Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: robienie zdjecia pupilowi

Sourcus
    Guest

robienie zdjecia pupilowi

hejka! moze to dosc dziwnie pytanie, ale jak zrobic zdjecie zwierzakowi w pomieszczeniu? Przeciez zbyt mala ilosc swiatla, powoduje koniecznosc zastosowania lampy blyskowej. A pupilowi to raczej przeszkadza (np, jak sobie pstryknalem po oczach lampa to widzialem kontur lampy przez nastene 2h ;p ). A co dopiero jeszcze gecko lamparci, jakby mu po oczach czyms takim, to by sie zestresowal biedak.
    No to jak robic te zdjecia? A moze w nowszych aparatach same sie dostrajaja do slabego swiatla? Bo ja mam starego ruskiego Kieva, hehe

Re: robienie zdjecia pupilowi

ja zrobiłem cyfrówką, nie używałem lampy i efekt jest taki jak masz na zdjęciu.

a z zastosowaniem lampy błyskowej to poraszka ... :P

Antoni Wróbel
    Guest

W nowych dobrych(i średnich) lustrzankach możesz sobie włączyć programy(oczywiście, jeżeli sam nie umiesz ustawić), które sam Ci się dostosowują do otoczzenia, w tym nawet specjalne do zdjęć nocnych. W dobrej (ja posługiwałem się taką za 4 tys, ale sądzę, że w tańszej też) lampie możesz regulować natężenie światła emitowanego podczas błysku. Poza tym, co jest chyba najprostszym rozwiązaniem, możesz kupić film, o wysokiej czułości - conajmniej 400, optymalna byłaby chyba 800, ale i tak zawsze musisz pamiętać, że to Ty robisz zdjęcię.

Sourcus
    Guest

hehe, zobacze jak mi zdjecia wyjda, bo mam czadowy ruski aparat Kiev, regulowana przeslona i czas naswietlania Zobacze jak wyjdzie, I lampe tez mam do tego ruska i nie ma regulacji natezenia switala, coz lampa jest starsza ode mnie heh. No nic. Podziele sie jak wyjda ladnie zdjecia.

jakie by nie wyszły, zarzuć je na forum

Mariusz Sekściński
    Guest

Witam.
    Na stonie http://www.akwarium.org.pl jest bardzo obszerny artykół o robieniu zdjęć rybom w akwariach. Z racji iż terrarium ma przednią szybe tak jak akwarium ze szkła wieć jest ten sam kłopot z robieniem zdjęć z lampą błyskową.Ten artykół powinien wyjaśnic wiele problemów z tym związanych. Życzę przyjemnej lektóry, naprawde warto bo przedstawia zagadnie w bardzo przystępny sposób.

Mariusz Sekściński
    Guest

A oto dokladny link do artykółu o robieniu zdjęć http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/a.../artykuly.html

> ja zrobiłem cyfrówką, nie używałem lampy i efekt jest taki
    > jak masz na zdjęciu.
    Czyli taki sobie, prawde mowiac...

Hey!
    Jak do tej pory nie miałem okazji wypróbowania aparatu cyfrowego,korzystam z Nikona F-70. Sporo czasu mineło,zanim nauczyłem się robić 'zadowalające' zdjęcia.Do perfekcji jest długa droga Mimo tego jestem przekonany,że nawet najzwyklejsze lustrzanki wielokrotnie przebijają cyfrówki.
    Wrzuciłem fotkę.Musiałem ją porządnie przyciąć,bo była zbyt duża.Jednak różnicę pomiędzy tą,a tymi,które wrzucił Mareq chyba widać
    Pozdrawiam,hatiras

Uprawnienia umieszczania postów