-
Herpetologia ?
Respect All
mam takie pytanie na slaskich uczelniach jest wydzial herpetologi i czy wogle w naszym kraju jest herpetologi bo juz za pare miesiecy maturka i trzaa myslec o wyborze uczelni
Jestem ciekawy czy jest u nas ten kierunek i gdzie (jesli jest)
bo z zoologii to jedyny kierunek jaki znalalem to na akademii rolniczej "zwierzeta rolnicze' ale to nie bardzo dla mnie mi sie marzy herpetologia
Jesli ktos cos wie niech napisze ! to wazne
Pozdrawiam
Nazer.
-
Re: Herpetologia ?
Jak jóż coś to hertepologia a nie herpetologia!!!!!!
-
???czy ja się na żartach nie znam??? [sorki :/]
-
Witam!
Ja również będę "ignorantem" Pawełku ale popieram całkowicie Nazera...i nie mam zastrzeżeń, że tworzy neologizmy...Nauka o gadach i płazach to oczywiście HERPETOLOGIA, bo w języku greckim "herpeton" oznacza czasownik "pełzać", jest to więc dosłownie nauka o zwierzętach pełzających Choć przyznam, że chyba przez to, że fascynują mnie mikroorganizmy, bardziej mi się kojarzy ona z rodziną wirusów Herpes)))
Heheheheh ..spoko!
Odpowiadając na pytanie Nazera..zależy to od tego:
1. Czy interesuje Cię wyłącznie biologia gadów i płazów...jeśli tak to wybierz kierunek BIOLOGIA, najlepiej na uniwerku /herpetologia nigdzie nie jest kierunkiem studiów..to dział biologii/, a potem zgłębiaj jej tajniki , praca magisterska już z herpetologii...a potem może jakiś doktorat...itd..
2. Jeśli chcesz leczyć gady i płazy to polecam weterynarię..reszta jw.
A tak na prawdę to nie papier uczyni z Ciebie herpetologa, ale pasja i jej indywidualne rozwijanie..można być nauczycielem matematyki i światowej sławy znawcą biologii gadów i płazów...
Trzeba tylko chcieć..
Pozdrawiam
Pablos
-
Witam,
Z tego co wiem, to herpetologia obecnie jest na AR`kach. Idziesz na wydział zootechniki i ukierunkowujesz się na "Hodowle zwierząt amatorskich i laboratoryjnych" w czym także jest herpetologia..
BTW:Co do nazewnictwa to - herpetologia
-
jejka zawsze sie tak czepiacie blendow kazdy ma prawo sie pomylic
(ale dzieki za poprawke)
xol napisał(a):
>
> ???czy ja się na żartach nie znam??? [sorki :/]
>
>
-
jejka zawsze sie tak czepiacie blendow kazdy ma prawo sie pomylic
(ale dzieki za poprawke)
xol napisał(a):
>
> ???czy ja się na żartach nie znam??? [sorki :/]
>
>
-
Nie polecam - trudno żyć z hobby a pracy po zootechnice nie uświadczysz (skończyła się wraz z końcem PGR-ów). Nie pomogła nawet zmiana nazwy wszystkich krajowych wydziałow na "Biologię i hodowlę zwierząt". Jeśli już to Uniwersytety
-
Herpetologia nie jest działką skupiającą w Polsce zbyt dużo ludzi. Idziesz na biologię na Uniwersytet najpierw na studia licencjackie i już na licencjacie szukasz promotora- herpetologa. Potem na magisterskie, wybierając zoologię jako specjalizację. Może uda Ci się dorwać herpetologa, który by był Twoim promotorem (pracy licencjackiej a potem magisterskiej) co niekoniecznie jest łatwe, teraz np. prowadzę 6 licencjantów, ale na magistekę wezmę dwóch, bo i tak bywa przy nich sporo roboty, reszta będzie musiała szukać innych promotorów. W Polsce jedyne miejsca gdzie spotkasz w Instytutach Zoologii więcej niż jednego herpetologa to Kraków (tutaj jest kilku na Uniwerku oraz na Akademii Pedagogicznej) i Wrocław. Ale nie licz na to, że poza pracą magisteską i licencjacką będziesz miał bardzo dużo tej herpetologii. Jedyny wykład z tej działki prowadzą w Krakowie na UJ (biologia płazów), a pierwszy w Polsce wykład pt. Herpetologia zaczynam od tego semestru prowadzić we Wrocławiu (podzielony na pół - moja działka to gady).
A i nie wiem czy wiesz, ale herpetologia to nie trzymanie zwierzątek, ale dziedzina nauki. Ale moim zdaniem ciekawa
Tylko pracy po biologii nie ma, ale po czym jest...
-
Jeśli mogę - daj znać kiedy będziesz miał wykład - chętnie posłucham...
Uprawnienia umieszczania postów