Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: czy jest szkoła średnia studia itp z kierunkiem HERPETOLOGIA

KEISIM
    Guest

czy jest szkoła średnia studia itp z kierunkiem HERPETOLOGIA

jak w temacie ale dodam, że chodzi mi o województwo podkarpackie.

Re: czy jest szkoła średnia studia itp z kierunkiem HERPETOLOGIA

nie ma takiej szkoły niestety :-(

Pozdrawiam

KEISIM
    Guest

jaka szkoda

KEISIM
    Guest

Jesli można chcialbym sie zapytac Pana dr.Jarka i Pana dr.Roberta jakie szholy oni skonczyli bo ja bardzo lubie gady i chcialbym je leczyc

Antoni Wróbel
    Guest

Jeżeli chcesz ich o to zapytać, to daj w temacie dopisek np "do dr Roberta", bo wątpie by oni wszystkie posty czytali, a szczególnie te na forum "na każdy temat"
    Ale może się myle...

Pozdrawiam

Herpetologii, jako takiej nie ma. Jesli chcesz leczyc gady to podejrzewam, ze musisz najpierw pojśc na weterynarie, a pozniej pewnie jeszcze zrobić specializację. Mozesz też obrać drogę poprzez kierunek "biologia" i pozniej sie kierować w stronę gadów (np. praca magisterska), ale samo skonczenie biologii nie da Ci uprawinień do leczenia zwierząt. Co do szkoły średniej, to najlepsza pewnie będzie klasa o profilu biol-chem, da Ci to dobre przygotowanie do podiecia dalszej nauki w tym kierunku.
    Jezeli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie (jestem z polibudy;>), ale tak to mniejwięcej funkcionuje.
    Pozdrawiam.

proponuje weterynarie i pozniej ponoc w okolicach Krakowa cos mozna pokombinowac. Mnie sie to marzy wlasnie wiec grzebie i grzebie chociaz rodzina widzi mnie na chirurgii (blah kasa im w glowie).
    Znajoma mi ostatnio humor poprawila bo mowila ze jej siostra w Krakowie znalazla jakis czas temu i to skonczyla, wiec jednak cos jest, ale trzeba poszukac cierpliwie, jakbys cos znalazl to daj znak bo wkoncu zycie jest po to by moc spelniac swe marzenia :]
    a ja niestety nie mam juz kontaktu z tamta znajoma, a dokladnie to nie pamietam kto mi to mowil :/

KEISIM
    Guest

Dzieki
    poszukam i powiem a panow doktorow jesli zobacza tego posta prosilbym o to zeby tez powiedzieli cos na temap

dr Robert
    Guest

Hari ma rację. Najpierw szkoła - liceum, gdzie będzie dużo biologii i chemii. Ale od liceum do herpetologii droga długa. Tak naprawdę herpetologii trzeba uczyć się samemu, bo nawet na studiach jest tego jak na lekarstwo, albo prawie wcale. A interesuje się herpetologią od 12 roku życia ( w czasie chorowania na grypę wkułem wtedy na pamięć nazwy łacińskie wszystkich polskich płazów i gadów))).
    Ja kończyłem biologię, specjalizacja zoologia. Z herpetologią zetknąłem się w czasie pisania pracy magisterskiej, wymyśliłem sobie herpetologiczny temat i szukałem promotora. Potem praca na uczelni, doktorat. Jestem zoologiem, więc leczyć zwierząt nie mogę, zresztą choroby nie sa przedmiotem mojego szczególnego zainteresowania, jest tyle przyjemniejszych tematów ))
    Jeżeli interesuje Cię herpetologia to musisz wybrać biologię na UJ w Krakowie lub Akademii Pedagogicznej w Krakowie albo tutaj na Uniwersytecie Wrocławskim. Tylko na tych uczelniach są zespoły zajmujące się herpetologią.
    Natomiast aby leczyć gady to musisz iść na weterynarię, ale obawiam się, ze nigdzie nie ma "gadziej" specjalizacji, bo i gadów nie ma wiele do leczenia i watpię, aby jakiś weterynarz utrzymał się tylko z leczenia gadów, to raczej dodatkowa specjalizacja. Weterynarzy zajmujacych się gadami oraz herpetologów nie ma w Polsce wielu więc w dużym stopniu trzeba polegać na sobie i szukać gdzie się da informacji.

Uprawnienia umieszczania postów