Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: ogólnie jestem za, ale...

Re: ogólnie jestem za, ale...

Ten "list z przyszłości" krąży wśród studentów ekonomii jako żart. Jestem jednym z takich studentów i stosunkowo dobrze znam plusy i minusy przystąpienia Polski do UE. Plusów będzie znacznie więcej, ale dopiero po kilku latach. Na razie nie dość, że przypada czas spłaty zagranicznego długu to jeszcze konieczne są niezbędne wpłaty do kasy Unii, które odzyskamy - ponad dwukrotnie większe.

Ważne jest, żebyśmy nie przejedli kasy z Unii tak jak Grecy. Przede wszystkim nauczmy się korzystać z unijnych środków rozsądnie.

Może powinienem to zaznaczyć zaraz na początku listu.

Pozdrawiam:
    Mam nadzieję przyszły obywatel Unii - adampl

ps. Białoruś to piękny kraj (natura, kultura), jednak troszkę niepewny gospodarczo...

Re: ogólnie jestem za, ale...

A dla równowagi ...

Kochana Mamusiu!

Siedzę na kupie gnoju, bo nie chce mi się sprzątać, a zresztą proszku nie ma, bo ostatni sklep zamknęli z powodu licznych włamań. Do drugiej wsi pekaesem nie dojadę, bo autobusy przestały jeździć. Dziury w drodze takie, że koła się urywały, a gmina pieniędzy na naprawy jak nie miała tak nadal nie ma od 15 lat. Zresztą przystanku też nie ma, bo ktoś go ukradł i sprzedał na złom.
    Pracy nadal nie mam. Mogłem do Hiszpanii jechać truskawki zbierać, ale żadnego jezyka obcego nie znam ani w ząb. A co ja się będę uczył! U Niemca też pracować nie będę, bo swój honor mam, zresztą drugiej łopaty już i tak nie ukradnę bo pilnują. Po co mam pracować, żyję dobrze, na alpage mam, bo zajebałem ostatnio dwie opony od gościa, co się zatrzymał, żeby o droge zapytać. Rodzina ma się dobrze, najmłodszy Miecio już się kamieniami na podwórku bawi, a najstarszy Bronek może nawet na drwala do lasu pójdzie, bo i tak roboty nie ma, wszystko upadło albo rozkradli. Z ósemką pozostałych siedzimy w chałupie, następne w drodze, po bożemu. Zocha mówiła, żeby chociaż koszyki pleść ale co ja będę pleść, mnie się z pomocy społecznej należy! Tylko, że nie płacą od dawna bo też nie mają pieniędzy. W ogóle tak od 14 lat coraz gorzej u nas, modlimy się o mannę z nieba całymi dniami ale jakoś nie spada. Ale do Unii po moim trupie! Byle do jutra, jakoś to będzie.

Całuję mocno,
    Zdzisiek

Uprawnienia umieszczania postów