-
Re: Ehhh.. czego ci ludzie nie wymysla...
o ku**a! ale sie usmialam
pamietam jak kiedys w przedszkolu, gdy moja pingwiniasta katechetka rozdawala poraz enty karteczki do kolorowania z jezusem na golgocie otoczonego dziecmi w szkolnych mundurkach i innymi uroczymi scenkami zachecajacymi do aktywnego udzialu dzieci i mlodziezy w tzw religii, odparlam pani katechetce: "a kiedy dostaniemy wreszcie jakies karteczki do kolorowania z goofie'm albo z kaczorem donaldem??" na to pytanie do dzis mi nikt nie odpowiedzial....ech smutne
-
idiotyzm jakich malo... :/ ten kosciol z dnia na dzien coraz bardziej kredynieje... :|. A jezeli chodzi o pieniadze to kosciol od poczatku byl najwieksza instytucja finansowa...
-
Może nie od samego początku, ale teraz na pewno jest niezłą maszynką do robie nia pieniędzy.
-
Przeciez to jest stare jak swiat.
Rammstein, wcale nie jest najgorszy okres Kosciola w tym momencie (afery, itd.). Po prostu, obecnie te afery wychodza na swiatlo dzienne, ot co.
Atrax, ciesze sie, ze sie obudziles- ale komercjalizacja Kosciola zachodzila od zawsze i trwala zanim pojawily sie karty rozancowe.
Poza tym, wyjasnij dlaczego te karty to kompromitacja ludzi?
-
...kosciol pomalu zaczyna tracic owieczki i co za tym idzie zrodlo zarobku...:]
-
Gdzie jest napisane ze te karty sprzedaje kosciol ??? i czy jest taka ustawa ktora zakazuje sprzedawania "swietych obrazkow", niewazne czy beda to karty czy naklejki na butelki ?? Ksiadz tez czlowiek wiec nie jest doskonaly i czasem sa dewiacje ale tak naprawde wcale nie jest ich tak wiele, za to wszystkie sa rozdmuchiwane na szeroka skale. Kosciol jest najstarsza instytucja i nic nie zapowiada sie na to zeby mial upasc. Nie rozumiem tez jak ktos mowi, ze takie zachowania ze strony kosciola wplywaja na jego wiare, w koncu wierzy sie w Boga a nie w kosciol. Double - i co jestes dumna z siebie, bo nie wiem do czego to przywolalas, na dodatek okreslenie pingwinica jest nie na miejscu.
-
ja mysle ze kościół to parodia i tyle tak samo jak zjawisko pt. TRWAM I MAM RYJA .... szkoda słów ...
-
Rastafaq, jasne, ze sa dewiacje, jasne, ze sa rozdmuchiwane na szeroka skale, ale czy masz zal? Przedstawiciele KK z definicji powinni byc czysci niczym kupa niemowlaka. Jesli nie sa, tedy nie ma sie co dziwic echu spolecznemu.
Widzisz, Rastafaq, wiara != religia.
Wiara, owszem, jest wiara w siebie, Boga, czy w jakakolwiek inna upersonifikowana postac czystej i absolutnej mocy. Natomiast religia to juz co innego- religia opiera sie na wierze, ale dochodza rowniez swiete ksiegi, dogmaty, tradycja, grupy, zbiorowiska i tak dalej.
I wlasnie z tego powodu, poniewaz w religii jest zbyt wiele pierwiastka ludzkiego, dla mnie jest ona chora. Wiara natomiast jest w porzadku.
-
ja mam osobisty uraz do Kościoła (instytucji), co spowodowalo, ze jestem niewierzaca. niestety wlasnie takie drobiazgi jak moja przytoczona historia z karteczkami czy wiele innych (np. inna katechetka skomentowala przy dzieciach i nauczycielach nieuleczalną chorobe mutacyjna u naszej kolezanki [dziewczynka nie rosla] tym, ze "jej rodzice musieli strasznie nagrzeszyc zanim sie urodzila" (!!!)) odbijaja sie najbardziej na umysle mlodego kandydata na katolika. nie powiecie mi chyba, ze dzieci np rwą sie do komunii swietej, aby otrzymac sakrament, pojednac sie z Bogiem i poglebic swoja wiare religijna, by stac sie lepszymi ludzmi, ale po to, aby popisac sie przed kolezankami jak najpiekniejsza sukienką komunijna, wystapic na domowej kasecie video i dostac w prezencie komorke, 10.000zl na koncie czy inny komputer. owszem, zdarzaja sie wyjatki i ludzie naprawde szczerze wierzacy, szanuje takich i spotkalam sie z takimi 2-3 osobami, ale niestety takich ludzi ze swieczka mozna szukac. i wlasnie dlatego Kosciol nie upadl i nie upadnie, bo wlasnie dewoci i ci, ktorzy zarabiaja na drukowaniu "malego goscia niedzielnego" i tym podobnych, go podtrzymuja. smutne ale prawdziwe.
-
no i msk zreszta bardzo ladnie to wszystko podsumowal
Uprawnienia umieszczania postów