Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: paskudne ziarno na zdjeciach POMOCY!!!!

paskudne ziarno na zdjeciach POMOCY!!!!

A wiec tak. Mam problem bo nie potrafie usunac ziarna ze zdjec obrabianych w photoshopie mam wersje polska 7.0. Strasznie to denerwujace jak sie chce na plfoto cos niby fajnego zamiescic a wszystko mi sie knoci przez to dziadostwo. JEsli ktos, (a wiem ze sa tu osoby znajace sie) moze mi pomoc to prosze o kontakt

Re: paskudne ziarno na zdjeciach POMOCY!!!!

Ziarna raczej nie usuniesz bez utarty ostrosci. Zalezy tez jakiej wielkosci są pliki i co jest na zdjeciach...

niemozliwe musi byc jakas metoda bo foty na plfoto sa umieszczane elegencko obrobione

bo na plfoto robia zdjecia dobrej jakosci a zmiany sa czesto tylko kosmetyczne, calego zdjecia nie zmienisz, szczegolnie ziaren

Oj nie rozumiecie o co mi chodzi, to nie jest ziarno na zdjeciu oryginalnym, tylko na takim ktore sie zaczyna w PSie obrabiac. Ja tez mam foty dobrej jakosci ale zmniejszajac je robi sie syf i wiem ze mozna to usowac tylko nie wiem jak sie to robi w Psie

jeżeli zapiszujesz piliki foto jako jpg to może ci znacznie spadać jakość. Spróbuj popracować np w tif-ach lub gif-ach. Są większe ale jakość też znacznie lepsza. Nie wiem czy to o to ci chodzi. Sprawdź.

W gifach jest okrojona paleta kolorow, dlatego mniej zajmuja ale trudniej sie z nimi bawi, mozna je oczywiscie przekonwertowac.

no więc... moze ci pomoże to:
    -zduplikuj sobie warstwę (o ile wszystko jest jedną warstwą)
    -na tej kopii daj rozmysie gaussowskie duze
    -na którejś z warstw zmniejsz "opacity" nie wiem, jak ci to przetlumaczyc, ale to jest w tym okienu z warstwami ustawione na 100%

to wiele pomaga, szczególnie jak chcesz aby zdjęcie dawało wrażenie takiego miękkiego

Zdjecie miekkie oznacza rozmyte. Rozmyte oznacza nieostre. Nieostre oznacza slabej jakosci. Slabej jakosci oznacza brak zdjecia na plfoto. Brak zdjecia na plfoto oznacza topic na forum terrarystycznym. Topic na forum terrarystycznym oznacza mozliwosc napisania odpowiedzi. Mozliwosc napisania odpowiedzi oznacza, ze ja napisze odpowiedz. Ze ja napisze odpowiedz oznacza, ze mozna przejsc do nastepnego posta bez czytania mojego.

Diagnoza:
    - slaby aparat
    - niestosowna kompresja
    - niestosowny format graficzny
    - byc moze dodales Filtr/Noise

Zalecenia:
    - kupic lepszy aparat
    - nie kompresowac
    - pracowac z formatami: tif, targa, eps
    - nie dodawac zadnych filtrow

Teraz tak, jesli zdjecie bylo slabej jakosci "defaultowo" to niewiele zdzialasz - mozesz probowac bawic sie recznym rozmyciem tu i tam, recznym kolorowaniem tu i tam, manipulowaniem curves/saturation/contrast, ale i tak bedziesz widzial, w mniejszym lub wiekszym stopniu, ziarno.

soory ale ta twoja teza o miekkosci jest smieszna. miekkie nie oznacza rozmyte
    a rozmyte nie oznacza złej jakości...

Uprawnienia umieszczania postów