Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tunel dla żab...Berlin

Mieszany widok

Tunel dla żab...Berlin

Aktualności
    6 stycznia 2004
    Tunel dla żab mimo kłopotów budżetowych
    Cierpiący na brak pieniędzy rząd Niemiec przeznaczy 225 tys. euro na budowę tunelu pod trasą szybkiego ruchu, aby żaby mogły bezpiecznie przedostać się na drugą stronę drogi - poinformowali w poniedziałek przedstawiciele władz.
    Rzecznik rady berlińskiej dzielnicy Reinickendorf, Ruediger Zech, powiedział, że budowa tunelu pozwoli żabom i innym płazom bez problemów docierać nad pobliskie jezioro, gdzie wiosną składają skrzek.
    Dotychczas żaby były przenoszone przez drogę w koszykach dźwiganych przez przedstawicieli organizacji ochrony przyrody.
    (PAP)

Jak to wygląda u nas?

dr Robert
    Guest

Re: Tunel dla żab...Berlin

Niemcy mają takich tuneli sporo, ten będzie chyba pierwszy budowany z budżetu (zwykle różne fundacje czy sponsorzy dają na to kasę). U nas dopiero od zeszłego roku jest pierwszy taki tunel specjalnie zbudowany dla płazów przy drodze do Parku Narodowym Gór Stołowych.

Nie za wiele niestety..... Jak znam życie to zamiast uwzględniać to w fazie projektu będziemy ryli istniejące drogi za poczwórną cenę........

chcę w Polsce tuneli dla żab, bo w wakacje nie mam serca jezdzic samochodem. i chcę przejśc dla zwierzaków leśnych, bo co jadę przez te trójmiejskie lasy, to jakaś sarenka z jednej i dziczek z drugiej. ciekawe czy to kiedyś nastąpi....... chyba że sama takie wybuduję.......

Uprawnienia umieszczania postów