Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 133

Wątek: Wege

Re: Wege - ciekawostka

'PUSZYSTY JAK GLADIATOR

Rzymscy gladiatorzy byli wegetarianami. Jedli glownie fasole i jeczmien - wynika z analizy chemicznej kosci ponad 70 gladiatorow pochowanych na cmentarzu kolo Efezu w Turcji. Zdaniem austriackich antropologow wojownicy dzieki takiej siecie szybko tyli ale robili to celowo. Gruba warstwa tkanki tluszczowej zapewniala im bowiem ochrone przed skutkami ran cietych - ciosy nie niszczyly ani komorek nerwowych ani nie uszkadzaly wiekszych naczyc krwionosnych'

Newsweek 12/2004

Meatrix

Poniższy link odnosi się do tego, o czym pisał tu głównie dr Robert.

http://www.bancruelfarms.org/meatrix/

Dark Raptor
    Guest

Re: Wege

Eh... ja nie czuję się winny (a powinienem?). Co do mody to wg. mnie jest to jednak moda (czytaj „trendy”) – zwłaszcza jeśli popatrzy się na tzw. „ekologiczny styl życia”. To co się najczęściej serwuje etykietką „ekologiczny” (czyli wszystko – widziałem nawet środek chwastobójczy) działa mi już na nerwy (bo niestety jestem ekologiem).

Dark Raptor
    Guest

A Indianie pd.-amerykańscy jedli praktycznie tylko kukurydzę i inne pokarmy roślinne pod panowaniem konkwistadorów i efekty widać (zdeformowany kościec, zepsute zęby itp.). Faktem jest, że przyczyniła się do tego głównie ciężka praca (co ciekawe dla hiszpańskich faktorii katolickich), był cały artykuł w którymś Świecie Nauki – do poczytania.

Dark Raptor
    Guest

Re: Wege

Zostałem źle zrozumiany. Nie chodziło mi o to, że karmiono je mięsem, a o ilość kalorii. Chodzi o zjawisko „restrykcji kalorycznej” i jest związane głównie z poziomem metabolizmu i powstawaniem wolnych rodników. Im więcej kalorii tym wyższy metabolizm i tym krótsze życie. Nie ma tam mowy o wpływie rodzaju pokarmu, a raczej o jego energetycznej jakości. Podobny efekt podobno uzyska się nie rozmnażając się – eksperymenty na myszach i muchach.

przestan takie rzeczy wogole pisac bo tylko siejesz zamet, wszystko zalezy od madrego i zdrowego podejscia do danej ( jakiejkolwiek diety), jesli ja dobrze zbilansujesz, bedziesz spozywal odpowiednie ilosci danych skladnikow to zadne " zdeformowany kościec, zepsute zęby itp.). " ci nie grozi, ja jakos ( widac cudem- jak czytam co poniektorych) jeszcze chodze po tym swiecie , jestem zdrowa i na tamten swiat sie jeszcze nie wybieram a o indianach tez ci sporo moge powiedziec nie korzystajac z takich rodel jak swiat nauki - czytaj-> sa inne o wiele bardziej naukowe i ciekawsze zrodla...

a po co taka agresywna riposta ?!
    przeciez napisalem "ciekawostka" !!!!

xkubax ja to napisalam jesli spojrzysz "szczegolowo" w odpowiedzi do Dark Raptora )))))

no tak - ale Dark Raptor nie da sie ukryc tez dodal kolejna ciekawostke

sorry ale takie ciekawostki wiecej zlego niz dobrego robia, czy ja przytaczam artykuly o tym jak z otluszczenia serca i hamburgerow ludzie umieraja, ale w ramach ciekawostki ile kg hamburgerow tygodniowo zjada przecietny amerykanin (((((((

poprostu nie rozumie intencji...

Uprawnienia umieszczania postów