Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: smutne/śmieszne

Mieszany widok

Dark Raptor
    Guest

smutne/śmieszne

Co sądzicie o tym? Nie jest to co prawda RM, ale...

http://kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1150513&KAT=245

...smutne to, czy śmieszne (artykuł oczywiście).

Pozdrawiam!

Re: smutne/śmieszne

Dla mnie smieszne i smutne zarazem...(artykul oczywiscie i to cale zamieszanie). Black metal rządzi sie swoimi prawami i jest to swojego rodzaju SHOW! nie majacy wiele wspolnego z prawdziwym satanizmem. Jezeli komus ciezko odroznic te dwie rzeczy, to wspolczuje. Nagle otworzyli wszyscy oczy ze zdziwnia, ze straszny Gorgoroth istnieje na tym swiecie i nikt ni ewiedzial co to za zespol az do występu. Nie rozumiem tylko dlaczego Telewizja publiczna nie moze zarejestrowac takiego koncertu?
    BTW, Pamietacie afere jaka miala miejsce przed premiera filmu "Dogma". Czy tylko w Polsce takie rzeczy sie dzieją czy na całym swiecie?

heh...to smieszne :/
    organizatorzy powinni byli wiedziec ze tak własnie koncert będzie wygladl.
    A co do satanizmu, ten satanizm o ktorym mowa to odlam, prawdziwy satanizm polega na czyms innym niz składanie ofiar, zwierzat nabitych na pale itd.
    Ale przyznam ze koncert tego zespolu byl bardzo...oryginalny

Atrax Robustus
    Guest

Wiesz co Dark? Jakos do tej pory w zyciu wiele ciekawych i milych rzeczy mnie nie spotkalo, ale mam przynajmniej taka satysfakcje, ze moge sie ponabijac z tych polmozgow z RM oraz innych, ktorzy pisza tego typu bzdety.

Najpierw musze zaczac od tego, ze jestem przeciw !!!JAKIEMUKOLWIEK!!! obrazaniu czyichs uczuc religijnych. A wiec wszyscy wandale, ktorzy dewastuja koscioly i niszcza groby powinni zostac pozamykani... Tak samo pozamykani powinni byc ci, ktorzy szerza nienawisc przeciw islamistom, zydom i tak dalej... ale na Boga, my zyjemy w panstwie swieckim, a nie koscielnym! Gorgoroth na swojej stronie opisal, jakie "atrakcje" czekaja ludzi, ktorzy przyjda na koncert, a O B O W I A Z K I E M organizatorow bylo poinformowanie ludzi o tresci tego koncertu. Niech sie teraz nikt nie dziwi, ze sa pretensje, skoro organizatorzy tak "skopali sprawe"...to sie moglo stac tylko w Polsce. Nie poinformowano ludzi o tym, co tam sie bedzie odprawialo i rzesze nieswiadomych widzow przyszlo na widowisko profanujace wazne dla nich wartosci (chociaz ciekawe, co ci ludzie robili na koncercie Gorgorotha). Jedynymi ludzmi, ktorzy powinni beknac sa organizatorzy i to juz mowie dlaczego... Gdyby ta "pforanacja" odbywala sie za wiedza wszystkich, ktorzy tam przyszli, to do nikogo nie mozna by miec pretensji, gdyz niestety/stety Polska to wolny kraj i jezeli chcesz ogladac tego typu przedstawienia, to ogladaj... jezeli nie obrazaja Twoich uczuc. Z punktu widzenia przecietnego katolika, Gorgoroth to njgorsze szumowiny, ktore powinno sie spalic zywcem za to, co tam wyczyniali... ale gdyby nie nawalila organizacja, to zaden wrazliwy chrzescijanin by sie tam nie dostal.
    Takie koncerty organizowane sa w Norwegii na porzadku dziennym, ale tam wszyscy sa doinformowani, o co chodzi i przychodza tam tylko ci, dla ktorych wspomniane widoki sa calkowicie normalne. Co do mnie, to ten koncert rowniez mi sie nie podobal... tez jestem katolikiem i uwazam, ze Gorgoroth naprawde przesadzil w tym swoim pokazie....widac, dla niektorych black metal to chyba nie tylko muzyka, ale jedyne osoby, ktore tu obwiniam to organizatorzy.... ktorzy nie poinformowali ani widzow, ani wlascicieli obiektow o rzeczach, ktore beda sie tam dzialy

To jest moje zdanie na ten temat.

Aha
    ... jak widze w artykule slowo "satanista", to za przeproszeniem, lekko mi sie flaki przewracaja. A wszystko sprowadza sie do tego, ze autorzy tych artykulow nie odrozniaja satanistow od czcicieli szatana/kultystow diabla. Skoro juz sie pisze artykuly, to powinno sie uzywac przynajmniej wlasciwej terminologii, gdyz satanizm nie jest religia, ale nurtem filozoficznym, ktory neguje istnienie Szatana, Boga i na pierwszym miejscu stawia swoja osobe i najblizszych. Gdybym mogl to jakos przyblizyc, to nazwalbym to egoistycznym, hedonistycznym ateizmem...indywidualizmem

Natomiast to, o czym tak rozprawia sie na RM i w tym artykule, to kult diabla... czyli ludzie organizujacy sie w grupy... i tutaj sie zgadzam - w tych grupach moga wystepowac wszelkie zboczenia, perwersje i patologie, do morderstw wlacznie... Mowie tu o wszelkich sektach satanistycznych, kosciolach lucyferycznych i prymitywnych kultach afrykanskich.
    Wplyw na black metal tego kultu, rowniez jest dosc znaczacy, ale trzeba bardzo uwazac, zeby nie traktowac muzyki... jak religii.
    To tak dla wyjasnienia

Dark Raptor
    Guest

I tu się zgadzam w 100%.
    Cierpię od pół roku na bezsenność więc czytając wrzucam sobie radio (latając po stacjach jak pilotem w TV - którego staram się nie oglądać). Akurat w moim odbiorniku RM (FM) jest na samym początku zakresu, więc często tam "zaglądam".

LUDZIE! to co się tam wyprawia i wygaduje przeraża mnie. Wpierw szła jakaś audycja o tym jak w TV brutalnie manipuluje się ludźmi, a po chwili co słyszę?
    Oto jesteśmy otoczeni przez "wiadome siły" (dawniej czytało się Żydo-masono-komucho-cyklisto-filateliści i do tego liberałowie o zgrozo), musimy z nimi walczyć itp. itd. Słowem przez kilkanaście minut miałem na przemian pochwalne hymny ku czci Ojca Dyrektora, przeplatane najgłupszymi teoryjkami spiskowymi (posłuchajcie co mówią i piszą np. o "Owsiaku sataniście"). Słowem kto tu manipuluje rysując czarnobiały obraz rzeczywistości i odwołując się do atawistycznej wspólnoty plemiennej itp. Każda, nawet niewiem jak słuszna uwaga staje się sygnałem, że "trzeba zwierać szeregi" bo znowu atakują Kościół.
    Smutne jest to, że dużo mówią dużo o "szerzeniu miłości do bliźniego" i poszanowaniu praw jednostki - efekt widzimy i słyszymy. Dla mnie dodatkowo smutny (?) jest fakt, że to właśnie dzięki nim (i ludziom w ich stylu) odwróciłem się od wiary (pomogła mi też siostra zakonna, która wyklęła mnie za szerzenie darwinizmu). Wydaje mi się, że wyszło mi to na dobre - mam trochę świeższe spojrzenie na niektóre sprawy, ale nie życzę takich rzeczy innym.
    Mam nadzieję, że ten post nie zmieni się przypadkiem w dysputę polityczną (po co brudzić serwis), chciałem tylko zrysować problem, który mnie czasem gryzie.

Cóż, sam świata nie zwojuję. A tak to macie rację większość "występów" to czysta komercha polegająca na epatowaniu przemocą i "symboliką okultystyczną" - najjaskrawszy przykład (dla mnie) - Marylin Manson.

masz racje Dark.
    "nasza" religia jest najbardziej zaklamana, przez zadna inna religie ludzkosc nie cierpiala tak, jak przez chrzescijanizm, przez kosiol. Ale jak pisal Atrax polska to wolny kraj i kazdy ma prawo wierzyc w co mu sie podoba, uwazam jednak ze ksieza ktorzy glosza wiare sami nie wierza w to co mowia, patrza jedynie na zyski i na wlasny interes, podobno nalezy przestrzegac i zachowywac post - prawda ? to dlaczego ksieza konsumuja wtedy kurczaka popijajac 0,5 l ? ( ! ) ale religia to gleboki temat i bardzo wrazliwy. Ja za moje poglady zostalem uznany za: sataniste, heretyka i wszystkie inne najgorsze "smiecie" a dlaczego ? poniewaz moje poglady sa sprzeczne z wiara jaka glosi kosciol

Atrax Robustus
    Guest

Tak Dark Raptor...
    Polska to niestety nie jest kraj swiecki. Tutaj nie mozna nawet myslec o wolnosci wyznania, przy jednoczesnym nienarazeniu sie na wytykanie palcami. Mi to lekko przypomina proces odradzania sie inkwizycji, ktora jak na razie probuje udowodnic "humanitarnymi drogami" swa wyzszosc nad innymi.
    Co do black metalowcow, to musze przyznac, ze mimo iz na ich koncertach, dekoracje i "forma" moze byc dosc obsceniczna, to na codzien sa to normalni ludzie. Dam tu przyklad Dani'ego Daveya (wokalista z Cradle of Filth), na ktorego koncertach nagie kobiety pluja winem w publicznosc, a na codzien jest to normalny czlowiek... ma corke, ktorej chce zapewnic wyzsze wyksztalcenie, a nawet zastanawia sie, czy nie dac jej do dobrej, ANGLIKANSKIEJ szkoly. Sa co prawda wyjatki, jak zalozyciel zespolu Decide, ktory nazwal synalka Demon i ma jakies zatargi z katolickimi organizacjami.

Najbardziej razi mnie okropna nietolerancja i plytkosc pogladow w Polsce oraz to, ze nie wyroslismy ze sredniowiecznych i ...lekko barokowych pogladow. W sredniowieczu palono bezbronne i niewinne staruszki za to, ze wychodzily sobie wieczorem na grzyby, a komus w sasiedztwie krowa zdechla... pozniej pojawili sie "czarnoksieznicy", w obawie przed ktorymi, chrzczono dzieci i obawiano sie ich. Niestety, podczas gdy np. skandynawskie kraje ewoluowaly i teraz szerza tzw. zdrowy katolicyzm, tak u nas jest centrum mitow, basni, horrorow oraz niewiadomo jakich hiperbolizacji. Dzisiejszy obraz satanisty lub NAWET METALOWCA jest taki, ze utozsamia sie te jednostki z czyms zlym i antyspolecznym. To trzeba zmienic.

Aha... ten artykul zrobil Gorgorothowi ogromna reklame! Przyznam, ze slyszalem juz kiedys o tej kapelce, ale gdybym nie przeczytal tego arta, to nie sciagnalbym ich piosenek. Przyznam, ze srednio mi sie podoba. Wokalista ma glos jak Ned z South Parka. Wole cos bardziej klimatycznego.

Atrax Robustus
    Guest

Jesli chodzi o ksiezy, Rammstein, to ja sie wobec nich nie wypowiadam, bo oprocz szumowin, ktorzy nigdy nie powinni byc dopuszczeni do swego "urzedu", znam ludzi naprawde oddanych sprawie, ktorzy za przeproszeniem, nie sa "religijnymi i zaslepionymi idiotami" oraz ignorantami, ale interesuje ich przede wszystkim dobro blizniego, czyli to, co jest najwazniejsze. Takich ksiezy naprawde podziwiam i szanuje... ze umieja sie poswiecic.

Dark Raptor
    Guest

Zgadzam się, też spotkałem wśród nich wielu wartościowych i otwartych na innych ludzi. Problem w tym, że spotkałem więcej tych złych (miałem pecha?), albo są znacznie głośniejsi...

no własnie tacy równiez sie zdarzaja, ale niestety jest to nikły procent. Bo z tego co mowia w TV, pisza w prasie to...sami wiecie.

Uprawnienia umieszczania postów