-
IRAK-zwierzęta
W przeciągu 2 najbliższych tygodni wybieram się na misję do Iraku. Czy jest ktoś kto może mi powiedzieć jakie ciekawe gatunki owadów, płazów, gadów (nie mam na myśli jadowitych węży, te jedynie sfotografuję) tam występują? Mam już dość bezproduktywnego szukania w sieci. Liczę na pomoc. Z góry dziękuję.
-
Re: IRAK-zwierzęta
z tego co wiem to chyba Gkony lamparcie mozna spotkac w Iraku
-
-
Niestety w życiu nic nie ma za darmo ). Herpetofauna Iraku jest dobrze opracowana, książki niedawno wydane i to po angielsku.
Polecam:
o płazach:
BALOUTCH, M. / KAMI, H.G.: Amphibians of Iran, Teheran 1995, kt., 194 S., 81 Abbildungen. 22 Euro
o jaszczurkach
ANDERSON, S.C.: The Lizards of Iran, St. Louis 1999, Gln., ca. 350 S., 190 Farbfotos, 137 Zeichnungen, 103 Karten. - Neueste Arbeit zur Reptilienfauna des Iran. 98 Euro.
o wężach:
LATIFI, M.: The Snakes of Iran, USA 1991, 159 S., geb., 24 Farbtafeln, div. Zeichn. u. Karten, 27,80 Euro
Nie do końca zrozumiałem określenie "...na myśli jadowitych węży, te jedynie sfotografuję) ... A co masz zamiar zrobić z niejadowitymi ? Chyba nie pokłusować i przywieźć jako łupy wojenne.
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedż. Jednak dziś w nocy wylatuję i niestety drogi doktorze nie mam czasu już na zakup wymienionych przez ciebie pozycji. Mimo wszystko dzięki. Do usłyszenia za pół roku.
Uprawnienia umieszczania postów