W wielu poprzednich postach polecałem HQI jako doskonałe oświetlenie do średnich i większych terrariów. Teraz nadal polecam, ale chciałem ostrzec przed zakupem tych lamp w firmie Adkomis z Białegostoku która sprzedaje czasem te lampy na Allegro. Skusiłem się niższą niż w sklepach ceną oraz dobrymi opiniami o sprzedającym (tytuł "super sprzedawca") i kupiłem oprawkę HQI 150 W. Po zapłaceniu otrzymałem paczkę a w niej lekko pękniętą metalową oprawę (ktoś musiał nieźle w nią walnąć). Natychmiast powiadomiłem o tym firmę, w odpowiedzi uzyskałem informację, ze sprawdzają lampy przed wysyłką i uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji. Uszkodzenie nie powstało w czasie transportu, pudełko było całe. Cóż, pogodziłem się już z tym uszkodzeniem, zwłaszcza, że jest ono słabo widoczne i jak mówią niektórzy mogło zostać niezauważone. Zakładałem tu jeszcze dobrą wolę sprzedawcy, mógł nie obejrzeć jej dokładnie i jest pewien, że wysłał dobrą. Ale po kilku dniach użytkowania lampa zaczęła buczeć i trwa to do dzisiaj. Zawiadomiłem oczywiście sprzedawcę żądając wymiany lub rabatu na lampę. Zero odzewu. Teraz nie zakładam już dobrej woli. Wcisnięto mi kit. Teoretycznie po 14 dniach od zgłoszenia reklamacji i braku odpowiedzi, reklamację uznaje się za uzasadnioną, ale Białystok i Wrocław to niezła odległość, aby wyjaśniać to osobiście. Napisałem temu "super sprzedawcy" negatywną ocenę na Allegro to próbuje się odgryzać i też mi napisał opinię, że próbuję oszukiwać i wyłudzać. Szczęśliwie niczego prawie na Allegro nie sprzedaję więc nie zależy mi na opiniach.
Słowem polecam i ostrzegam. HQI tak, ADKOMIS nie.