Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: aparat cyfrowy

aparat cyfrowy

jaki aparat cyfrowy polecacie, niedrogi, do 1000 zl, jakimi cechami sie kierowac przy zakupie ?

Re: aparat cyfrowy

Wejdź na stronę http://www.chip.pl/ i wpisz w okienko wyszukiwania "test aparatów cyfrowych" dostaniesz kilka porównań, opisów i artykułów na ten temat.

SONY DSC-P31

Mam taki, jestem w 100% zufrieden.

Ważna jest:

-rozdzielczość (dla początkującego amatora zupełnie starczy 2.0 Megapksela-1600X1200)
    -tryb makro (możliwość robienia zdjęć z odleglosci kilku cm)
    -wyświetlacz LCD (wiekszość ma)
    -możliwość nagrywania filmików
    -dołączona ładowarka i akumulatorki
    -przydaje się zoom optyczny (cyfrowy jest praktycznie bezużyteczny)
    -pojemność karty pamięci (8 MB starcza dla przeciętnego amatora

Swoim aparatem wykonałem już ponad 2000 zdjęć i prawie wszystkie świetnie wyszly

Aha dałem za niego 999 zł w promocji w Euro RTV/AGD

NukeIt
    Guest

Wazna rzecza przy wyborze aparatu dla terrarysty jest parametr zwany 'minimalna odległość ostrzenia' - przy jakiej minimalnej odleglosci, na jaka mozesz zblizyc aparat do fotografowanego obiektu, zdjecie wyjdzie ostre. Podawana w cm, lub czasem okreslana mianem 'makro'/'macro'.
    Bardzo przydaje sie gdy cos malego chcesz dokladnie sfotografowac
    Moj aparat (Olympus Camedia C-3020) ma mase bajerow, ale minimalna odleglosc ostrzenia to soc kolo 50cm. Do zdjec z bliska w zasadzie sie nie nadaje
    Inna wazna rzecza jest pojemnosc karty pamieci (ile mozesz zrobic zdjec), to czy posiada tylko pamiec wbudowana czy rowniez karty pamieci (niektore aparaty maja tylko wewnetrzna pamiec, ale wiekszos ma wymenne karty pamieci)
    Inna rzecza jest jeszcze sprawa podlaczana do komputera - niektore aparaty (ale nie ma ich duzo) nie maja zlacza do transmisji plikow, a tylko wyjmowane karty pamieci, ktore dopiero za pomoca specjalnego czytnika mozna zgrac do komputera.
    Acha - no i jeszcze gwarancja - im dluzsza, tym lepiej swiadczy o producencie i aparacie

Pozdrawiam serdecznie i zycze udanego zakupu
    NukeIt

Te zdjecie robilem w super-macro samsungiem v3

NukeIt
    Guest

Ladnie wyszlo
    Okazuje sie, ze moj aparat tez ma macro - tylko trzeba troche pokombinowac zeby znalezc wlacznik '^_^
    Wtedy ma zakred 0,2-0,8m

Pozdrawiam serdecznie
    NukeIt

Uprawnienia umieszczania postów