Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Ma ktoś już tą Wielką Księgę Terrarystki?

Ma ktoś już tą Wielką Księgę Terrarystki?

bo chce ja sobie sprezentowac, ale niewiem czy warto, tj czy za taka cene faktycznie sa tam dobre porady jak zbudowac i urzadzic terra, jak sie opiekowac roznymi gatunkami blablabla etc?

Re: Ma ktoś już tą Wielką Księgę Terrarystki?

Wielką Księgę Terrarystki ?, nie słyszałem.
    Może chodzi ci o Wielką księgę węży, albo o Encyklopedie terrasystyki ?.

Sorry, chodziło o Encyklopedię Terrarystyki!!!

coś mi się pomieszało z wielką księgą

Re: Sorry, chodziło o Encyklopedię Terrarystyki!!!

hehe ja rowniez nie slyszlem o takiej ksiazce :P wiec napewno Ci sie musialo cos pomieszac :P

Napewno chodziło ci o "Encyklopedię terrarystyki", bo właśnie na tą książkę teraz wszyscy czekają i wciąż nic nie wiem kiedy ją wreszcie zobaczę. Strona wydawnictwa nie istnieje, panie z zeologa mnie nie lubią, bo wciąż przychodzę i truję na ten temat i wogóle już się do tej bibli terrarystyki zraziłem. Słyszałem, że co do zawartości to będzie tego duuużżżooo, a napewno więcej niż w broszurkach typu "Pająk ptasznik", ale jak ktoś lubi np. tylko pajkąki to napewno znajdzie więcej informacji w książkach tematycznych (których nie ma po polskiemu ). ps. Jeśli uda ci się kupić jako jednej z pierwszych osób, daj znać na forum...
    pozdrawiam REWJA

Ja mam te encyklpoedię, ale po czesku. Owszem, jest duzo wiadomosci. jezeli chodzi o ptaszniki, nie ma wielkich opisów, ot, kilka linijek. Ksiazka wydana jest na kredowym papierze, sa ladne (i duzo) fotek, stron 315. Mnie sie kniga podoba, przeczytalam ja od deski do deski. Na temat pajeczakow (ptaszniki, skorpiony) jest 58 stron. Jezeli bedzie wydanie polskie, tez kupie - chocby dla porownania tlumaczenia. Mysle, ze dobry jest dzial o trzymaniu pajeczakow, ich zachowaniach, rozmnazaniu itp.

Podam przykladowy opis ptasznika:

Apchonopelma chalcodes:

wyglad: ten ptasznik mierzy 8 cm, ma wysoko wysklepiony glowotulow, ktory jest jasno-brazowej barwy, podobnie jak odnoza. Odwlok jest ciemniejszy i pokryty gestymi wloskami. Konczyny sa silne i proporcjonalnie krotkie. Jest to jeden z lagodniejszych gatunkow, malo agresywny. Wyczesuje wloski.

wystepowanie: Meksyk i Arizona

warunki chowu: trzymac w suchym (60-70%) terrarium przy temperaturze 27-29 stopni

rozmnzanie: po szesciu tyodniach z kokonu legnie sie okolo 500 nimf.

I tak wygladaja opisy zwierzat w tej encyklopedii. Sa dluzesz, ale sa tez krotsze. Wiedza w pigulce, ktora na pewno trzeba miec .

Uprawnienia umieszczania postów