Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Broń biała

Szymon_czarodziej
    Guest

Broń biała

Czy ktoś z forumowiczów interesuje się bronią białą ??
    Nie chodzi mi o scyzoryki, sprezynowce i motylki tylko o prawdziwą, ręcznie kutą, sluzaca nie tylko do kaleczenia. Od razu zaznaczam, ze mowie o fascynacji wygladem, funkcjonalnoscią nie o smiercionośności tych narzędzi.
    Otoż bardzo podoba mi się bron bliskiego i dalekiego wschodu. W szczegolnosci zas noze i maczety indyjskie khukri (khukuri, kukri), broń oraz narzedzie codziennego uzytku Ghurków. Chrakterystyczne zagiete w połowie sztychu ostrze nadajace sie tak do walki jak i do wykopywania buraków. No a troche dalej na wschod, ze tylko o nich napomkne, Tachi, Katana, Wakizashi oraz Tanto- bronie kute z wykorzystaniem starożytnych technik japońskich, znane lepiej jako miecze samurajskie.
    Jak na razie udało mi sie zdobyc 2 rodzaje khukri, jeden ozdobny dlugości ok 25 cm (dlugosc liczona razem z rekojeścią), typ Ang Khola z jednostronną chirrą oraz uzytkowy Sirupati dlugosci calkowitej 45 cm.
    Zainteresowanym polecam stronę Himalayan Imports
    W sferze marzen nadal pozostaje katana i to najlepiej wykonana na prywatne zamowienie

Re: Broń biała

heh, a widziales kiedys gigantyczne nodachi? Okolo 120 cm. miecz japonski

Szymonie - ja mam kolegę kowala. Ma w górach własną kuźnię i robi miecza. Narazie zrobił kilka z czego półtorak jest the best. Katany są dla niego nr 1 ale musi nabrać jeszcze zdolności.

A ja mam tylko kastet i jakis miecz w sumie to szable z jakims napisem po hindusku...

a ja trenuje walki uliczne i moge sie sztartnąć :

Szymon_czarodziej
    Guest

znalezc kowala, ktory by wykol miecz to nie jest problem
    Znalezc tyle kasy, zeby zamowione ostrze bylo takie jak byc powinno, z podobnej stali i podobnie wykute, to juz jest nielada problem

Dokładnie - kłute miecze są cholernie drogie!

Mnie niestety nie stac na kuty miecz, ale niedlugo bede zamawial replike z denixa. Poki co trzymam w domu pare rzeczy ale to cie raczej nie zainteresuje bo to zwykle sprezynowce, noze i repliki. Na mojej stronce mam taki maly sklepik :]

Pozdrawiam. Deto

Moze sie nie bardzo interesuje tym ale trenuje nóż filipiński też całkiem ładnie wyglądają metalowe repliki. Niewiecie gdzie mozna kupic drewniany sztylet?? Bo musze na treningi miec a 80zl w klubie za to placic niechce zabardzo.

ooooooch kochaaaaaaaam bron biała, niestety jest to póki co za drogi sport, abym mogła kolekcjonować miecze wg moich upodobań mam na razie tylko hiszpańskie wazikashi (tzn robione w hiszpanii :P), szablę polską i jakiś tam zestaw noży, a sama umiem machać floretem

Uprawnienia umieszczania postów