-
IRAK-zwierzęta
W przeciągu 2 najbliższych tygodni wybieram się na misję do Iraku. Czy jest ktoś kto może mi powiedzieć jakie ciekawe gatunki owadów, płazów, gadów (nie mam na myśli jadowitych węży, te jedynie sfotografuję
) tam występują? Mam już dość bezproduktywnego szukania w sieci. Liczę na pomoc. Z góry dziękuję.
-
Re: IRAK-zwierzęta
z tego co wiem to chyba Gkony lamparcie mozna spotkac w Iraku
-
-
Niestety w życiu nic nie ma za darmo ). Herpetofauna Iraku jest dobrze opracowana, książki niedawno wydane i to po angielsku.
Polecam:
o płazach:
BALOUTCH, M. / KAMI, H.G.: Amphibians of Iran, Teheran 1995, kt., 194 S., 81 Abbildungen. 22 Euro
o jaszczurkach
ANDERSON, S.C.: The Lizards of Iran, St. Louis 1999, Gln., ca. 350 S., 190 Farbfotos, 137 Zeichnungen, 103 Karten. - Neueste Arbeit zur Reptilienfauna des Iran. 98 Euro.
o wężach:
LATIFI, M.: The Snakes of Iran, USA 1991, 159 S., geb., 24 Farbtafeln, div. Zeichn. u. Karten, 27,80 Euro
Nie do końca zrozumiałem określenie "...na myśli jadowitych węży, te jedynie sfotografuję
) ... A co masz zamiar zrobić z niejadowitymi ? Chyba nie pokłusować i przywieźć jako łupy wojenne.
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedż. Jednak dziś w nocy wylatuję i niestety drogi doktorze nie mam czasu już na zakup wymienionych przez ciebie pozycji. Mimo wszystko dzięki. Do usłyszenia za pół roku.
Uprawnienia umieszczania postów