Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: skandal i wstyd !! POLSKICH SKLEPOW ZOOLOGICZNYCH

redknee
    Guest

skandal i wstyd !! POLSKICH SKLEPOW ZOOLOGICZNYCH

witajcie

powiem wam co mnie przytrafilo w "profesjonalnym" sklepie zoologicznym w Krakowie w hipermarkecie M1.

Wczoraj bylem w M1 i postanowilem wstapic do sklepu zoologicznego,(wg.mnie ten sklep byl zawsze wporzadku,ale tym razem sie mylilem) gdy wszedlem i zobaczylem kilka terrariow z wezami,gekonami.Jak wiadomo trzeba poogladac .
    Pierwsze spojrzalem na terra z gekonami,byly tam gekony lamparcie ,OK na terrarium pisze "Gekon lamparci" w nastepnym terra byl waz zbozowy i pisalo ze to jest "Wąż"(juz sie wkurzylem ), przchodze dalej ,widze ze jest Python królewski ale na terra jest napisane ze jest to "Boa", nad pytonem byl jeszcze lancetoglow mleczny (nieznam laciny) i na terra bylo napisane cosik po lacinie ale nie moge powiedziec czy jest dobrze napisane czy nie bo sam nie znam laciny tego gatunku.

TO JEST POPROSTU SKANDAL, JAK MOZNA SPRZEDAWAC ZWIERZETA JESLI SIE NAWET NIE ZNA NAZWY POLSKIEJ TYLKO SIE WCISKA JAKIES INNE NAPRZYKLAD "BOA" EHH...

WNIOSKOWAC MOZNA Z TEGO, ZE CHCAC KUPIC LANCETOGLOWA TO KUPUJEMY WEZA KORALOWEGO, ALBO KUPUJAC WEZA "BOA" KUPIMY ANAKONDE.

SPRZYDALOBY SIE ZEBY KTOS POSZEDL TO SPRAWDZIC A NASTEPNIE JAKOS TEN SKLEP "USADZIC"

Re: skandal i wstyd !! POLSKICH SKLEPOW ZOOLOGICZNYCH

Nie masz chłopie większych problemów ? Ja rozumiem fatalne warunki itp. ale nazwy ....

redknee
    Guest

a jesli ten "waz mleczny" zeczywiscie jest wezem koralowym i ktos kupi wezmie na rece i co w tedy powiesz ??????????

Terrariko
    Guest

redkne
    musisz wszędzie
    pisać o tym
    skandalu??
    to mnie bardzo wkuża!!!!!!!!!!!!

Korgan
    Guest

nie martw sie napewno nie będzie...

redknee
    Guest

a co mnie obchodzi czy sie wkurzasz Terrariko !! pisalem tylko na 3 tematach a nie na wszsytkich tak jak ktos kiedys !!!!!!!!!!!
    zazyj sobie nervosol,lepiej sie poczujesz :P

Ja zarzywam czasami tabletki ziołowe... takie z melisą i mięta ... strasznie śmierdzą... A co do reda. O co chodzi? Mnie również wkurzałoby gdyby np przy akwa z chociażby mieczykami napisane byłoby "ryba", albo co rzeczywiście miało miejsce i nie wydaje mi sie profesjonalne, przy patykach rogatych ( ok L2) "patyczaki" :/. Nie wspominał juz o mozliwości pomyłki grożącej utratą zdrowia. Choc z drugiej strony koralowego ciężko z czymś innym pomylic :P :> ;]

PS. Mimo tego zgadzam się z redem.

Aha jak zobaczyłem ten napis "patyczaki" to sobie pomyślałem "ale odkrycie!!!"

MataManX
    Guest

ok pokaże ci koralówke i lancetogłowa szkarłatnego i zobaczymy czy je odróżnisz na pierwszy rzut oka są nawet dla terrarysty identyczne a co dopiero dla laika

red, ale ten lancetogłów to nic bo to dotyczy jednego gatunku, mnie wkurza to że 3/4 sklepów nazywają wszystkie płazy ogoniaste TRASZKA, a przecie aksolotle, żebrowce, analtotrytony, pacyfontrytony itd maja WŁASNEosobne nazwy. Drugi problem dotyczy platany i karlika, gdyż sprzedawcy dają im wspólną nazwę "zaby AKWARIOWE", mnie taka głupota sprzedawców dobija, oczywiście nie wszystkie sklepy są tak niedoinformowane, ale one należą do mniejszości.

Uprawnienia umieszczania postów