Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Ochładzanie terrarium!!!

Terrariko
    Guest

Re: Ochładzanie terrarium!!!

daj terra dp piwnicy albo jak masz to do spiżarki! Tak zimuje się węże. A i jeszcze jak masz strych to na strych tylko żeby nie przemakało na terra! Doglądaj zwieża co dwa dni a nawet co dzień!!!

no ale przenieść 500l terrarium......

coulidge
    Guest

Wykonanie samemu takiego klimatyzatora jest trudne, aczkolwiek możliwe.
    Mam pewien pomysł ale wydaje mi się że pierwsze co powinieneś zrobić, to w miarę możliwości wymienić szyby na zespolone, lub przynajmniej jak najwięcej szyb zakryć styropianem.

Oto przedstawiam mój wynalazek:
    Klimatyzator działałby jak takie małe centralne ogrzewanie. W terrarium byłby odbiornik ciepła połączony wężami elastycznymi lub rurkami miedzianymi z promiennikiem, który znajduje się w innym pomieszczeniu. Taki obieg zamknięty. Z tym, że trzeba zastosować pompkę obiegową jak w centralnym ogrzewaniu lub samochodzie. I całość najlepiej zalać borygo lub petrygo, aaaaaalbo innym trunkiem. W innym pomieszczeniu umieszczasz flaki z lodówki i promiennik w jednej obudowie. Zaizolowane styropianem oczywiście. W ten sposób nic Ci nie buczy i nie bzyczy w pokoju!! W zależności od inwencji twórczej i znajomości.... – raczej niewielki
    Tak pokrótce opisałem w sumie niezły patent. Musi działać.
    Tylko kwestia temperatur; ale sądzę że powinien wystarczyć termostat z lodówki.

Jeszcze jeden pomysł wpadł mi do głowy. Nie musisz stosować w zimę lodówki – wystaw promiennik na balkon. Nie rozwali go mróz bo nalejesz płyn do –40 stopni. A temperatura w terrarium będzie stała jeśli umieścisz termostat który będzie wyłączał pompkę.

CZYLI JEST TO DO ZROBIENIA!!
    Mogę Ci pomóc w tym przedsięwzięciu - tylko pisz.
    Mam nadzieję że wszystko jasne jeśli nie to mogę zrobić jakiś schemat i wysłać! A, i jeszcze mały słownik:
    Odbiornik ciepła – chłodnica samochodowa lub własnej konstrukcji (kilka rurek miedzianych na blasze aluminiowej) lub kaloryfer
    Promiennik – czyt. Odbiornik ciepła
    Kobieta – puch marny.......;P

POZDRAWIAM
    PS: to mój pierwszy post ale mam nadzieje że nie potraktujecie mnie jak żółtodzioba!! W końcu od czterech m-cy was obserwuję!!

Charry
    Guest

No całkiem niezle, ale z wystawianiem na balkon nie ma mowy bo jak ziemia nasaczona wodą zamarznie to rozsadzi terra, ( woda zamarzając sie rozszeża i to sporo)

Ma ktoś jeszcze jakies pomysły na koniec zdecydujemy który jest najmniej pracochłonny i najłatwiejszy w wykonaniu

Charry
    Guest

nie ma mowy z przeniszeniem w 500L terrarium znajduje się 100L torfu nasaczonego wodą; jakiekolwiek manipulacje i moze byc brzdęk...

Naprawdę nie jestem specjalistą. Ale wpadło mi coś innego do głowy... jakby tłoczyć powietrze z dworu? Skoro cała operacja będzie wykonywana zimą to masz dostęp do wieeeelkiej lodówki...
    Oczywiście potrzebny byłby termostat regulujący działanie pompy, a wlot zimnego powietrza znajdować musiałby się w miejscu w którym nie będzie mialo bezpośredniego kontaktu z roślinami. Proponowałbym jeszcze izolację całego terra.

Z tym tłoczeniem powietrza to jest mysl. Obłozyć terra jakimś materiałem utrzymującym temperaturę, i co jakis czas wpompowac do środka zimne powietrze ...

Czyli na coś sie przydalem :]

Stary, kup starą lodówkę i przerób ją na terrarium, wymontuj drzwi i wstaw szybę. zły pomysł? Moze pracochłonny, ale chyba skuteczny.

termoregulator do grzałki do akwarium ale "przelutowany" przez znajomego elektronika tak aby włączał prąd gdy temperatura za bardzo wzrośnie a nie spadnie tak jak to jest wyjściowo
    taki termoregulator włączy nam w odpowiednim momencie pompkę (duża fontannowa) pompującą w zamkniętym obiegu wodę w zykłej rurce - wężyku akwariowym do napowietrzacza (kupowanym nie w kawałkach tylko na metry) robimy jedną spiralę z wężyk a w terra a drugą ...do lodówki (nie do zamrażalnika) wystarczy na dolnych połkach
    powodzenia!

Uprawnienia umieszczania postów