Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Ehhh.. czego ci ludzie nie wymysla...

Re: Ehhh.. czego ci ludzie nie wymysla...

Z drugiej strony, kolezanko Double, Twoja wiara powinna trwac niezaleznie od tego, co dzieje sie w KK, lub co robia inni wierzacy. Nigdy nie jest rozowo i slicznie, niczym w american dream. :P

Nigdy nie jest różowo (na szczęście, bo to straszny kolor).

Nie rozumiem jednak, dlaczego ktoś (w tym przypadku koleżanka Double) niezależnie od wszystkiego miałby trwać w czymś, co do niego nie przemawia.

Jeśli coś/ktoś ogranicza Twoją wolną wolę i źle się z tym czujesz to trwasz na siłę przy tym kimś/czymś?
    Naturalnym i normalnym jest wg mnie uprzyjemnianie sobie życia a nie komplikowanie go.

mefisto, nie zrozumialam cie. co do wiary... prawda jest taka, ze jestem juz na tyle zniechecona religia, ze nie chce mi sie wierzyc w zadna religie i niestety chyba juz nic mnie do mnie nie zacheci mam nadzieje, ze religijni beda tolerowac moja niereligijnosc. natomiast wierze w czlowieka i dobro ktore jest gdzies tam schowane w kazdym z nas, oraz w ludzki zdrowy rozsadek to sa dla mnie nadrzedne wartosci. a Bóg - mozna uznac ze jest tylko jeden - ale kazdy czlowiek, wierzacy, niewierzacy i niezdecydowany, w cos mimo wszystko wierzy - w Chrystusa, w Budde, w nauke czy w sile czlowieka albo nawet w pieniadze - i to wlasnie jest jego wiara i bóg i to mi ulatwia zycie.

A propos sprzedaży świętych obrazków : dziewiąte i dziesiąte przykazanie, czyli "nie będziesz pożądał żony bliźniego swego ani żadnej rzeczy, która jego jest" stanowiły początkowo jedno - dziewiąte przykazanie. Natomiast w dziesiątym było właśnie o zakazie kupczenia wizerunkami Boga. Ale oczywiście Kościół już po paru wiekach zorientował się, że w tym jest niezły interes i wywalił dziesiąte przykazanie, a dziewiate rozbił na dwa. Tak więc, jeśli instytucja Kościoła miesza w przykazaniach danych ludziom przez Boga, to poprostu no comments...

Double, z tym ze wiara wierze nierowna, dlatego nie jest dobrze, jesli jeden wierzy w Boga, a drugi w siebie czy tez pieniadze. Bowiem ten pierwszy, teoretycznie- bedzie altruista, drugi- egoista, a trzeci materialista.

Majac do wyboru meza altruiste, egoiste lub materialiste- ktorego wolalabys wybrac? =)

Owszem, Daisy, to znana sprawa. Dlatego wlasnie religia, jako rzecz, w ktorej maczal swe brudne i smierdzace palce czlowiek, ma pewne oznaki brudu i smrodu- chocby w balaganie w przekazach.

Kosiciol takie obrazki rozdaje a nie sprzedaje, sprzedaja "inni" ( przynajmniej tak jest zazwyczaj ). Msk - nie mam zalu, szczerze mowiac nawet nie zwracam na to uwagi, bo co mnie interesuje czym jezdzi ksiadz i za czyje pieniadze, czy z kim spi. Dziwne jest to, ze kazdy oczekuje jakiejs nieskalanej moralnosci ze strony ksiezy czy zakkonnic, jako mowilem to sa ludzie i nie ma idealow. Mefisto, ja wcale nikogo nie namawiam to tego zebu Double sie nawrocila - jej sprawa. Double - "nie chce mi sie wierzyc" - coz za glebia [hahaha]

Rastafaq, juz probowalem Ci wytlumaczyc, dlaczego "kazdy" oczekuje nieskalanej moralnosci ze strony ksiezy. Otoz dlatego, bo sa to z definicji pracownicy, ktorzy tacy byc musza. Jesli postepuja niemoralnie, to jakim prawem pouczaja innych? A jesli, mimo wszystko, grzesza i bladza, niech zmienia zawod- bo to zakrawa na czysta hipokryzje, zeby gosc, ktory penetruje najskrytsze czeluscie ciala 10-letniego ministranta, potem z ambony prawil o zyciu i pozyciu, wzglednie wysluchiwal Twoich grzeszkow. Chyba, ze tak lubisz.

Double jestes bierzmowana? Zamierzasz brac w przyszlosci slub koscielny? Celebrujesz świeta religijne?

Ja odpowiem za siebie:
    - tak
    - nie
    - nie
    Co wygralem? Mozliwosc dalszego dyskutowania?

Chodziło mi o wypowiedź Msk, a konkretnie o ten jej fragment:

"...wiara powinna trwac niezaleznie od..."

Odebrałem to jako przymus trwania w czymś nawet jeśli to Cię w jakiś sposób hamuje.

Uprawnienia umieszczania postów