Jest całkiem dobrze naukowo uzasadniona teoria. Najpierw przodkowie człowieka uzyskali posatawę pionową, a dopiero potem zaczął im się rozwijać muzg...
Jest całkiem dobrze naukowo uzasadniona teoria. Najpierw przodkowie człowieka uzyskali posatawę pionową, a dopiero potem zaczął im się rozwijać muzg...
Jak dla mnie stwierdzenie, ze chrzescijanstwo to najwieksza sekta i najwieksze zagrozenie jest bardzo przesadzone i nieprawdziwe.
Chcialbym tu napisac, ze czlowiek, ktory uwaza wszystkich chrzescijan za plage jest takim samym ignorantem, jak chrzescijanin, ktory uwaza wszystkich ateistow, panteistow i satanistow za wyznawcow diabla, wandali, wynaturzencow. Nie zapomnij, ze chrzescijanstwo samo w sobie nie jest zle! Jest to religia i folozofia bardzo altruistyczna i w gruncie rzeczy dobra. Nie osadzaj ogolu po zachowaniu jednostek. Istnieje bardzo wielu katolikow, ktorzy maja w d* te wszystkie komercyjne swiecidelka i naprawde szerza dobro i nauke Boska.
Ja jak nie znam sie na jakims temacie, to sie nie odzywam i to samo powinni zrobic chrzescijanie, gdy krytykuja i wysmiewaja filozofie, czy sekty, o ktorych funkcjonowaniu nie maja pojecia, a wiedze o nich nabyli z programow TV. Tacy ludzie nie powinni w ogole o tym dyskutowac. Rozumiem wszelkich panteistow, satanistow i ateistow i szanuje ich za to, ze odnajduja sens zycia... w samym zyciu. Dla nich jest tylko "tu i teraz", a nie "tam i kiedys".. Nie ma nic dziwnego w tym, ze ludzie Ci nie potrafi zyc zgodnie z dogmatami religii monoteistycznych i uwazaja, ze jest ona zaklamana... niestety wiara to aspekt indywidualny i jezeli ludzie ci potrafili znalezc spokoj, wyciszenie i harmonie, odrzucajac teo i antropocentryzm, a przyjmujac teriocentryzm, to na pewno nie powinni byc za to ganieni przez katolikow, bo kazdy czlowiek ma prawo do swobody wyznania. Dla mnie mozecie sobie wierzyc w kogo chcecie, w co chcecie.. mozecie w nic nie wierzyc. Wazne, zebyscie tolerowali mnie takim, jakim jestem, bez wzgledu na to, jakie mam przekonania i jak mysle, a wtedy ja bede tolerowal Was.
Mysle, ze na swiecie jest zbyt duzo ortodoksow... same skrajnosci. Brakuje nam filozofii zlotego srodka. Wzajemnego szacunku i zrozumienia. Zbyt duzo jest ludzi, ktorzy maja klapki na oczach i patrza na innych poprzez rozmazane warstwy niezdrowych stereotypow... odnajdujac w innych tylko same negatywne cechy.
Btw. Rammstein - Dla mnie, nigdy nie bedziesz bliski satanizmowi, gdyz nawet jesli wyznajesz filozofie satanistow, to aby zostac jednym z nich, musialbys chyba zmienic sobie osobowosc... Uwazam, ze jestes zbyt dobrym i wrazliwym czlowiekiem, by przyjac filozofie egoizmu.. jestes o wiele blizszy chrzescijanstwu, nawet, jezeli nie wierzysz w Boga... i cala reszte :>
pamietam jak pracowalem kiedys w castoramie na magazynie to taka jedna machala tym wisiorkiem nad jakas wykladzina, potem nad druga, trzecia... gdy przeleciala wszystkie uznala ze "costam" tego sklepu zakluca jej fale bo nie moze wyraznie odczytac znakow bujadelka :|... chore??
wszycy ludzie są wierzący, np ateiści głęboko wierzą że boga nie ma
Ja jestem tolerancyjny i nie mam nic do satanistów, innych religii itp. pod warunkiem że mi nie przeszkadzają. Ale "jeżeli będziemy wierzyć nic nie stracimy", jeżeli ktoś wieży w diabła (szatana czy jak to nazwiemy) potwierdza tym samym istnienie boga, i na odwrót - jeżeli ktoś wierzy w boga potwierdza istnienie szatana.
NOTKA Z ENCYKLOPEDII WIEM 2004
Satanizm - ruch religijny wiążący się z kultem szatana i orgiastycznymi elementami ceremonii. Występuje od czasów wczesnego chrześcijaństwa w formie ukrytej, dopiero w XX w. przybrał formy instytucjonalne, zwłaszcza w USA. Do seksualnych ceremonii w satanizmie należą np.: “msza” na łonie nagiej kobiety, seks grupowy, wymiana partnerów.
satanizm (łc. Satan ‘szatan’) kult szatana, wiara w jego panowanie nad światem; zło, złośliwość, diabelstwo.
RAMMSTEIN1 - do porozumienia nie dojedziemy, ale ja niebęde nazywał satanizmu sektami, ani ty chrześcijaństwa sektą i będzie ok.
p.s. ten temat zszedł na boczny tor znowu
najwieksza to moze nie :]Jak dla mnie stwierdzenie, ze chrzescijanstwo to najwieksza sekta i najwieksze zagrozenie(...)
...ale najkrwawsza napewno - czytałem ostatnio fajny artykul mowiacy o tym ze koscielni inkwizytorzy mordujac heretykow, pogan itd zabierali ich majtek, przyc zym mordowano w imie boga dzieci od 14 lat - od 12, torturowano tak ze po kilku dniach umieraly. Papiez Innocenty VIII odpowiedzial zeby mordowac wszystkich a bog pozna swoje baran...owieczki :]
dzis przyklad Macharskiego i innych odpychaja od chrzescijanstwa, ale zgadzam sie ze filozofia chrzescijanstwa jest dobra. Ale kto przestrzega praw?
nie osadzam :]Nie osadzaj ogolu po zachowaniu jednostek
moze ta zmiana wyszlaby mi na lepsze ?Uwazam, ze jestes zbyt dobrym i wrazliwym czlowiekiem, by przyjac filozofie egoizmu.. jestes o wiele blizszy chrzescijanstwu, nawet, jezeli nie wierzysz w Boga... i cala reszte :>
zreszta wiesz co mam na mysli :]
przynajmniej 2x nie mialoby to miejsca.
masz racje - nie ma dobra bez zla, nie ma boga bez szatana.
Satanel, Szatan czy jak kto woli - nie jest zly.(...)zło, złośliwość, diabelstwo.
Szatan nie uznal wyzszosci boga za co zostal stracony z niebios, byl przystojny, inteligentny i przebieglby ale nie wymagal skladania krwawych ofiar to wszystko pseudosatanizm, te...cechy...zostaly dopisane w sredniowieczu :]
Czytałem wiele o tej tematyce...Szatan oznacza "Niosacy swiatlo"....zreszta koncze juz ten temat, nalezy uszanowac wiare kazdego czlowieka. :]
"Nie osadzaj ogolu po zachowaniu jednostek"
Artur - a co mnie obchodzi co było 900-1000 lat temu!?! Czy teraz składa się ofiary krwawe w kościele?!? Czy kościół kogoś zabija teraz?!? A poza tym jak ktoś chce wierzyć wboga, to wierzy w niego a nie w kościół itp. A z tej notki encyklopedycznej wynika że staniści też nie są tacy święci. No chyba że encyklopedia kłamie
"trzeba uszanować wiarę każdego człowieka" zgadzam sięi niech tak zostanie
taka jest historia :]
Teraz kosciol raczej nie sklada krwawych ofiar itd. ( ale kto wie... :> )
masz racjepoza tym jak ktoś chce wierzyć wboga, to wierzy w niego a nie w kościół
...chrzescijanie tez nie sa swieci :>A z tej notki encyklopedycznej wynika że staniści też nie są tacy święci
Satanizm nie wymaga skladania krwawych ofiar.
wszelkie czarne msze itd. to tylko dzialalnosc pseudosatanistow.
I sorry ze dzis pisze troche....inaczej....ale jestem piekielnie zmeczony.