Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Romantyzm-lubiany i ceniony przez Panie??

Mieszany widok

Romantyzm-lubiany i ceniony przez Panie??

Z moich niewielkich obserwacji wynika, że większa część kobiet/dziewczyn wogólnie nie zauwarza ani nie ceni sobie romantyzmu u panów. Kiedyś romantyzm był bardzo lubiany i oczekiwany przez kobiety (to nie z moich obserwacji) natomiast teraz większość Pań ceni sobie praktyczność swoich partnerów, czyli to jaką ma prace, ile zarabia, czy zapewni jej bezpieczeństwo i wiele innych standardów. Nie mylić tego z leceniem na kase. Historia pokazuje nam, że tak właśnie jest przykładami są np. Kleopatra i Elżbieta I. Spójrzcie tylko na czasopisma typu "Pani domu", "Przyjaciółka", tam artykuły pod tytułem "jak złowić milionera?" są niczym nadzwyczajnym. Cytat z kultowej strony niemieckich feministek: "Nie bądź głupia i nie pracuj, lecz zatrudnij sie jako sprzątaczka w domu bogatego starca i uwiedź go!". Najbardziej zastanawia mnie dlaczego to Panią jest przypisana rola bardziej romantycznych od Panów?? Przecierz to my przynosimy im kwiaty gramy pod balkonem na mandolinie (:-P), tworzymy najpiękniejsze wiersze i filmy miłosne. Mało która dorosła kobieta podcina sobie żyły z miłości, za to faceci z tego nie wyrastają (może z tego nie powinno sie wyrastać). To panowie najczęściej popełniaja samobójstwa z powodu niespełnionej miłości. Dlatego założyłem ten temat żeby poznać wasze zdanie na ten temat i czy mam chociaz troche racji w tym co pisze, jestem jeszcze młody i troche głupi ale zaryzykowałem i założyłem ten temat żeby zobaczyć czy dobrze patrze na świat.

Żeby założyć ten temat skłonił mnie artykuł z CKM'a i dał do myślenia. Aha i nie mieszajcie mnie z błotem tak odrazu! Bo w polsce jest wolność słowa i każdy może głosić co chce:-)

Re: Romantyzm-lubiany i ceniony przez Panie??

Zauważ, że współczesnie hasłu "romantyzm" przypisujemy co prawda pewną subtelność, delikatność, czułość, wrażliwość, wysublimowanie, które powinny być atrybutem płci pięknej, ale w coraz bardziej pejoratywnym wydźwięku. Czym innym pozostaje jeszcze materializm; nie stanowi bezpośredniej kontry dla takiej postawy (na takie spowinacenie u Ciebie wpłynęła może cała gnozeologiczna otoczka towarzysząca nurtowi, nie mająca obecnie znaczenia wielkiego wyboru - bo cóż to za wybór, poświęcić się rachunkom, czy uwierzyć w duchy - wpływ czasu, romantyzm niesie ze sobą sferę wyobrażeniową (powiedzmy) zobrazowanej, uplastycznionej w tej kanwie pewnej naiwności, egzaltacji, od których zaczynamy uciekać po przewlekłym byciu pod wpływem "romantycznej idei". Wiersze zmieniają się w wierszydła, kwiaty w pstrokate sukienczyny, romantyzm ewoluował do sfery kwestii psychicznej mającej odniesienie społeczne dużo mniej uchwytne, niż u jego źródeł.

hehe, no ciekawe na co ja lece u swojego Pana))

mnie tam jako rasowego humaniste drazni okreslenie "romantyzm", kojarzy mi sie tylko i wylacznie z epoka literacja dla ktorej charakterystyczne sa irracjonalizm, mistycyzm, spirytualizm i wieszczowie ;-) a milosc romantyczna to zupelnieee co innego niz to co sobie wyobrazamy mowiac o niej wspolczesnie ;-) 100 razy trafniejszeym okresleniem na to zjawisko jest sentymentalizm (kwiatki, duperelki, zaloty, flirty, lekko milo i przyjemnie). ale to byla taka mala dygresja <lol> nokeg juz predzej powinien powiedziec "romantycznosc" niz romantyzm.

hehe też myślałem że nokeg napisał post o epoce literackiej i zastanawialem sie za co mogą ją lubić akurat Panie.

zreszta rasowy romantyk powinien na koncu szczelic sobie w leb :P

albo wbić nóż w serce, lub także wypić trucizne.

ale romantyzm to nie tylko kwatki, duperele itp... kwiatki, duperele itp to sielanki, romantyzm w wydaniu np Goethego nie miał sobie dużo z sielanki, był tajemniczy mroczny

inna sprawa to spaczenie polskiego romantyzmu tzw "patriotyzmem", romantyzm w pojęciu europejskim nie ma z nim nic wspólnego

pokreciles, korsakow i nie wiadomo o co ci chodzi ) romantyzm wlasnie NIE MA NIC z kwiatkow i duperelki. a sielanki (w ogole wywodzace sie ze starozytnej grecji) jako gatunek przedstawiaja uroki zycia na wsi, spokojnego, radosnego i z ciaglym kontaktem z natura. romantyzm wlasnie nie mial NIC z sielanki (sentymentalizm owszem, mial - ulubionym zabawą sentymentalistow bylo inscenizowanie ckliwych spotkan na tle pozornie dzikiej natury czy na wsi). romanztymz jest jak juz mowilam wyzej, mroczny, duchowy, pelen indywidualizmu i mistycyzmu.
    z tym spaczeniem " tzw patriotyzmem (?)" niewiem o co chodzi. bazujesz chyba tylko na "panu tadeuszu". polski romantzym byl owszem inny od no niemieckiego, angielskiego czy innego, bo to normalne ze kazdy kraj inaczej przechodzi kazda epoke, to juz nie renesans, gdzie cala europa przechodzi ja wg wyznaczonych schematow. poslki romantyzm nie jest "spaczony" patriotyzme, jest jego bazą, poniewaz polska w tamtych czasach przechodzila rozbiory, wywiozki na sybir, polska utracila swoja tozsamosc, wiec przede wsyztskim chciala byc nadal "polska" poprzez ten patriotyzm. przez to powstaly takie ideologie jak czolowy nasz mesjanizm czy wallenrodyzm.

Re: Romantyczność-lubiany i ceniony przez Panie??

no sorki, rzeczywiście mogłem napisać temat inaczej:-) wiec co ma zrobić w spółczesnym świecie prosty i romantyczny do bólu facet?? chyba pozostaje tylko dumna samotność, wieczory przed telewizorem z piwem w jednej rece i z pilotem w drugiej...

Uprawnienia umieszczania postów