Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: FILMY-horrory, thrillery-ambitne

Re: FILMY-horrory, thrillery-ambitne

Prypomnial mi sie jeszcze jeden dobry klasyk - "the Thing". Jeśli jeszcze tego nie widziales to mozesz sie tez zainteresowac.

Wiem ze wyszlo (chyba juz wyszlo) teraz cos takiego jak "Split". Tylko nie jestem pewien czy to film czy caly ciag podzielony na odcinki. Ale napewno sa to realia cyberpunkowe.

Nie ukrywam też, że w przypadku książek SF, jakkolwiek nie emocjonuję się barokową stylistyką anielsko-krwawo-miłosną i tej pokrewną, lwią część uwagi zwracam na styl. Stąd też cegły pisarskie Clancy'ego zaczynają mnie osłabiać tylko ciut szybciej, niż cegły pisarskie Dostojewskiego. Toż to "zające / Po łące" fantastyki.

Od Dostojewskiego przy mnie sie prosze odstosunkowac, bo to moj ulubiony pisarz, a "Bracia Karamazow" jedna z ulubionych ksiazek

Jesli chodzi o mozgotrzepne thrillery niehorrorowate to wydaje mi sie, ze "Memento" jak najbardziej mozna zaklasyfikowac.

Moja - "Idiota". Ale całe distro nigdy nie robiło mi na zdrowie.
    Tam, gdzie w "Idiocie" tkwił klucz do całej radości - zmrożenie Rogożynem i jego głową przesunięte na krańcowe strony, w "Zbrodni i Karze" przykładowo , pomijając clue nietzche'ańskie, pomijając całą ciekawość, jaką budzi alter ego autora, sypie się całość do schematu christie'owskiej produkcji - rozbicie.
    Cudowne są u niego postaci absolutne, do tej pory, przyznam, mam słabość do "mówiących Myszkinem". Poza tym, kto czytał, doszuka się pewnie czegoś ponad. I może w przypadku "Zbrodni.." byłabym skłonna przyznać rację Nabokovowi, chociaż z jego krytyką prozy Dostojewskiego, przesiąknięcia jej chrystianizmem, wydawał mi się zawsze podobny Gertrudzie Stein ze swoimi tezami o wybitności.

Dark Raptor
    Guest

Podpisuję się pod tym rękami i nogami, film kapitalny. Ponadto z "komedii" - "Od zmirzchu do świtu". Pod temat podpasuje się "Blade", ale całkowicie się na nim zawiodłem. "Warlock" - he, he też warto zapoznać się z tym tytułem.
    Ponadto ostatnio wypuszczono na DVD serię najbardziej klasycznych horrorów (też polecam).

"Mgła" - John Carpenter
    "Wywiad z Wampirem" - Neil Jordan
    "Towarzystwo wilków" - również Neil`a Jordan`a - świetny klimat.
    Filmy z jednej szuflady: "Szósty Zmysł", "Opętanie", "Co kryje prawda".

A przypomnilo mi sie fajnym filmeme jest Bractwo wilkow

Ja polecam "Drabinę Jakubowa", czy jak to się tam pisze
    "Wywiad z wampirem" też jest cool
    Znalazło by sie tego więcej, ale nie mam czasu :P

Wiekszość z wymienionych przez was filmów widziałem, jednak serdecznie dziękuje za zainteresowanie. ps. ostatnio obejrzałem The Eye, odjazd totalny...jesli ktoś nie widział a jest zaintereswowany zapraszam na maila, udostepnie. a czy widiziliscie Faces of death ???, to jest dopiero katastrofa.....

Uprawnienia umieszczania postów