Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wąż i jaszczurka w jednym stali domu...

Wąż i jaszczurka w jednym stali domu...

...spokojnie, nie chodzi mi o to, że jaszczurki miałyby mieszkać z wężem w jednym terra ;-))) tylko zastanawiam się, czy gdybym miała w jednym pokoju terra z wężem, a jakieś dwa-trzy metry dalej terrarium z małymi jaszczurkami (ale nie widziałyby się z obu terrariów), to czy by zwierzaki się nawzajem nie "zwąchwiwały", i tak jaszczurki żyłyby w ciągłym stresie, bo czułyby zapach drapieżnika, a wąż nie byłby ciągle podniecony, bo czułby zapach ofiary?? (chodzi o lancetogłowa i anolisy brązowe, jeśli to ma jakieś znaczenie)

PaWeL^
    Guest

Re: Wąż i jaszczurka w jednym stali domu...

czesc

dołączam sie do tego, ale w inny sposób. Post Double skłonił mnie do zastanowienia się nad tym czy gekon może byc zestresowany obecnoscią skorpiona - terra z gekonem stoi jakies 10 cm nad terra gekona lamparciego - nie widzą sie ale może wyczuwają swoją obecnosc ??

Nie powinien. Zauwaz, ze gekon posluguje sie głownie wzrokiem i słuchem, np. przy polowaniu, a nie węchem. Ja na terrarium z Gekonem grzeje 2 irminie, 3 kędziory, 10 modliszek, 3 krocionogi i jeszcze sie inkubują jajka straszyka, jednak nie zauwazylem u zadnego z tych stworzen niepokojącego zachowania. Mysle, ze nie masz sie czym przejmowac.

to dobrze, ale co z wężem, który ma w końcu bardzo dobrze rozwiniety wech i mała drzewna jaszcurka, czy ona też ma dobry węch??

Ja mam i węże i jaszczurki i skorpiona i ptaszniki i inne w jednym pomieszczeniu i nie widze żeby je to stresowało.

Atrax Robustus
    Guest

Ja mialem szczura obok wezowego terrarium i tez kompletnie na niego nie reagowal.

Uprawnienia umieszczania postów