Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Ochładzanie terrarium!!!

Charry
    Guest

Ochładzanie terrarium!!!

Witam!
    Wypowiadam się; a raczej zadaje pytanie i prosze o poradę pierwszy raz na tym Forum.
    Przeczytałem temat o tym ze komuś wysiada ogzewanie w terrarium i ma problem; ja natomiast potrzebuje porady odnośnie tego jak zmniejszyć na zimę temp w terrarium do około 5-10 stopni nie wystawiając go z pokoju w którym jest non stop włonczony grzejnik ( nie ma mowy o wystawiianiu terrarium na dwor lub innych kombinacjach gdyż jest bardzo cięzkie i mogło by pęknąc w czasie przenoszenia).
    Dodam jeszcze iz terrarium ma 468l pojemności
    Myślałem juz nad zakupem niewielkiej 25 litrowej lodóweczki samochodowej na prad staly 12V. i wmontowanie systemu z lodóweczki do terrarium; lecz jest problem gdyż jezeli w 25l lodówce system utrzymuje minimalnie 5 stopni niewiem jak sobie poradzi z 500L terrarium.

Jestem otwarty na każdy pomysł; lub propozycje jakiegos systemu.
    Może są juz w sprzedaży jakies chłodziarki do terrariów...????
    Za każdą podpowiedz tudzież rade z góry BARDZO DZIĘKUJĘ.

Prosiłbym także o rady lub rysunki jakichs systemow na e-mail gumm@wp.pl
    Charry

Re: Ochładzanie terrarium!!!

a co w tym terrarium bedzie hodowane? pytam z ciekawosci

Jest taki sprzęt do akwarium ale wim tylko że jest. Mugł byś sprubować z zystemem kilku takich lodówek albo kupić jakąś większą. Chodzi napewno lepiej kupić już wymontowane 'bebechy". POgadaj z kimś kto naprawia lodówki.

A ty masz kameleona furcifer Campani czy co? a pozatym tylko przez zime potrzebujesz miec tam zimno? moze powkładaj do podłoza kosteczki lodu itd. zamroz besenik

i co 40 minut bedzie latal basenik do zamrazarki zaniesc ;]

przemo68
    Guest

Skręć grzejnik na 0 ,pootwieraj okna,wyprowadz sie do innego pomieszczenia ......A tak poważnie to niezłego klina tu zaserwowałeś chłopie. Jestem bardzo ciekaw czy ktoś wymyśli co z tym zrobić.

Też nad tym myślałem. Jednak takie duże terra i do takiej niskiej temperatury to pewnie będzie ciężko. Pomyślałbym nad montażem klimatyzatora, ale to duże koszty. Na małe terra (i obniżenie temperatury o kilka stopni) myślałem o patencie z modułem Peltiera, ale nie próbowałem. Więc powodzenia jak coś wymyślisz i będzie się sprawdzało to napisz na forum.

A do jakiego zwierza potrzebujesz?

Charry
    Guest

Ochładzanie terrarium!!! CD.

Nie jest wazne do jakiego zwierzaka to potzrebuje chodzi przecierz aby to nie tylko mnie sie przydało ale innym terrarystom; ale jak juz pytacie to choduje takie specyficzne rośliny ktore w zimie musza miec oziebienie inaczej potem kiepsko rosnom;

Z systemami z lodówek też juz myslałem ale ja w tym pokoju gdzie stoi terra śpie a typowe systemy lodówek działają na zasadzie pompowania specjalnymi pompkami cieczy które potem parują i tak na okrogło( proponuje poczytac jak działa typowa lodowka); a to wszystko dośc głosno chodzi;natomiast lodówka samochodowa DZIAŁA NA ZASADZIE OGNIW PELTIERA (DWA OGNIWA JEDNO PRZEWODZI CIEPŁO DRUGIE ZIMNO). ZIMNE OGNIWO JEST ZAMOCOWANE DO ŚRODKA LODÓWKI I SCHŁADZA JEJ WEWNETRZE ŚCIANKI (RÓZWNIEŻ NA ZASADZIE PRZEWODZENIA TEMPERATURY). NATOMIAST CIEPŁE OGNIWO SKIEROWANE JEST NA ZEWNATRZ W CELU ODPROWADZENIA NADMIARU CIEPŁA; tylko ze widzicie ze to działa ale na małe objetosci do 25l przynajmniej taką znalazłem najwiekszą; dodam jescze iż kosztowała 140zł.

Jakby ktoś coś wykombinował coś ciekawego to prosze smiało pisać
    Bardzo dziekuję za porady pozdrawiam i czekam na jakiegos geniusza :-)

ja proponuje wynieść roślinki do piwnicy. Poza systemami lodówki to chyba nie wymyślono jeszcze nic schaladzającego powietrza, a jeśli chodzi i klimę to ona mocno wieje, więc nie wiem jakie tam masz roślinki ale te delikatne mogłyby ucierpieć. A jeśli roślinek nie da się przenieść no to nie mam pojęcia jak to zrobic... może wytarczy że często je będziesz podlewał zimną wodą?? W końcu nie są tak czułe jak zwierzęta więc chyba nie wymagają stałej temperatury?

Uprawnienia umieszczania postów