-
UE / egzaminy gimazjalne
Dobra... Jutro wchodzimy do UE (nareszcie!) i z tej okazji pomyslalem zeby nowego temata o tym zrobic Mam nadzieję tylko że nasze społeczenstwo sie w koncu obudzi i przestanei glosowac na tego leppera i spojrzy odrobine w przyszlosc... Przecież nie możemy być krajem członkowskim rządzonym przez samoobrone, ktora byla (i jest) przeciwna wejsciu polski do unii...
Dobra..kolejny temat do poruszenia: niedługo (w środe) egzaminy gimnazjalne... Chce powiedziec ludziom w moim wieku: '3majcie sie' i sie jednoczesnie pytam kto zna jakis postal lub stronkę (oprocz sciaga.pl) na ktorej znalazlbym pozyteczne informacje na egzaminy...takie 'fast rewind'
-
Re: UE / egzaminy gimazjalne
Witam
Nie rozumiem czemu narescie, z UE bedzie jeszcze gozej:/
A pozatym co to za Unia skoro nadal są granice i paszporty:/
-
Dlaczego mówisz że z Unią będzie jeszcze gorzej?? Uzasadniłbyś to... Granice były są i będą... Czy jakiekolwiek panstwo straciło poprzez wejscie do unii?? Grecja i Hiszpania na przyklad przed przystąpieniem do UE mialy taką samą sytuacje jak Polska... A teraz - nowoczesne kraje...
-
przepraszam za drobny wykład:tomash_k jestem ciekawy czy naprawde tyle wiesz na temat UE??? Ja za unią nie jestem(tylko nie myśl że jestem pesymistą ) ponieważ przecież wszystko strasznie zdrożeje!!np: podatek VAT u wielu produktów bedzie wynosił 20%, u mniejszości 10% i 15%. Ale najgorsze jest to że stosunek innych państw UE do Polski jest zły. Przecierz jak było w drugiej wojnie światowej że to polacy rozszfrowali tą maszyne kodującą niemców(nie pamiętam nazwy).I co?? Anglicy przecierz rozpowiadali że to oni tego dokonali. Albo z tą fabryka samochodów:miała być w polsce wszyscy z tamtad sie cieszyli że będą mieli pracę.I produceci wybrali nagle słowację.A te akcje przed referendum. Przecież mówili że będziemy mogli podejmować pracę w innych krajach UE bez żadnych dokumentów. A teraz uprzejmie nas informują że tą opcje udostępnilo to kilka krajów(anglia,Irlandia i szwecja).Na szczęcie za dwa lata udostępni to większość krajów. Ale dlaczego nie powiedzą całej prawdy?? A o podwyżkach cen tez nic nie mówili!!!A wykraczając poza UE to Stany zjednoczone.Jaki sens miało wysłanie żołnieży do iraku. Mi sie wydaję że po prostu Pan Kwach chcial sie przypodobać Bush'owi i zdobyć sympatię jednego z najbogatszych krajów świata. I wreszcie SAMOOBRONA. Na slowo to ja leperowi nie wierze ale ciekawe co będzie jak dojdzie do władzy. A Hiszpania i Grecja mają mądre rządy i tylko dlatego stały sie rozwinientymi krajami. A z bezrobociem: przecierz te zakłady pracy padaja bo są za duże podatki!! A kto je wyznacza:Nasze obsrane SLD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!więc jeśli oni dotrą do władzy to zyski bendą kierowac głównie na siebie ale i tak PO wygra chyba wybory i może wtedy będzie lepiej.
-
zapomnialem dodać: powinna sie przydać calkowita zmiana rządu.
-
Co do zmiany rządu to sie zgadzam ale kilka kwestii jest do wyjasnienia...
1) Zdrożeje 2/3 produktow, to prawda ale to jest konieczne do ujednolicenia cen...po prostu unia boi się że np. Niemcy będą woleli u nas wiele rzeczy kupowac bo będą o wiele tansze...Ale za to stanieje m.in oprogramowanie komputerowe, nie mowąc juz o zwierzakach terrarystycznych.
2)Sprawa z Enigmą już sie wyjaśniła, a poza tym to bylo 50 lat temu!
3)Z tej fabryki samochodow Hyundai zrezygnowal z powodu zlej infrastruktury (zle drogi itp..) oraz przez zawiłe przepisy dot. handlu i podatkow. Firma ta poszla 'po prostej' wybierając Słowację, gdzie tamtejszy rząd postaral sie o odpowiednie wymogi. Ale to juz wina naszego rządu a nie UE...
4)Nie rozumiem co wojna w Iraku i udział polskich wojsk w niej ma wspolnego z UE...
5) Jakby stosunek innych panstw czlonkowskich do polski byl zly to by nam chyba nie dali szansy wejscia do niej?? To tak jakbys sie kumplowal z kims kogo nie lubisz...
-
ad.1) poczekaj jak cię mama na zakupy wyśle po nowych unijnych cenach za stare polskie pensje to cię z butów wyrwie.
-
Witam
A nie wiecie czemu np Niemcy i inni chcą nas w UE??
Odpowiedz jest bardzo prosta, bo oni wtedy będa mogli se robic co chcą pracowac u nas legalnie itp... a polacy jak te pipy nie bedą mogli.
A co do zeczy które podrozeja to porównajcie sobie zarobkiw innych państwach członkowskich do naszych Polskich:]
Oni maja wyzsze zarobki itp.. i im to jest rybka czy beda w UE czy tez nie a polacy maja niskie zarobki a ceny produktów bedą musieli przystosowac do warunków UE.
-
tomash_k przyznam ci rację a co do stosunków międzynarodowych to chodzi o stosunek innych krajów do polski ale i tak to chyba troche wyolbrzymiłem....
-
Co do SAMOOBRONY to nie jestem pewien czy mówią prawdę, raz wróciłem ze szkoły i słyszałem wypowiedz leppera i on to potrafi przekonywac. Ale jak wygrają wybory to bedzie niezła afera jeśli bendą kłamać.a to z enigmą to no i co że to bylo 50 lat temu ale skąd wiesz że ich stosunek do polski sie zmenił. Dali nam wejść do UE bo każde panstwo europejskie ma prowo sytarac sie do wejścia do UE. A co bylo parę miesiecy temu?!juz nie pamietam jaki kraj ale byl(może kilka) chyba czy chcieli żeby państwa kandydujące przystąpily do UE. I wlaśnie niektórzy(trochę ich chyba bylo) wypowiedzieli sie negatywnie o polsce.
Uprawnienia umieszczania postów