-
głupie pytanie
Czy był w polsce odnotowany przypadek że sum pożarł człowieka??
Bo słyszałem o przypadkach zjadania koźląt i ptactwa wodnego.
-
Re: głupie pytanie
żeczywiście, głupie pytanie
-
Ptactwo wodne jeszcze zrozumiem. Ale koźlęta?? Dlaczego akurat koźlęta a nie np. barany? :]
A co do ludzia, to nawet taki 70 kg sumek miałby problemy, więc nic się nie bój.
-
tak, na mazurach (lecz już bardzo dawno temu, jak było mniej zanieczyszczeń i mniej wędkarzy) zdarzało się że koźlęta, które zbytnio zbliżały się do wody były atakowane i pożerane żywcem przez ogromne sumy (o innych nie słyszałem,ale równie dobrze mogło to spotkac owce)
A może ktoś z was wie jak leczyć paniczny lęk przed wodą??
tzn, nie chodzi ogólnie o wodę bo uwielbiam pływać ale w basenie, lecz jak mam przed sobą mętną wodę na przykład stawu to od razu czuje strach a jak wejde po pas do dostaje paniki, bo w moich oczach pojawiają się różnbe potwory które czychają żeby mnie zaatakować i zjeść... wiem że może wam się wydawać to dziwne ale próbuje z tym walczyć już od dfawna i jak narazie mi się nie udaje... Bardzo prosze o pomoc:-(
-
Prawdopodobnie jest to jakiś uraz z wczesnego dzieciństwa. Ktoś/coś musiał(o) Cię mocno nastraszyć.
Jeśli nie uraz z dzieciństwa, to może z jeszcze wcześniejszego okresu...
Aby pozbyć się fobii, musisz spróbować mentalnie powrocić do tego nieprzyjemnego przeżycia i przejść przez to jeszcze raz, tym razem jednak ze świadomością, że to tylko emocje i że jesteś całkowicie bezpieczny.
-
ale ja nie wiem jakie to zdarzenie... nie pamiętam nic takiego... wiem tylko że tata często mnie straszył
-
-
Słyszalem o jednym tkaim sumie,nieiwem od konca gdzie , daaaaaaawno temu przed 1 wojna, zjadl 2 dzieci ale to byly niemal noworodki, wiec jesli masz wiecej niz 5lat to sie nie boj [;
P.S. Czytalem o tym w ksiazce gdzie byly rozne prawdiwe acz dziwne zdazenia
-
Ja kiedyś gdzieś czytałam w jakiejś gazecie chyba, że kobieta chciała popływac w stawie i ją zaatakował sum, za noge ją chwycił czy cos takiego, ale na szczescie sie jej nic nie stało, ale teraz sie boi do wody wchodzić.
Ja tez mam tak, ze sie troche boje w mętnej wodzie pływac, w której nie widac dna ani nic, bo sobie wyobrazam , ze mnie cos zaraz za noge chwyci, jakas wielka ryba;P
-
Uprawnienia umieszczania postów