Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Co to jest!?:/

Co to jest!?:/

Witam, mam pewien problem, z którym nie wiem gdzie się zwrócić :P
    Bo u mnie w pokoju zalęgły się takie dziwne robaczki jakby małe karaluchy i ja nie wiem dokładnie co to jest? To jest wielkości ok. 3-4 mm. Niestety nie mam cyfrówki, zeby zrobic zdjęcie co z pewnością ułatwiłoby identyfikację, ale mam painta:P i tam "zobrazowałam" te dziwne "robale" . ---> .Jestem całkowitym antytalenciem, więc wygląda to jak wygląda, ale jest przypliżone do wyglądu tego "czegoś".

I mam pytania : jak się tego pozbyć?Gdzie to wogóle mogło się zalęgnąć?Pod linoleum?Czy to gryzie?:P Bo śpie w tym pokoju i nie chcialabym zostac zaatakowana przez takie "coś". Mi to troche przypomina kleszczo-karalucha. Pomocy, bo nie mam pojęcia co robic

z góry dzieki za pomoc

pozdro

Atrax Robustus
    Guest

Re: Co to jest!?:/

A moze lepiej by bylo przeniesc ten topic do "owadow"?

Są dwie możliwości :}
    Albo to rybiki cukrowe ,albo pluskwy domowe.

Mi to obojętnie, gdzie ten topic sie znajduje:P Dla mnie to on nawet może być w dziale "oddam", bo chętnie sie ich pozbędę :P

Aha i jeszcze jedno mam pytanie, skąd one sie mogły wziąć?

Wołek zbożowy ( Calandra granaria) Owady są barwy brunatnej do czarnej (dł. ok. 4 cm) Charakterystyczna głowa wyciągnięta w ryjek , na którego koncu znajdują sie naządy gebowe i czułki . Na wydłuzonym przedtłowiu wystepują drobne dołki . Podobne wgłebienia ułozone rowniez szeregami na pokrywach. Brak skrzydeł drugiej pary .
    Zgadza sie ??

No niby sie zgadza opis, tylko te co ja mam to są wielkosci 3-4 mm:P Chyba , że to są młode. Szukam właśnie zdjęcia tego wołka zbożowego, zeby porownać i narazie kiepsko mi to szukanie idzie.Jak znajde to dam znac.
    Dzieki za odp

Rybik to napewno nie jest, bo rybiki mam w ubikacji, w nocy wychodzą i są takie srebrzyste:P

Przepraszam , oczywiście 4 mm nie cm .

Wyczytałam, ze naturalne sposoby tępienia wołka(nie chce uzywac pestycydów, bo jak się rozpylą pocałym pokoju i zaszkodzą zolwiom?) to położyć przy listwach podłogowych liście laurowe, albo ziarna ryżu. A czy w tym ryżu nie zalęgną sie mączniaki albo inne owady?:P

Bądź człowiekiem, zostaw wołka. ;(
    (musialem)

ojj Hari :P

Uprawnienia umieszczania postów