Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Film o polskich rzeźniach

Film o polskich rzeźniach

Dzisiaj o 22.15 w ogólnopolskim paśmie Programu TVP 3 zostanie pokazany wstrząsający film o tym co dzieje się w polskich rzeźniach zrobiony z ukrytej kamery (gotowanie zwierząt na żywca itp. atrakcje). Polecam szczególnie mięsożercom !

MataManX
    Guest

Re: Film o polskich rzeźniach

mniam chętnie popatrze :P

Nie wiem gdzie ten film nakręcono ale zapewniam że to jakiś extremalny przypadek. Osobiście ze względu na firmę w której pracuje bywałem na kilku ubojniach w polsce i to co pokazali w tym filmie jest extremalnym przykładem jakich wiele w każdej dzidzinie (to tak jakby pokazali kogoś kto trzyma Legwana w akwarium a takich przypadków znam dużo więcej niż z pewnością jest takich ubojni)
    Mnie tam nie rusza ubój świń czy też innych zwierząt jestem mięsożerny i jest mi z tym dobrze.
    Nawet nie wiecie w ilu produktach spotkacie surowce pochodzenia zwierzęcego ;-) niejeden wegetarianin by się zdziwił hehe

Film nakręcono w rzeźniach w Żelistrzewie k. Pucka i w Zakładach Mięsnych "Prime Food" w Przechylewie k. Człuchowa (nazwa tej ostatniej brzmi po tym filmie nieco groteskowo). Dziwi mnie znieczulenie i postawa typu: to ekstremalny przypadek. Auschwitz to też tylko ekstremalny przypadek. Porównywanie legwana ze świnią to spore nieporozumienie. Przy całej potrzebie troski o każde zwierzę - jednak świnia to nie gad. Świnie mają bardzo podobne do ludzkich mechanizmy odczuwania bólu i strachu (dlatego używa ich się jako organizmów modelowych w badaniach ludzkiego stresu).
    Niestety to bardzo źle świadczy o weterynarzach nadzorujących pracę w takich rzeźniach. Są "umoczeni" tak samo jak rzeźnicy.
    Jeżeli wszystko to jest tylko "ekstremalnym przypadkiem" to dlaczego w rzeźniach boją się jak ognia społecznej kontroli, a filmy trzeba robić z ukrytej kamery. Jeżeli wszystko odbywałoby się humanitarnie to chyba nie byłoby przeszkód, w końcu warto zobaczyć jak powstaje szyneczka.

PaWeL^
    Guest

czesc

a mnie ten program bardzo wqr....... (nie wiem moze jestem jakis nienormaly) ale cierpienie ludzi mnie nie rusza a zwierząt bardzo (znaczy zabijanie zwierząt nie ale jak przy tym cierpią to tak....) tych gości co wrzucili tego "świniaka" (:]) na żywca do wrzątku... to bym w taki sam sposób zabil

xol
    Guest

Masz rację z tym znieczuleniem... Ale nie sądzę żeby porównywanie legwana ze świnią było nieporozumieniem. Owszem, świnia jest "bardziej podobna" do człowieka, ale gady też cierpią. Ja nie jem mięsa i uważam że to trochę hipokryzja np. kochać swojego psa i jeść mięso, takie rozróznianie miedzy zwierzęciem "do kochania" i "do jedzenia". Jedno i drugie czuje. No ale to moje zdanie, nie chcę się kłócić z mięsożercami.

xol
    Guest

Ale np. na forum wzywa się do bojkotu sklepów gdzie są złe warunki dla zwierząt, a kupując mięso najczęściej nie wiesz czy pochodzi z "humanitarnej" rzeźni czy z z "ekstremalnego przypadku". Dlatego dobrze, że są takie filmy, moze coś da ludziom do myślenia.

Ja tego posta naszczęście nie widziałem na czas i nie obejrzałem tego programu. Po czymś takim po prostu rozrywa mnie od środka i wystarczy że pary razy w życiu obejrzałem coś podobnego.... popieram że tych ludzi też sie powinno zabić w ten sam sposób. A co do jedzenia mięsa nie uważam tego za egoizm bo człowiek jest istotą mięsożerną i jeszcze pewnie dłuuuugo tak będzie. I nie jest to rozdzielanie na zwierzęta do kochania i do jedzenia bo nikt nie mówi że psów nie można jeść a świnie trzeba. Co kto kocha - jego sprawa. Ale od tego nazywa sie ludzi ludźmi żeby byli troche ludzcy... niestety zwykle jest tak, że czego oczy nie widzą tego sercu nie żal i wtedy takie programy muszą powstawać.... Ja nie mam nic (no prawie nic)przeciw zabijaniu zwierząt i ich jedzeniu jeśli tylko życie spędziły w godziwych warunkach a śmierć była szybka i bezbolesna.

gdybym to widzial to pewnie bym sie zaj******* wq**** . jak widze ze jakies zwierze cierpi i to w dodatku przez czlowieka(jesli jest to umyslnie) to nachodzi mnie ochota ustrzelenia takiego sk***iela . powiesilbym za jaja , wypatroszyl, spalil , ugotowal , na rzywca bym pocial , niech czyje szmaciarz jak to jest milo . ok koniec bo zaraz zaczne sypac niecenzuralnymi wyrazeniami.

Nie podoba mi sie smazenie na zywaca......ale takie miensko

Uprawnienia umieszczania postów