Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ogólnie jestem za, ale...

ogólnie jestem za, ale...

LIST Z PRZYSZŁOŚCI

Warszawa, 13.12.2005 r.

Kochana Mamusiu!

W Unii jest fajnie, niczego tu nie brakuje. Cukier jest po 4 zł za kg, benzyna po 5,50 zł za litr, masło po 4,10 zł za kostkę, chleb po 3,20 zł za bochenek, a paczka papierosów po 12 zł.

Jeśli chodzi o nasz dom, to latem przyjechał pan Helmut z Berlina. Najpierw postawił piwo, a potem pokazał akt własności z 1937 r. i powiedział, ze teraz to jego ziemia i wszystko, co na niej. Może to i lepiej, i tak nie byłem w stanie płacić podatku katastralnego (Mamusia wie, 2% od wartości nieruchomości rocznie). Za to w przytułku mamy kolorowa telewizje i fajne filmy.

Pracy na razie nie ma, ale mówią, że będzie. Jak dożyję, to za 6 lat będę mógł pracować w Niemczech albo Austrii. W mieście budują nowy urząd. Unia dala trochę grosza. Firma Heńka Kowalskiego startowała w przetargu, ale rozstrzygano go w Brukseli i wygrali Szwedzi. Co prawda inżynierów sprowadzili od siebie, ale Heniek i tak się cieszy, bo uznali jego kwalifikacje i pozwolili nosić cegły. Niech sobie chłop zarobi, bo jego firma już nie wytrzymuje tego zwiększonego VAT-u w budownictwie.

Chciał wysłać syna na studia do Francji, ale nie miał na to pieniędzy. Córka jednego z ministrów miała więcej szczęścia i dostała unijne stypendium. Chłopak Henia jest całkiem zdolny, więc zdawał na nasza politechnikę. Byłby się dostał, gdyby nie konkurencja młodzieży z innych krajów unijnych. W końcu tam uczelnie też są przepełnione. Na razie jest na darmowym stażu w hipermarkecie.

Ostatnio w mieście pojawiło się mnóstwo byłych rolników. Mówią cos o nierównej konkurencji, niskich dopłatach i limitach produkcyjnych. Nie wiem o co im chodzi, przecież mieli najwięcej zyskać na integracji.

Do domu naprzeciwko wprowadziło się młode małżeństwo - Tomek i Krzysiek. To bardzo wrażliwi ludzie, nawet starają się o adopcje. Pani kurator jest bardzo tolerancyjna i świeżo po aborcji, więc mają duże szanse.

Niech Mamusia na razie siedzi na tej Białorusi, bo tu szaleje eutanazja, zwłaszcza, że ubezpieczalnia już o Mamusie pytała.

To tyle, bo idę po zasiłek. Będę go pobierał jeszcze dwa miesiące.

Całuje mocno,

Zdzisiek

P.S. Niech mi Mamusia przyśle kilo szynki, ale takiej ze zwykłego prosiaka, bo te nasze święcą po nocach.

P.P.S. Niech Mamusia wyśle ten list swoim znajomym. Może za kilkanaście lat do mnie wróci. Wtedy Polski już pewnie nie będzie, ale w końcu będę obywatelem nowego euroregionu...

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: ogólnie jestem za, ale...

Mam pytanko. Czy aby konieczne jest upolityczniainie serwisu www.terrarium.com.pl ? Tak samo blisko stąd do polityki jak do Białorusi..

Ten dział forum trzeba traktować z "przymróżeniem oka"... ;-)

Mam nadzieje że to żart a nie anty unijny apel. Tak szy siak jest śmieszne. Foto też pierwsza klasa.

A właśnie jesteście za? Ja chyba raczej tak

Jarek Zajączkowski
    Guest

No dobrze...........))
    Ale należę do pokolenia, które "śniło" o wolnym świecie tłukąc się z zomowcami na wrocławskim placu Grunwaldzkim (Gaz-placu - nazwa z okresu stanu wojennego) i nie wyobrażam sobie aby te sny mogły się nie spełnić.... Nie rozumiem tęsknot wielu ludzi do PRL-u, wkurza mnie krótka pamięć...... Nie chcę żyć na Białorusi!

Anolis1987
    Guest

Cześć, chyba jesteś z samoobrony lub LPR? prawda?... bo tak ładnie ubarwiłeś tą opowiastke że chej, nawet Giertych by lepiej nie zmyślił...

Wiedz że żaden kraj który wszedł do UE nie stracił na tym ich gospodarka wzrosła itp, PKB krajów unijnych jest najwyższe w Europie...

Pozdrawiam.

Hmm, o białoruskie i lepperowskie zapędy nie podejrzewałem Cię Adam

PS. Przed nami 2 możliwości wyboru:
    - UE,
    - Białoruś i prezydent Łukaszenko.
    Ta 2 opcja wcale nie jest przesadzona. W sytuacji naszego nie przystąpienia do UE automatycznie zostają odcięte od nas wszelkie zachodnie inwestycje...
    Drugiej takiej szansy nie będziemy mieli.

Anolis1987
    Guest

zgadzam się z tobę jaca...

Uprawnienia umieszczania postów