Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Już są !!!!!!!!!!!

PaWeL^
    Guest

Już są !!!!!!!!!!!

Czesc

Dzisiaj rano wybrałem się z wiaderkiem i siatką do rybek na ogródek. Złapałem pare koników polnych !! szkoda że jeszcze są troche małe ale za tydzień bedą wsamraz )))))) Jakbyście widzieli mine mojego geka jak zobaczył coś nowego (kupilem go w zimie, a w sklepie ni dostawal koników polnych) i skakającego (świerszcze które kupuje nie skaczą tak wysoko, przeważnie biegają !) Biegał za nim z 10 min. ))))))))))

PYTANIE: co oprócz koników polnych moge podawać mojemu gekowi złapanego na ogródku ? (jest dużo jakiś żuczków, motyli itp. ale nie wiem czy one mu nie zaszkodza )

pozdro

Re: Już są !!!!!!!!!!!

Mam te same pytanie tylko odnosnie skorpiona i pajaczkow???

Ja tez dzis urządzałem łowy :-) Te koniki zasmakowały moim małym modlichom, a jeden czeka już u Avicularii :-) Łapałem też małe karaczny - one są chyba odpowiednie też dla gekonów. Zresztą wszystko co się rusza i nie jest trujące będzie dobre.

Korgan
    Guest

Czy koniki polne mogą być podstawowym pokarmem dla geka?
    czy można je jakoś hodować?

PaWeL^
    Guest

czesc

Agam a jak mam poznać czy coś nie jest trujące ? np. motyle, biedronki albo coś podbnego może być ? i jeszcze jedno Gekona lamparciego można karmić szarańczami, ale czy dorosła szarańcza nic mu nie zrobi ? bo jak mnie raz taka ugryzła to troche bolało !!

pozdro

...:James:...
    Guest

Czy można karmić a.błotną: gąsienicami (larwy matyla) i żabkami małymi???????

Ja stosuje zasade że jak czegoś nie znam to nie ryzykuje. Gąsinice motyli często bywają trujące (nie wiem jak te nasze), ale ja w tym przypadku nie ryzykuje choć na przylkład takie od bielinka nie mają skąd wziąć truciznę. To tez zalezy na czym żerują. Unikac nalezy owadów jaskrawych gdyż to często oznaka jadowitości lub toksyczności., choć oczywiście nie zawsze. Koniki polne mają dość dużo hityny więc na podstawę nie polecam, zresztą są dostępne tylko latem. Jak je hodowac nie wiem, ale zdaje sie że mnożą się masowo tylko na jesień, a na wiosne wylęgaja się młode (chyba że się myle), a więc do hodowli raczej się nie nadają. Kup lepiej świerszcze. Ja swoją agamę błotną karmie latem konikami polnymi, muchami, dżdżownicami, nagimi slimakami, motylami, ćmami i oczywiście tym co zawsze, czyli mączniki, swierszcze i surowym mięsem. Szarańczą owszem ale tylko małą bo właśnie gryzą :-) Małe żabki to też dobry pokarm ale pamiętaj że te nasze są pod ochroną!!!

Uprawnienia umieszczania postów