-
Re: Wege - ciekawostka
Ja wcale nie przeczę, że jadanie samego mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest zabójcze (tak odżywiali się chociażby eskimosi). Tym bardziej gratulję Ci Bgi spostrzegawczości. Artykuł ten miał za zadanie odeprzeć na takiej samej zasadzie niedorzeczne informacje przytoczone przez xKubax'a i Raptora...
O diecie optymalnej sporo czytałem i mam na ten temat pewien pogląd. Po pierwsze dieta taka jest pozbawiona węglowodanów, a więc cukrów, które powodują wzrost wydzielania w ludzkim organizmie insuliny. Insulina jest jednym z głównych hormonów, których nadmiar prowadzi do tycia. Insulina jest też niemal identyczna w swej budowie z hormonem, który wydzielają do swojego ustroju nicienie. Badania nad długowiecznością tych robaków wykazała, że zablokowanie tego hormonu powoduje znaczne, bo conajmniej dwukrotne przedłużenie życia tych robaków (zachamowaniu ulegają procesy starzenia).
Wnioski, jakie z tego wyciągnełem są następujące. Każda dieta, która jest uboga w węglowodany (cukry) jest dla człowieka bardzo korzystna. A więc nie tylko dieta optymalna, ale i wegetariańska, oparta na produktach ubogich w cukry (a więc warzywa, unikanie produktów bogatych w skrobię, kwaśne owoce) oraz ogólnie dieta niskokaloryczna.
Uprawnienia umieszczania postów