Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: ufologia....

xol
    Guest

Re: ufologia....

""Jak sie mialo udana projekcje astralna, to raczej ciezko byc ateista.""
    hyhyhy Nie miałam nigdy udanej projekcji astralnej, ale...

wiem.onet.pl:
    "Ateizm (z greckiego "a-" prefiks przeczący, "theos" - Bóg), doktryna albo życiowa postawa wyrażająca negację istnienia Boga (lub bóstw), niewiara. W sensie filozoficznym: uznanie Boga za byt urojony, w sensie teologicznym: zerwanie więzi z Bogiem i cofnięcie aktu zaufania wobec Niego, w religioznawstwie i socjologii: zanik praktyk religijnych połączony z desakralizacją życia ludzkiego.
    (...)
    Względną postacią ateizmu jest panteizm."

=> "Panteizm, pogląd filozoficzno-religijny biorący początek w niektórych kosmogoniach, następnie odradzający się i rozwijany w filozofii. Utożsamia Boga z przyrodą z rzeczywistością, negująca go jako osobę."

Więc chyba można mieć projekcję astralną będąc np. panteistą?

No i wygląda na to, że ateizm nie jest niewiarą we wszystkie zjawiska ponadnaturalne, ale tylko w BOGA OSOBOWEGO.

Atrax Robustus
    Guest

Ateizm juz z samej etymologii swego slowa oznacza niewiare w Boga, natomiast odstepujac od encyklopedycznej definicji, trzeba sie skupic na dalszych przemysleniach. Skoro nie ma Boga, to nie ma tez i nieba i piekla.. a skoro nie ma nieba i piekla, to gdzie idzie dusza?... A czy ta dusza w ogole istnieje? A co, jezeli jest tylko rozklad do zwiazkow prostych? Ten cykl pytan zadaje sobie wiekszosc ludzi, ktorzy staja sie ateistami.
    Projekcja astralna w pewien sposob udowadnia, ze moze istniec zycie po smierci (oczywiscie nigdy nikomu tego nie wmawiam, kazdy powinien sam dojsc do oszlifowania swej wiary). Nawet, jezeli nie ma Boga, to sa wymiary, gdzie czlowiek moze egzystowac i funkcjonowac poza cielesna powloka.
    W paru dzielach spotkalem sie z ateizmem, jako odrzuceniem wszelkich form egzystencji pozagrobowej... to tak, jakby byl utozsamiany w pewnym stopniu z empiryzmem. Do tej pory wszyscy ateisci z jakimi rozmawialem mowia, ze nie wierza w Boga, ale odrzucaja tez kompletnie fakt istnienia zycia poza cialem, wiec nawet jesli teoretycznie to co pisze nie zgadza sie z definicjami, to w praktyce wiekszosc ludzi laczy empiryzm i ateizm w jedno... wiekszosc, ale nie wszyscy
    Z panteistami sprawa jest juz inna, bo ich pojecie Boga jest po prostu inne.. jest to absolut. Lecz to pojecie wcale nie koliduje z wszelkimi pozacielesnymi doswiadczeniami.

xol
    Guest

W WYMIARZE PRAKTYCZNYM masz rację. Piszesz:
    "Do tej pory wszyscy ateisci z jakimi rozmawialem mowia, ze nie wierza w Boga, ale odrzucaja tez kompletnie fakt istnienia zycia poza cialem, wiec nawet jesli teoretycznie to co pisze nie zgadza sie z definicjami, to w praktyce wiekszosc ludzi laczy empiryzm i ateizm w jedno..."

=> rzeczywiście, ale to już efekt kultury w jakiej żyjemy, mentalności chrześcijańkiej która zakorzeniła się w takim stopniu, że mówiąc "Bóg" mamy na myśli osobę czy byt o cechach Boga chrześcijańkiego. Z tego punktu widzenia oczywiście wiara w życie pozagrobowe i duszę jest związana z wiarą w Boga. Ale poza chrześcijańastwem, islamem (który jest dość podobny w tym względzie) i innymi religami monoteistycznymi istnieja rozmaite opcje Ktoś na podstawie chociażby projekcji astralnej czy innych doświadczeń lub przemyśleń może stwierdzić, że dusza istnieje, ale nie że istnieje jakiś jeden Bóg rozumiany jako "osoba". Spokojnie mogę sobie wyobrazić, że istnieją mniej lub bardziej idndywidualne dusze, ale nie ma jednej postaci (Boga), co nimi "rządzi" )) A jak nie ma Boga, to podchodzi pod definicję ateizmu ))
    Inna rzecz, że to faktycznie trochę dziwna definicja (ale co począć, taką sobie filozofowie wymyślili )) bo według niej "ateistyczne" byłyby np. niektóre pierwotne religie totemiczne

Ludzie ! Wreszcie towarzystwo dla mnie !!!!! )) Kocham was!

Ja mam LD prawie codziennie, a co do tej projekcji astralnej musze trochę pocwiczyć Parapsychologia,kryptozoologia, ezoteryka, wampiryzm(również prawdziwy) , normalnie kurde cool !! W moim towarzystwie uważają, że to dziwne hobby, jak na 13-sto letnią dziewczynkę.
    Atrax, masz te książki gdzieś w pdf`ach ?

Mam pytanko... pare razy jak zasypiałem to miałem uczucie , że jakby szybko gdzieś , nagle spadam , to było takie uczucie , jakbym spadał z łóżka nagle... Wtedy się wzdrygałem i rozumiałem , że jednak nigdzie na prawdę nie spadam i , że mi się jakby zdawało... To było troszkę dziwne... Czy to był początek tego wyjścia z ciała ?? Powiedzcie mi jak mogę jeszcze raz osiągnąc uczucie , takiego spadania ?? Czy to jest początek OBE ?? Aha , kto z was umie poruszać przedmiotami siłą woli ?? Lub zginać za pomocą psychiki łyżki ?? Ja umiem ruszać siłą woli tą karteczką na szpilce... Jak przyłożę rękę obok niej to zaczyna się kręcić , obojętne jest też to którą rękę przyłoże...

Atrax - czy moglbys mi przesalc te ksiazki ?! :P albo przynjamniej podac link gdzie mozna to sciagnac ???

co do projekcji - powiedz mi , czy miales kiedys omamy sluchowe podczas prob ??? od kilku dni cos takiego mnie spotyka : albo ktos puka delikatnie w okno (mieszkam na 8 pietrze) albo wali w drzwi do pokoju , ale slysze przerazliwy huk tluczonego szkla (raz myslalem ze mi terrarium peko) , te dzwieki nie budza we mnie leku , tylko zaczynam sie zastanawiac co to bylo?... napewno nie byl to sen!!!!! tak jak powiedzialem wczesniej nigdy nie osiagnolem projekcji , wiec moge sobie tylko wyobrazac jak to jest... ale czy to sa efekty osiagniacia projekcji ?! moze bledem bylo to ze "nie wstalem" nie upewnilem sie czy to projekcja , tylko kontynulowalem cwicenia ?!

Pozdrawiam ! Kuba

Atrax Robustus
    Guest

Dragonette, xKubax -> Ksiazki leza sobie w bezpiecznym miejscu w sieci. Napiszcie do mnie na maila lub na gg, to otrzymacie wiadomosc, gdzie to sie znajduje dokladnie (na forum wole sie linkiem nie chwalic).

Co do dzwiekow, ktore slyszales, to podczas prob sa one calkiem normalne. Powiem nawet, ze niektorzy slysza wtedy ryki i piski... Tak jakby cos probowalo ich przestraszyc. U mnie te dzwieki sie rowniez pojawiaja. "Slysze" tez dosc czesto pulsowanie czakr i obserwuje lekkie wyostrzenie zmyslow. Chcialbym pobadac ten wymiar i sprawdzic jego mozliwosci, ale jakos nie bardzo mi to wychodzi, bo od razu wpadam w zachwyt i nie skupiam sie na tym, na czym powinienem.

Niech ktoś napisze coś jeszcze na ten temat

Atrax Robustus
    Guest

A co chcesz wiedziec?

Eqester - mam często podobne uczucie spadania, aż mną rzuca czasem

Uprawnienia umieszczania postów