-
"PASJA"
Byliście już na tym filmie? Ja sie w sobote wybieram. Z tego co wiem, to film jest extra, chodź scena biczowania jest bardzo brutalna :/
-
Re: "PASJA"
Bylem, zamiast brutalny uzylbym slowa WSTRZĄSAJĄCY. Naprawde dobry film, chco jest pare scen ktore w Biblii nie mialy miejsca.
A tak w ogole czytalem ze w Jima Caviezela grajacego glowna role podczas zdjec na gorze strzelil piorun ale nic sie aktorowi nie stalo. Czyzby jakis znak?
-
czytałem o tym ze piorun go pierdyknal, coz...mial pecha - ale to znak niebios ze nic mu sie nie stalo :>
a co do filmu: najlepszy film
-
Ja idę na ten film chyba w Sobotę albo w Niedzielę.
Film został oparty na wizjach Bł. Katarzyny, i nie trzyma się wersji biblijnej.
Podobno aktor grający Jezusa wieszał się przez miesiąc po 2 godziny na krzyżu, żeby mógł lepiej zagrać.
-
"PASJA" - moja dłuższa recenzja ;-)
Byłam na pokazie przedpremierowym (mimo że nie jestem duchownym ;-)) Pół kina płakało, a słabo mi było i ręce mi jeszcze drżały godzinę po wyjściu z kina. Powiem tak: wstrząsający, prawdziwy, obrzydliwy, koszmarny, kiczowaty, ludzki, bardzo dołujący, negatywny i pięknie zrobiony. I wcale nie antysemicki. Parę scen rodem z hollywoodzkich superprodukcji, parę scen naprawdę chwyta za serce. Muzyka klasyczna, hollywodzka, ale cudowna scenografia i "malarskie" ujecia. I moje pytanie: PO CO powstał ten film? Uważam, że tylko po to, aby pokazac jak to rzeczywiście, pod wzgledem historycznym wygladało (film dobry dla historyków, choc pare byków było: np urzędnicy rzymscy wtedy nie poslugiwali sie oficjalnie łaciną, tylko greką). Bo dla mnie nie wniósł czy nie odnowił żadnych wartości, nie pokazał niczego innego, oprócz tego, jak reaguje ludzkie cialo na kilkadziesiat batów z metalowymi koncówkami. Owszem, ukazał prawdziwe oblicze męki Jezusa, ale przecież rownocześnie takie kary (biczowanie do śmierci, krzyżowanie, kamieniowanie) były całkowicie na porządku dziennym. Ateisty na pewno by ten film nie nawrócil, ba, mógłby jeszcze bardziej odstręczyć. Osobom wrazliwym i "nie muszącym" na to iść, serdecznie odradzam. Ale Gibson miał czego chciał - gigantyczny szum wokól siebie, jedną śmiertelną ofiarę podczas projekcji ;-)), duchowy niepokój i zarwane noce tysięcy ludzi na świecie i wpływy w ciągu pierwszego dnia większe, niż osiągnął Władca Pierścieni podczas całego wyświetlania ;-)
-
Re: "PASJA" - moja dłuższa recenzja ;-)
Double napisał(a):
"...wpływy w ciągu pierwszego dnia większe, niż osiągnął Władca Pierścieni podczas
całego wyświetlania ;-)"
Pasja zarobila wiecej niż Władca Pierścieni Powrót Króla, ale w ciagu pierwszych 5 dni wyświetlania.
-
A do mojego "miasta" ten film dojdzie raczej niepredko.. pewnie 22 lub 23.
Tak czy owak ide na to.
Jezeli ten film tak naprawde potrafi wstrzasnac, to jest to cos, czego dawno nie bylo, bo od dawna nie ogladalem filmu religijnego, ktory moglby mnie wzruszyc i zaszokowac... zreszta dawno nie widzialem zadnego filmu, ktory moglby mnie wzruszyc, a ten... no coz. Czas pokaze :].
-
osobiście wypowiem się w niedziele, bo w sobote ide do kina zobaczyć ten film. Tym razem moja babcia była szybsza, była już w Cinema-City na tym :P
-
Według mnie to był wspaniały film, byłem dwa razy ( w tym raz za darmo ). Ale zamiast Pana Jezusa ujrzałem (przepraszam za wyrażenie) skrzyżowanie gołoty po walce z wielkim kawałkiem mięcha wołowego . Film zmusza do myślenia , przy czym jest brutalny , krwi więcej niż w Braveheart'cie Gibsona . Najwspanialsze jest to że cały jest w języku aryjskim.
GORĄCO POLECAM
-
W jezyku aryjskim??? Cos ci sie pomieszalo... To Hitler i spolka wymyslili rase aryjska... O ile sie orientuje, Chrystus zyl te kilkaset lat przed Hitlerem....... Ja obejrze, ale pewnie jak sie pojawi na DVD. Nie cierpie publicznie ryczec i siakac nosem, wole w zaciszu domowym .
Double, jako historyk mam spaczenie zawodowe i zawsze jak ogladam filmy historyczne cos mi sie nie podoba .
Uprawnienia umieszczania postów