Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: dziki królik

Mieszany widok

dziki królik

chciałbym prosic o pomoc w sprawie oswajania mojego króla. ma juz około dwóch lat, a nie pozwala się nawet pogłaskać. w wieku pół roku był wyprowadzany na podwórko przez moich młodszych braci. kiedys zobaczyłem jak przywiązali go do drzewa na smyczy i próbowali złapać. od tamtej pory dostali zakaz zbliżania się do niego, ale co się przestraszył, to się przestraszył. później dowiedziałem się tez, że ich kolega w takim samym wieku i taki sam durny szczuł go swoim psem(mieszancem myśliwskiego zresztą). od tamtej pory przez pare miesięcy panicznie bał się ludzi.

na dzien dzisiejszy sytuacja wyglada tak:
    -jezeli osoba stoi, albo siedzi spokojnie podchodzi do niej i obwąchuje
    -nie przejmuje się odgłosami zycia w duzej rodzinie, ani głośniejszą muzyką
    -jezeli uda się go złapać np, zeby założyć smycz siedzi w miare spokojnie, ale kiedy próbóję tę uprząż zakładać to nie ma szans
    -kiedy się idzie w jego kierunku, czasem ucieka, a czasem nie, ale każda próba dotknięcia ręką kończy się spierniczaniem pod stół, albo za szafkę.
    -wsuwa trawę, tudzież mlecze z ręki.

teraz próbujemy razem z rodzinką zdobyc jego zaufanie, ale z tak zamulonymi bracmi się nie da.

Re: dziki królik

spróbuj go złapać (na hamca, trudno) i zacznij go głaskać od uchów po sam zadek :P trzymając go na rękach daj mu tez coś na ząb. Może po jakimś czasie poczuje że jednak nic mu nie grozi...

robiac cokolwiek na sile tylko pogorszysz sprawe, najlepsza metoda oswajania zwierzakow to karmienie, podchodz do neigo spokojnie, wolaj go po imieniu i podawaj w reki jakies smakolyki, moga to byc nawet zwykle granulki dla krolikow o ile je. potem sprobuj robic to samo jak jest poza klatką (a wlasnie, moze go trzymasz "luzem" i biedak nei ma poczucia bezpieczenstwa we wlasnym kącie?) nie wiem czemu zakladasz mu smycz, ale kroliki tego nei znosza, lepiej daj z tym spokoj i jesli koniecznie bedziesz musial go gdzies przeniesc to lepiej kup taki wiklinowy koszyk z pokrywa i przenos go w nim. pamietaj ze krolik to jednak nei piesek, nawet oswojony i traktowany dobrze jest płochliwy, wiec jesli chcesz jego dobra nie wychodz z nim na podworko. jesli masz dzialke czy wlasny ogrod mozesz mu zbudowac wybieg(tylko wkop głęboko siatke zeby sie nie podkopal). moj krolik jest bardzo oswojony, ale jak nagle z zaskoczenia sie do niego schyle, to tez ucieka i ma swoje upodobania np. uwielbia byc glaskany po ryjku ale nie znosi po brzuszku i nie daje sie brac na rece. jesli bedziesz go tak spokojnei karmil, to pewnie da ci sie za jakis czas pogłaskac. i nie wymagaj od niego zbytniego oswojenia, to taki wiekszy gchomik a nie maly piesek.

wenx
    Guest

glupie chu** co za debile, kretyni.
    Naprawde ci współczuje, a tego golesia od psa... kup bulteriera wytresuj i poszczuj nim całą rodzinkę debila. A tego psa myliwskiego niech rozszarpie.
    No słów mi brak na takich ludzi.
    Jak jak pisze Natkas na spokojnie z tym królem
    Pokaż że nic mu nie grozi i spraw żeby czuł się bezpiecznie.

Uprawnienia umieszczania postów