Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: USTAWA O DOŚWIADCZENIACH NA ZWIERZĘTACH!!!

USTAWA O DOŚWIADCZENIACH NA ZWIERZĘTACH!!!

Sejm uchwalił ustawę o doświadczeniach na zwierzętach. Została zatwierdzona ustawa zezwalająca testowanie kosmetyków na zwierzętach zabraniająca jednocześnie wtrącania się komisjom ds. etyki -
    czyli firmy kosmetyczne mogą nawet obdzierać zwierząta ze skóry i nikt nie ma prawa się wtrącać
    www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1833417.html
    jedyne co zostało to weto prezydenta a do tego bardzo ważna jest reakcja ludzi, trzeba pisać listy z protestami i o to właśnie chcę Was prosić - przekażcie znajomym i niech każdy z Was wyśle jeden jedyny list
    www.prezydent.pl/poc/index.php3

Pałac Prezydencki
    Krakowskie Przedmieście 48/50, 00-071 Warszawa
    Tel. (+4 (022) 695-29-00

Kancelaria Prezydenta RP
    ul.Wiejska 10, 00-902 Warszawa
    Tel. (022) 695-29-00

Biuro Informacji i Komunikacji Społecznej
    Tel. (022) 695-12-40 , Fax 695-12-53 i 54

Biuro Listów i Opinii Obywatelskich
    Tel. (022) 695-20-29, Fax 695-22-38

Przeciez nie można przejść koło takiej ustawy obojętnie! proszę więc zareagujcie na nią!

Zamieszczam cały tekst wiadomości, którą dostałem, myślę, że znajdzie się tu kilka osób, dla których ta sprawa będzie istotna........

Re: USTAWA O DOŚWIADCZENIACH NA ZWIERZĘTACH!!!

Ja już wysłałem, mam nadzieję, że nasze protesty poskutkują.

wysłałem... i znajomi też wysłali...

Wysłałem już maila, a jak będę miał nagły przypływ weny to skoczę po papeterię i coś naskrobię analogowo.

SKANDAL!!!

Co za barbarzyństwo, upadek humanizmu i wartości etycznych.
    ach
    Zaczynam pleść jak staruszka z warzywniaka, z delikatną nutką sentymentu wspominająca socjalizm.

Idę zapalić, bo się strasznie rozjuszyłem i mam gburowaty nastrój...

Skoro włączamy wechichuł czasu i podążamy do ciemnogrodu, to ja jestem za legalizacją kanibalizmu i obowiązkiem organizacji corocznych sabatów czarownic...

ZakkWYLDE
    Guest

a za pół roku info że ktoś za taką ustawe zapłacił bo była mu na ręke:/

Dark Raptor
    Guest

Dobra, wypadnę tu na psychopatycznego mordercę, więc zacznę od tego, że też jestem przeciwny eksploatowaniu zwierząt np. przez przemysł kosmetyczny (po co to komu, człowiek ma własne feromony...).
    Są jednak sytuacje, kiedy nie ma innej możliwości np. w przemyśle farmakologicznym, ogólnie pojętej medycynie. Można to oprotestować, ale w zamian nie widzę stad ochotników gotowych przetestować na sobie leki, albo dający się pokroić studentom medycyny in vivo (chyba, że zastosujemy tu metody Japonii i Niemiec z lat II Wojny Światowej - to raczej nie jest humanitarne...).
    Pakowanie wszystkiego do jednego worka to zwykła demagogia (jak moje przycinki, sorry!). Dochodziło w pewnym momencie do tego, że teoretycznie przeprowadzenie na uniwerku dośiadczenia z muchą, albo dżdżownicą wymagało zgody komisji etyki, pisanie, wypełnianie papierków itp. itd. tylko po to, by studenci mogli odbyć zajęcia np. z zoologii. Z góry informuję, że doświadczenia na zwierzętach ograniczono do minimum (to co niestety ginie, ginie humanitarnie), ale całkowite zrezygnowanie z doświadczeń może mieć przykre skutki...
    Znajomy skwitował to tak, wolałbym dać swoje dziecko do pokrojenia hirurgowi, który kroił małpy, niż trenował na hirurgicznym symulatorze (tak, są już takie).

Na koniec mówię jestem za ograniczeniami, ale w rozsądnych granicach. Nie znam tekstu tej ustawy więc jest to tylko komentarz na uspokojenie nerwów.

Pozdrawiam!
    PS: A swoją drogą popatrzcie co robią hodowcy świń...

tu się zgodzę... niech se tną świerszcze i żabki i takie tam drobiazgi... :P ale reszte niech zostawią w spokoju...

ehhhhhhhhhh
    wyślę lst napewno, muszę tylko wenę złapać :P

Miałem zamiar nie zabierać tu głosu - w sumie jeśli ktoś nie ma ochoty to może po prostu zignorować. Tyle, że chciałbym zauważyć, że nie chodzi o zakazanie czegokolwiek tylko o umożliwienie istnienia kontroli nad tego typu działaniami. Przy okazji - na swoich studiach też musiałem tłuc szczury i żaby, wiekszość ludzi ograniczała sie do minimalnej, niezbednej ilości, ale byli tacy, którzy w ramach rozrywki potrafili wyprawiać makabryczne rzeczy - i w takiej sytuacji niesmak i sprzeciw innych to moim zdaniem za mało. powinna istnieć instytucja, która mogłaby wyciągnąć konsekwencje choćby wobec władz uczelni. Dodam też, że często zwierzęta zabijane były bez sensu i niczemu to nie służyło.......... oczywiście nie zawsze. Kontroli nad sposobem przeprowadzania doświadczeń przez studentów nie ma w zasadzie nikt. Skala w jakiej odbywa się to na uczelniach jest niewielka w porównaniu z przemysłem kosmetycznym i podobnymi. Z przyczyn oczywistych niektóre badania są konieczne, ale z równie oczywistych nie powinny się odbywać bez jakiejkolwiek kontroli.

zdjęcia są naprawdę szokujące http://www.animals.rar.pl/

ale dlatego warto cos zrobić...

Uprawnienia umieszczania postów