-
Re: Wasza ulubiona kuchnia i potrawa
bułka z dżemem
-
W ogóle nie robią tego z mąki, tylko z kukurydzy gotowanej z wapnem a potem razem mielonej na papkę. No, może tortille sprzedawane w mieście w sklepach to z mąki robią idąc na łatwiznę, ale smak tych "miastowych" nawet w Meksyku nie równa się z wiejskimi. Ręcznie robionymi, lepionymi ręcznie, pieczonymi w żarze w ognisku... Kurde, mam w zamrażarce jeszcze klikadziesiąt takich "przemysłowych", nawet nie chce mi się ich wyciągać
A tamale z chilli? W Polsce nawet chilli jest jakieś słodkie i mdłe.
A quesadillas de flor de calabaza? Atole?? Sery z Oaxaca???
Rozmarzyłam się...
Jak dostanę bana za zaśmiecanie forum to będzie twoja wina, bo prowokujesz ;P
-
Dla mnie najlepszą kuchnią, jest nasza rodzima - kuchnia polska. Nie ma jak to zjeść sobie bigosik ze schabowym, albo wspaniałe pierogi z grzybami i kapustą Natomiast na drugim miejscu kuchnia słowacka i przecudowne 'haluszki' - czyli kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą, skwarami i bryndzą plus do tego zimne piwko np. "Smadny mnich". Gorąco polecam
-
Sasquacz przestań bo sie obśliniłem
-
Ja uwiebiam makaron, do tego jakiś smakowity sos np z owocami morza ale nie koniecznie, ponieważ makaron z masłem czosneczkiem i świeżą bazylią też jest super.
Jeśli chodzi o przyjemność robienia w kuchni czegoś smakowitego to uwielbiam robic desery i tu nie ograniczam się do jednej kuchni, nie ważne czy przepis jest z indii czy z niedocenianej kuchni angielskiej albo tak przecenianej kuchnii francuskiej ;-).
Jeśli chodzi o kuchnię idealną, dopracowaną w najdrobniejszych szczegółach to moim zdaniej jest to kuchnia chińska.
W kazdej kuchni znajdzie sie cos smakowitego :-)
-
O Boże, własnie sobie przypomaniałem te wspaniałe quesadillas z serem z Oaxaca...
mniam... Nigdzie na swiecie nie jadłem takiego sera...
I kto tu kogo prowokuje...
-
A propos niedocenianej kuchni angielskiej - nie jestem amatorem sosu miętowegoa, ale to fakt, że nie ma jak dobry plumpudding...
Uprawnienia umieszczania postów