w celu skontrolowania ilości zwięrząt egzotycznych w domu oraz sposobu ich "przetrzymywania". Zostali sprowadzeni przez życzliwych mi sąsiadów. Otóż mieszkam na parterze i domyślam się że w czasie spacerów zauważyli przez moje okno oświetlone terraria. Panowie policjanci sprawdzali czy aby żaden z moich podopiecznych nie wydostał się z miejsca przetrzymywania ( czyt. terrarium lub faunaboxu), gdyż moi sąsiedzi stwierdzili że "to " może przedostać się do nich przez okno. Po spisaniu raportu ( ilość wielkość itd) zapytali się czy mam na nie papiery. W tym miejscu dodam, że moim szczególnym zainteresowaniem darzę ptaszniki podziemne i one głównie stanowią obiekt mojej hodowli ( nie lubie słowa - chów), choć także kilka ptaszników naziemnych u mnie w mieszkaniu można znaleźć. Odpowiedziałem że na bezkręgowce nie są takowe papiery wymagane a i tak brachypelm i aphnopelm nie posiadałem nawet przed wejściem w życie ustawy.
    Myślałem, że sprawa się na tym skonczy. Niestety moje prognozy okazały się błędne. Dziś w czasie mojej nieobecności w pracy mieszkanie odwiedzili panowie z Wydziału Ochrony Środowiska i stwierdzili że WSZYSTKIE ptaszniki wymagają rejestracji i zaczęli straszyć nieuchronną grzywną i wizytą weterynarza. Cóż jeśli przy bezrobociu sięgającym 20% a jest mnóstwo osób chetnych do podjęcia pracy ,urzędnicy nie znają przepisów pozostawiam to bez komentarza.
    Jedynym zwierzęciem który może w przyszłości stanowić zagrożenie jest mój pyton skalny ( obecnie 2m ) jednak nie zainteresował on zbytnio urzędników.
    Sąsiadka mnie "ponformowała" że złożyła pismo do Spółdzielni Mieszkaniowej :-).
    Jaki z tego morał?
    Według mnie dwa:
    1 Uważać na sąsiadów.
    2 Urzędnik ma zawsze rację.
    Pozdrawiam
    Filip
    P.S. Jeśli będa zainteresowani to bede informował o rozwoju wypadków ale to już wolałbym na prv (wtedy moge wymieniać nazwiska "Najlepiej Wiedzących")/

Re: Historia niestety prawdziwa

Bez komentarza.A sąsiadka to jest potężna :-) Powodzenia życze!

Potwierdz swoja racje stosownymi pismami, ktore stwierdza, ze nie potrzebujesz zadnych papierow.
    A na sasiadow skladaj donosy, nawet nieprawdziwe- ze zbyt glosno po 22.00 i przed 6.00, ze brudza na klatce, ze zachowuja sie agresywnie.

Filip79 , polecam kochanym sąsiadom odwdzięczyć się za na dobre.
    Szuje i przeklęte gnidy.

Współczuje upierdliwych sąsiądów, mam takich samych jedno wielkie siedlisko plotek, oczywiscie nie wspominam ze nienawidza i boja sie moich zwierzaków a tym samym mnie. ;]]] hyhy
    Zgadzam sie z przedmówcami, tez składaj donosy na sasiadów. :]]]]

no to raczej się cieszę żę mieszkam w domu a nie w bloku....
    serdecznie współczuję sąsiadów- tacy to jeszcze ci włamywacza do domu wpuszczą...

to trochę tego nie rozumiem skoro nie trzeba na nich papierów to skąd te problemy (wiem złosc sąsiadów,ale pracownicy odpowiednich instytucji chyba znają /powinni się znać,na rzeczy) boje się że mnie tez to może spotkać;/

ziomalka_puma
    Guest

No niby zemsta is sweety ale nie lepiej najpierw sprobowac na spokojnie? Bo poźniej sasiedzi moga ci sie odwdzieczyć i co? Może niezla zadyma być z tego sproboj najpierw przekonac tych debilnych sasiadów do swoich zwierzaków

Jeżeli twierdzą, że wszystkie ptaszniki powinny byc zarejestrowane to poproś ich by ci to dali na piśmie z wykładnią podstawy prawnej, bo zgodnie z twoją znajomoscia prawa sytuacja wygląda nieco odmiennie. Możesz tez wysłać mailem zapytanie do Ministerstwa Środowiska z prośba o potwierdzenie Twojej wersji. Potem odpowiedz możesz przedstawić w razie kolejnej wizyty.

Filip jak będę kiedyś...w Koninie to przyjadę do ciebie i wywalę w ryj paru sąsiadom. Mieszkam w domku i wszyscy mi mogą naskoczyć bo mój stary jest burmistrzem i nikt na niego donosu nie złoży chociaż jeśli ktoś czyta czsami gazety to o wyborach w moim mieście dużo piszą. No ale jakby ktoś się tą sprawą to na priv.

Uprawnienia umieszczania postów