Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Sztuka = okrucieństwo

Re: Sztuka = okrucieństwo

Wiedziałem, że tym porównaniem rozpętam burzę i o to chodziło.

Przykładów na poparcie tego, że aby człowiek był zdrowy nie musi przyjmować produktów pochodzenia zwierzęcego mógłbym przytaczać mnóstwo, chociażby z dziedziny leżącej w naszym ogólnym zainteresowaniu - terrarystyki. Nie ma to chyba jednak najmniejszego sensu.

No może jeden przykład przytoczę, bo ktoś tu wyskoczył z jakimiś niedorzecznymi, jakoby naturalnymi przystosowaniami organizmu ludzkiego do mięsożerności.
    Panda też jest zwierzęciem mięsożernym (należy do ssaków drapieżnych, posiada kły, krótki układ pokarmowy, itp., itd.), a odżywia się niemal wyłącznie bambusem.

Organizm ludzki jest niesamowicie łatwo przystosowującą się do danych warunków "maszyną". Możliwe zatem jest całkowite mięsożerstwo, jak i weganizm...

A jeśli chodzi o zjeżdżanie na tematy filozoficzne, to wątek ten w tej tematyce operował od samego początku.

Nie bardzo rozumiem watek o przykladach z terrarystyki...
    Jesli chodzi Ci o przestawianie zwierzat na rosliny fakt ze nie probowalem nigdy karmic ptasznikow i modliszek roslinami ale....

Nie nazwalbym przystosowan ludzkiego organizmu do jedzenia miesa niedorzecznymi... Postudiuj troche jakis atlas anatomiczny....

Mimo iz niedzwiedzie zaliczane sa do drapieznych w przeciwienstwie do pozostalych drapieznych maja uzebienie przystosowane wysmienicie do pokarmu roslinnego. Poza skrajnymi wyjatkami (prawie zupelnie drapiezny niedzwiedz polarny i odzywiajaca sie roslinami panda, ktora ma tak na marginesie zupelnie inne uzebienie) niedzwiedzie mimo przynaleznosci systematycznej zywia sie pokarmem mieszanym.

Nie zgodzę, się ze mozliwe jest calkowite miesozerstwo, ani calkowity weganizm. Widzialem kilku biedakow, ktorzy uwierzyli w weganizm i mialem okazje przyjrzec sie ich kondycji fizycznej (a raczej jej brakowi). Pomijam tutaj juz karykaturalny rachityczny wyglad. Ani na jednej ani na drugiej diecie sie nie pozyje za dlugo (a jesli nawet, to co to za zycie)......

Nawet jesli przyjmiemy smiale zalozenie ze czlowiek nie musi przyjmowac produktow zwierzecych i aby utrzymac sie przy zdrowiu uzupelnia niedobory mineralne i awitaminoze preparatami sysntetycznymi, to i tak czlowiekowi jedzacemu pokarmy mieszane zdecydowanie latwiej bedzie utrzymac dobra kondycje fizyczna i zdrowie....
    Czysty wegetarianizm (weganizm) jest mozliwy tak naprawde tylko w spolecznosciach wysoko rozwineitych, dysponujacych odpowiednimi suplementami. Z postulowanym przez ideologow wegetarianizmu powrotem do natury (i zupelnie blednie rozumiana ekologia) nie ma to zbyt wiele wspolnego i polemizowalbym czy faszerowanie sie chemią jest zdrowsze od jedzenia miesa, jajek i sera...

Sproboj przerzucic na diete wegetarianska ludzi zyjacych w srodowiskach ekstremalnych (wysokie gory lub rejony polarne). Ciekaw jestem ilu mieszkańcow Himalajów przezyloby zimę na diecie wegetarianskiej lub wegańskiej....

Hmm, co innego ja zjesz i masz z tego pozytek, organizm ma substancje odzywcze itp. tak samo jakby niedzwiedz (zeby niebylo ze ja tylko za wezami ) zabil kota i zezarl to ja bym nic do tego nie mial, ale typka zabija niczemu nie winne myszki, zaklada je raz na palce (na fotkach albo mi sie wydaje albo jescze jest krew..) a potem wywala.... i jaki z tego pozytek?? juz lepiej niech porobi fotki psiej kupy an ulicy bo te zdjecia sa odrazajace

Co do wegetarianizmu
    my żyjemy w Polsce, dieta nasza składa się z naszych rodzimych potraw (ziemniaki, schabowy), natomiast osoby które wegetarianizm stosują, spożywają suplementy jak powiedział mantid np. Algi itp. Co po niektórym trudno by było się przyzwyczaić do tego, a na dodatek nie dostarczała by taka dieta składników pozwalającej przeżyć w naszej strefie klimatycznej. Według mnie wegetarianizm jest tylko spowodowany poglądami ideologicznymi.

Co do zabjiania dla przyjemności
    głupota, może to być też spowodowane jakąś skrzywioną psychiką (nigdy nic nie wiadomo)

No więc są również i przykłady z terrarystyki (nie przytoczyłem ich). Po krótce chodzi tu o wpływ diety mięsnej (oraz mlecznej) na legwany zielone i żółwie lądowe. Ogólnie rzecz biorąc poglądy w tym temacie zmieniły się bardzo.

Chyba mantid nie słyszałeś o tzw. diecie dr'a Kwaśniewskiego oraz niezbyt dokładnie zapoznałeś się w temacie weganizmu/wegetarianizmu (nie trzeba używać rzadnej chemii, wystarczy w odpowiedni sposób zbilansować dietę).

Wszystkie, dokładnie wszystkie niezbędne składniki pokarmowe jest się w stanie dostarczyć organizmowi stosując dietę wegańską. Świadczą o tym również najnowsze badania dietetyków.
    "W wyniku zmniejszenia wpływu, jaki sektor przemysłu mięsnego wywierał na publikowane co 5 lat przez rząd amerykański Wskazania dietetyczne dla Amerykanów po raz pierwszy w historii wegetariański sposób odżywiania się został w oficjalny sposób uznany. Z końcem 1995 r. Federalny Komitet Doradczy ds. Kierunków Dietetycznych zarekomendował Ministerstwu Rolnictwa i Zdrowia USA (Secretaries of Agriculture & Health) dietę wegetariańską jako właściwy i zalecany sposób odżywiania się dla Amerykanów."
    I nie ma tu tak istotnego znaczenia ani strefa klimatyczne, ani też strefa kulturowa w której człowiek żyje. Natomiast barierą często nie do przeskoczenia jest w istocie strafa światopoglądowa, przekonaniowa.

a moze by tak troche hedonizmu

No i prosze, zeszlo na polityke.....

Nie tak dawneo temu tlumaczylem ksiazke o wegetarianizmie i weganizmie.....
    Diete najlepiej bilansuje sie jedzac pokarm mieszany.....

W naturze legwany rowniez odzywiaja sie pokarmem mieszanym i nie jest to zadne nowe odkrycie...

p.s. A co sadzisz o mieszkancach Himalajów i Grenlandii ?

Do tego jeszcze jedna rzecz, o ktorej w dzisiejszych glupich czasach zupelnie zapominamy. Jedzenie pwoinno być tez przyjemnoscia.... a moze nią byc tak naprawdę tylko wtedy, kiedy nie musimy się zastanawiac nad jego skladem jakosciow/ilosciowym, a po prostu delektujemy się smakiem... Owszem z jarzyn, owoców mozna przyrządzic nieskonczenie wiele pysznych potraw, ale nasze doznania smakowe niezwykle wzbogacimy dodajac do ego cala game produktow zwierzecych... Czy warto z tego rezygnowac w imię mody ? W źle rozumianym dązeniu do bycia indywidualistami, wielu ludzi podąża ślepo za jakimis metnymi ideami, ktore naukowcy, pseudonaukowcy i hochsztaplerzy zmieniaja niczym rekawiczki, by zbic na ludzkiej naiwnosci kase....

Poza tym czy nie jest chorym objawem ze faceci w pelni sil intelektualnych i rozplodowych, zamiast uprawiac sport, chodzic po gorach, wspinac sie, podrywac panienki i pic z kolegami piwo, cieszyc sie zyciem, czytac dobra literature, w przerwach w wypalaniu sobie zrenic monitorem, spedzaja czas sleczac na dzielami dr. Kwaśniewskiego i zastanawiaja sie jak i czym zbilansowac sobie diete....

Koniec tego.....

P.S. zapraszam kilka tematów wyzej...

Re: a moze by tak troche hedonizmu

Co do 2 ostatnich akapitów zgadzam się w 100% :-)) Jednak stwierdzenia w nich zawarte nie wykluczają i nie potwiardzają niczego.

nie wiem co sądzić o tym całym wegetarianiżmie, ale zobaczcie co przeczytałem na tej 2 stronie :
    "(...) There is nothing illegal in Nathalia's art. She has killed the animals in as humane a way as possible. Has she been guilty of a moral crime? We do not think so. We think that art is of vital importance. What do you think? (...)"

I oto kolejna prowokacja... To że jest napisane że ktoś zabija zwierzęta i do tego zdjęcie martwego (albo zręczny fotomontaż) zwierza to jeszcze nie dowód. A galeria zbiera punkty za odwiedzających.

Myślę że artystka osiągnęła co chciała czyli poruszyła ludzi i wywołała dyskusję i o to chodziło.

Oczywiście jest to moje zdanie. Wy możecie mieć zupełnie inne.

Uprawnienia umieszczania postów