-
Re: FILMY-horrory, thrillery-ambitne
Reveille-->
Naprawde mi sie podobal. Zwykle w horrorach rezyser straszy albo wyskakujacym znienacka diablem uzbrojonym w szponiaste czlonki, w tym przynajmniej dwa gorne, albo sliniacym sie na widok dziewiczej, labedziej szyi wampirem. W tym przypadku podskakuje na krzesle i ogladam dalej, a zazwyczaj z gory wiem, kiedy cos brzydszego ode mnie na ekranie sie pojawi.
W drugim przypadku rezyser uwaza, ze strach wzbudzi poprzez splatter/gore, stad rozpruwanie flakow, obcinanie glow, podrzynanie gardel, wydlubywanie oczu i inne, ktore wlasciwie nie strasza, lecz wzbudzaja niesmak. I nie w moim przypadku, tak miedzy nami mowiac.
Natomiast "Blair Witch Project" naprawde mnie przestraszyl. Nic sie tam nie dzieje, nawet nie widac zadnych wampierzy ani innych strzyg, glowna bohaterka tez nie zmienia sie w plugawego demona, a mimo to atmosfera niczego sobie, szczegolnie, gdy film ogladamy pozno w nocy w ciemnym domu. Moze jestem zbyt wrazliwy na tego typu rzeczy, ale naprawde film byl dla mnie bardzo sugestywny.
Co do Twojego pytania- pytasz o horrory z dziedziny cyberpunk czy ogolnie o filmy cyberpunkowe? Horror s-f, jaki mi sie nasuwa na mysl, to jedynie "Event Horizon", lub ewentualnie "Sphere", "Alien", moze pierwsza czesc "Critters", choc nazwisko Spielberg sugeruje film dosc mialki.
Uprawnienia umieszczania postów