Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: nazwa angielska

nazwa angielska

Wie ktoś może jaka jest nazwa angielska żółwia czerwonolkicego (T.s.elegans) oraz karlika szponiatego (hymenochirus curtipes ) ?????

Re: nazwa angielska

red-eared slider. Ale slider jest uzywana wymiennie z.......i tu skleroza. zaraz poszukam

Red Eared Slider
    Red Eared Terrapin
    Red Eared Turtle

Pozdrawiam

karlik szponiasty aka hymenochirus curtipes to bedzie: dwarf African
    clawed frog (ew. African Clawed Frogs zamiennie z African Dwarf Frogs) - tak mi sie wydaje 'na czuja' z google.

red-eared - dywiz musi być! taka jest nazwa, poza tym jeszcze coś........w jakiejś książce widziałem......jutro dopadnę..... ale red eared to nie jest prawidłowa nazwa "-"!!!!

Jeśli chodzi o poprawność pisowni to masz rację, ja podałem tylko jakie konfiguracje występują jeszcze bardzo często poza podaną przez ciebie.

"Tysiące lemingów nie może się mylić..."

Pozdrawiam

slider = cooter (wg klucza do oznaczania.......... to są synonimy).

Dziwne. Czerwonolicymi interesuję się od dawna i bardzo często grzebię po angielskich stronach i nie spotkałem takiej nazwy w stosunku do czerwonolicego.
    znalazłem tylko - River Cooter (Pseudemys concinna).

Owszem czerwonolice w latach 1944-86 zaliczano do rodzaju Pseudemys może stąd taki opis klucza?

Napisz najlepiej na podstawie czego masz tą informację bo mnie to intryguje.

Książka leży w pracy więc dopiero w poniedziałek podam ci tytuł. Nie jest to najnowsze dzieło więc być może ma to związek ze zmianami w systematyce (w zasadzie na pewno) - tam obie nazwy są równorzędne i używane zamiennie. Zapamiętałem to, bo gdzieś trafiłem również na obie nazwy przy opisie czerwonolicego.

Mam w r´ku to cholerstwo))))) "A Field Guide to Reptiles and Amphibians" Niejaki Roger Conant je spłodził roku pańskiego a.d. 1958....... Wszystko, co zaliczane było do rodzaju Pseudemys jest ujęte w zbiorczą nazwę: Cooters and sliders ,przy czym: "[...] of the Southeast, where people call them Cooters, and Missisipi Valley, where they are known as Sliders." Widać później jedna opcja zwyciężyła. To są nazwy zwyczajowe i nie sądzę aby systematyka miała tu jakikolwiek wpływ...........

Uprawnienia umieszczania postów