-
pomocyy!!
prosze o pomoc
a wiec moja historia zaczela sie tak ze hodowalem pajaki
mam ich coraz wiecej i zaczalem hodowac karaczany
(poczatkowo matka chciala mnie z domu wywalic
ze wzgledu na pajaki ale wreszcie sie przyzwyczailaa)
ale gdy doszly karaczny z poczatku sie jej nie spodobaly
wiec przeczytala w jakiejs za przeproszeniem pojeb****
gazetce wrozka ze romnazaja sie codzienie i jest w w jeddnym
pakiecie ok 120 jaj i nie mozna ich niczym wytepic pojawiaj sie wszedzie po d parkietem i jest to najwiekszy problem
owczesnych domow (po prostu plaga)!
probowalem jej wytlumaczyc ze tak nie jest i ze to bardzo interesujace
owady a ona na to ze jutro mam z domu je wyniesc bo je spali!
prosze podajcie jakies argumenty zeby przekonac matke by
pozwilola mi hodowac dalej moje karaczany
nie mam z nimi zbytniego doswiadczenia (dotada hodowalem tylko
pajaki a pokarm kupowLEM W SKLEPIE )
co robic???????????????????????????????????????????
-
Re: pomocyy!!
Moze przekonaj ją, ze to nie są zwykle domowe prusaki, tylko karaczany pochodzące z tropikalnych środowisk, nieprzystosowane (jeszcze;>) do swobodnego egzystowania w naszym otoczeniu (np. za mala wilgotnosc). Nie wiem jaki masz gatunek, ale zrób jej wydruk strony: http://biology.pl/insects/blabeus.html
Ciekawy jest fakt iż w scenach filmowych owady te pojawiają się często w miejscach, które znacznie odbiegają od ich naturalnego środowiska bo czyż stworzenia zamieszkujące lasy deszczowe mogą żyć w grobowcach albo kanalizacji :-). A wracając do gatunku Blabeus giganteus chciałbym nadmienić, że w przypadku ucieczki tych owadów z terrarium hodowlanego nie należy się obawiać ich inwazji na nasze mieszkania. W mieszkaniach zadomowiły się dwa mniejsze gatunki karaczanów: karaczan amerykański Periplaneta americana i prusak Blattela germanica. Karaczan Blaberus giganteus najprawdopodobniej szybko zginie w naszych niedogrzanych mieszkaniach a nawet jeśli tak się nie stanie to zbyt niska temperatura i niedostateczna wilgotność powietrza uniemożliwią jego rozmnażanie.
P.S. Moglbys np. zeskanowac ten artykuł, w ktorym byly te "prawdy" o karaczanach opisane?
Pozdrawiam.
-
Powiedz że to nie sa zwykle prusaki czy karaczany lecz jest to gatunek ktory w domu bez odpowiedniego dogrzania lub bez odpowiedniej wilgotnosci ginie.
-
-
hmm.. co to ma do rzeczy (niestety jeszcze mieszkam z rodzicami )
-
no ma, ma, ale jak chcesz...
Uprawnienia umieszczania postów