Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Co to jest!?:/

Re: Co to jest!?:/

na bank rybiki cukrowe

czy ich ciało ma srebrnometaliczne zabarwienie?

Dark Raptor
    Guest

Na bank nie są to rybiki cukrowe, chyba że ktoś zapomniał na rysunku umieścić cerci na końcu odwłoka.

Na pluskwę domową też to nie wygląda (i powiem, że to baaardzo dobrze!).

Wołek to też raczej nie jest, brak ryjka i anteny wyglądają trochę inaczej.

Przydałby się dokładniejszy opis koloru i pokroju ciała (czy np. ma skrzydła), może tak wziąść lupę? Jeśli są tam jakieś włochate larwy to może być to jakiś skórnik (bardzo dużo ich w mieszkaniach). Pod rysunek podchodzą też niektóre skoczogonki, może masz pecha i zalęgł ci się pleśniakowiec (naszczęście mało prawdopodobne).

ide założyć fanklub Raptora, nie ma co

W załączniku moj rysunek wołka . Moze pomoze w identyfikacji intruza.
    Jezeli to nawet nie wołek to głowa wyciągnięta w ryjek wskazywalaby na owada z rodziny ryjkowcowatych ( Curculionidae ) Na rysunku Fivki jest to zaznaczone .

spróbuj potraktować je dezodorantem (takim jakimś najtańsiejszym ze kioska :P) Kiedyś zabijałem tak robale :P Skutkowało

ja też proponuje dezodorant tylko podstaw zapaloną zapalniczke jak bedziesz psikał. Daje 100% że zadziala

czy ci wspołlokatorzy to nei sa przypadkiem ci sami co u mnie... moje tez sa malutkie, moze nawet mniejsze, maja ok 2mm, chowaja sie w roznych zakamarkach typu pod doniczkami, akwariami, pod jakimis pamiatkami rodowymi mlode sa bezowe, stare ciemno-brazowe, czy te "twoje" tez? tez nie wiem co to jest:/

Moj kolega tez to mial. Sa to jakies chrzaszcze z ryjowcowatych, jemu same wyginely po jednym sezonie. Ale nie jestem pewien, zapytam. Ale tez zima sie pojawily.

Hari, to może ja ci te wołki wyśle w prezencie to sie nimi należycie zaopiekujesz, co? :P

Na bank NIE są to rybiki cukrowe, mówiłam już, ze rybiki mam w ubikacji i wiem jak to wygląda:P a toto co mam ja to nie jet rybik

Najbardziej to jest podobne do tego rysunku http://www.vet-lyon.fr/ens/nut/webBr...g/schchare.jpg ale niestety/stety? nie wiem jak wyglądają larwy, czy tez młode osobniki tego gatunku;P

Neo2 , a ile dajesz na to, ze dywan sie nie spali?:P

Natkas, nie wiem jak wyglądają młode, ale u mnie są takie ciemno brązowe do czarnych, i jak je próbuje zgnieść to ciężko, bo są twarde, mimo ze malutkie

Dzisiaj mój tato znalazł w szafce ziarna pszenicy i tam było tego dużo, może to z tego wyszło? Ostatnio zrobilam z nimi "porządek" odkurzaczem;P, i dzisiaj sie dopiero dwa pojawiły.

Mam nadzieje, ze to nie jest pluskwa, bo dziadek mi opowiadał o pluskwach i wcale nie takie dobre rzeczy:> Podobno ose wysysają krew, żyją pomiędzy meblami i trudno to cholerstwo wytępić.

Dzieki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie, czy to jest dla mnie groźne?:P Ugryzie albo co? Bo jak nie jest groźne, to poprostu naucze sie z tym żyć (w symbiozie?jak sie nazywa to, co dwa organizmy zyją "razem", tzn. zycie jedno tak jakby zalezy od drugiego?:P) i poczekam do lata, aż te robale sie same wyniosą

pozdro

Wołek też człowiek

no..

Uprawnienia umieszczania postów